Politică

Opoziţia îi cere premierului Boc să demisioneze, iar puterii să instaleze un guvern de tehnocraţi

Opoziţia îi cere premierului Boc să demisioneze, iar puterii să instaleze un guvern de tehnocraţi

Autor: Iulian Anghel

18.01.2012, 13:49 942

Opoziţia îi cere premierului Emil Boc să demisioneze la întâlnirea care are loc la această oră la Palatul Parlamentului între şeful guvernului şi liderii USL.

Dimineaţă liderii Uniunii Social-Liberale au decis să participe împreună mâine la un mare miting împotriva Guvernului, la Bucureşti.

Opoziţia cere instalarea unui cabinet de tehnocraţi care să organizeze alegeri "corecte".

Astăzi, Curtea Constituţională a amânat pentru 25 ianuarie dezbaterea privind sesizarea de neconstituţionalitate a legii privind comasarea alegerilor. Partidele din opoziţie şi de la putere o aşteptau astăzi înaintea întâlnirii lor. Curtea Constituţională a amânat decizia dorind să vadă impactul financiar al comasării alegerilor (Guvernul spune că face economii de 20 mil. euro), o motivare destul de curioasa pentru ca textele constituţionale nu sunt verificate în funcţie de vreun impact financiar al vreunei măsuri. Dar decizia este crucială pentru viitorul imediat şi poate modifica sau poate întări strategii politice - în orice caz poziţia Guvernului ar fi slăbită în cazul unei decizii de neconstituţionalitate.

Comasarea alegerilor a fost decisă în decembrie, în urma angajării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului. Opoziţia a cerut Curţii să respingă legea, unul dintre motive fiind că introduce arbitrariul şi că, în cazul unei decizii favorabile Guvernului, se va crea un precedent şi oricine ar putea de atunci încolo să modifice data alegerilor şi limitele mandatului aleşilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO