Politică

Oficialii romani contrazic Bruxellesul: Nu sunt motive de ingrijorare

Oficialii romani contrazic Bruxellesul: Nu sunt motive de ingrijorare

Seful Comisiei Europene, Durao Baroso, nu s-a exprimat public fata de situatia politica de la Bucuresti, dar unele state membre ale UE ar vrea ca el sa se uite cu mai multa atentie la Romania

30.04.2007, 16:44 20

Romania nu are motive de ingrijorare inainte de Raportul Comisiei Europene din mai, in ciuda ingrijorarilor care vin dinspre statele cu vechime in Uniune, sustin oficialii guvernamentali de la Bucuresti.
"Opinia Comisiei este inca in formare (...) Orice progres este asteptat, legea Agentiei Nationale de Integritate sau elemente mai concrete de reforma in ministerul public", a declarat Adrian Ciocanea (PNL), seful Departamentului pentru Afaceri Europene, cu cateva saptamani inainte ca Bruxellesul sa faca public raportul de monitorizare post-aderare pentru Romania si Bulgaria.
Insa semnalele care transpira de la Comisia Europeana sunt din ce in ce mai defavorabile noilor state membre. Nu sta in obiceiul Comisiei sa faca aprecieri despre evolutia statelor membre in afara rapoartelor de monitorizare, insa in ultima perioada avertismentele si solicitarile privind o monitorizare mai atenta a Romaniei si Bulgariei s-au intetit, fie ca este vorba de comentarii in Financial Times sau de explicatii cerute Comisiei de ambasadorii din Marea Britanie, Franta, Suedia, Finlanda si Olanda, potrivit BBC. Aceste surse vorbesc despre faptul ca Romania si Bulgaria au o evolutie slaba dupa aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.
Potrivit unui articol publicat vineri de Financial Times, Londra si Parisul si-au unit fortele pentru a cere Bruxellesului adoptarea unei pozitii mai dure din cauza coruptiei grave din Romania si Bulgaria. Suedia, Olanda si Finlanda au exprimat la randul lor temeri ca executivul comunitar nu isi respecta promisiunea de a mentine presiunile asupra celor doua state, pentru ca acestea sa duca la indeplinire reformele juridice promise, subminand astfel credibilitatea procesului de extindere a UE.
Comisarul roman Leonard Orban facuse si el apel la demnitarii romani, la o zi dupa suspendarea lui Traian Basescu in parlament, pentru a nu se abate de la angajamentele pe care le au fata de Comisia Europeana. "Este foarte important sa respecte ce au promis astfel incat sa nu fie activata clauza de salvgardare pe justitie", a spus comisarul, subliniind ca legea Agentiei Nationale de Integritate trebuie adoptata.
Adoptarea legii ANI - o institutie care va verifica averea demnitarilor - este un angajament pe care Romania si l-a luat la inceputul lui 2006, insa proiectul nu a trecut nici acum de Parlament, fiind in dezbaterea Senatului, dupa ce Camera Deputatilor a adoptat o varianta care a golit-o de continut. Noul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, a adus amendamente pe ultima suta de metri, iar lideri ai PSD au sustinut recent ca vor sa adopte legea intr-o saptamana, dupa ce au fost cei mai inversunati adversari ai ei.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu sustine ca informatiile venite in ultima perioada de la Bruxelles nu constituie motive de ingrijorare. "In general, cand una dintre tarile membre ale UE are o anumita pozitie, aceasta este transmisa statului respectiv. Nu sunt motive sa se creada ca exista un regres in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei", a afirmat premierul. "Nu s-a intamplat nimic", insista si Adrian Ciocanea. El admite ca si situatia politica din Romania, in care guvernul face permanent echilibristica in parlament, din lipsa majoritatii, iar presedintele este suspendat, a crescut in mod suplimentar "sensibilitatile" la comisie. Si mai ales, spune el, pentru ca presedintele suspendat Traian Basescu a facut aprecieri despre Romania care au depasit cu mult granita unui discurs electoral si care au ingrijorat.
Despre semnale privind "impredictibilitatea" Romaniei vorbeste si fostul negociator-sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas (PSD). "Romania are un comportament "cam unic", care nu s-a mai vazut la alte state membre si aceste semnale care vin de la comisie reprezinta si o presiune ca sa se concentreze pe indeplinirea reformelor", spune Puscas. Mai mult, arata el, poate fi vorba si despre o consecinta a presiunilor care sunt acum la granita de est a Romaniei si implicit a Uniunii Europene, in Ucraina sau in Transnistria, la care comisarii nu pot sa ramana indiferenti.
"Este pentru prima data in ultimii 15 ani cand sunt cam deznadajduit cu privire la ce se intampla in tara", a marturisit deputatul PSD. "E neplacut din punct de vedere al perceptiei pe care o au europenii fata de romani, pentru ca astfel de articole sunt citite si, atunci cand calatoresti, esti tratat tot ca inainte, desi suntem stat mebru al UE", spune el, amintind si de prioritatile europarlamentarilor romani.
"Acum trei saptamani au inceput discutiile in parlamentul european despre bugetul pe 2008. In conditiile in care noi pe 2007 nu am reusit sa cheltuim aproape nimic, iar ministrul agriculturii Decebal Traian Remes vorbeste despre faptul ca o sa pierdem 25% din finantari, nici unul dintre europarlamentari nu se gandeste la buget, ci se concentreaza pe problemele interne", afirma Puscas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO