Politică

Oamenii lui Stolojan

11.12.2008, 19:18 31

Valeriu Stoica
Valeriu Stoica (53 de ani) este omul care l-a facut pe Theodor Stolojan presedinte al PNL in 2002, dupa ce a renuntat el insusi la pozitia de presedinte al partidului. Proiectul politic al lui Stoica - fost ministru al justitiei in timpul guvernarii CDR - este unificarea dreptei, proces pe care l-a inceput in 2001 odata cu includerea Aliantei pentru Romania - condusa de Teodor Melescanu - in PNL. Au urmat apoi fuziunea cu Uniunea Fortelor de Dreapta a lui Varujan Vosganian. Stoica a fost cel care i-a propus lui Basescu crearea Aliantei DA, care avea sa castige alegerile in 2004. In 2005 a propus liberalilor sa fuzioneze cu PD-ul pentru a crea o forta puternica de dreapta, insa proiectul sau a fost contestat in partid. A fost exclus din PNL la finele lui 2006, iar in 2007 a lansat impreuna cu Stolojan Partidul Liberal Democrat.
 
Gheorghe Flutur
Gheorghe Flutur (48 de ani) a intrat in Senatul Romaniei in anul 2000, dupa ce a fost director la Romsilva Suceava, si s-a facut remarcat in grupul pro Stolojan care la acea vreme ii includea si pe senatorul Paul Pacuraru si pe deputatul Mona Musca. Numirea lui Flutur la Ministerul Agriculturii in 2004 a venit natural, dupa ce s-a facut remarcat in comisia de specialitate a Senatului. De numele sau este legat programul Fermierul, prin care se acorda bani europeni agricultorilor. A fost demis din functia de ministru al agriculturii in 2006, dupa ce a semnat o platforma de reformare a PNL, contestand astfel autoritatea presedintelui PNL, seful Guvernului, Calin Popescu-Tariceanu. A fost ales presedinte al CJ Suceava la alegerile din vara si numele sau apare in continuare la bursa "ministeriabililor" - la Agricultura.
 
Ionut Popescu
Ionut Popescu (44 de ani) era redactor-sef al revistei Capital in februarie 2003, cand Theodor Stolojan i-a propus sa intre in PNL si sa devina consilier pe probleme economice al presedintelui PNL. Popescu a acceptat oferta, alaturi de istoricul Adrian Cioroianu, care urma sa-l sfatuiasca in probleme legate de politica externa. Popescu a devenit purtator de cuvant al Aliantei D.A. in toamna lui 2004, o experienta care a amintit de inceputul anului 2000, cand pentru o scurta perioada a fost purtatorul de cuvant al lui Mugur Isarescu. Dupa retragerea lui Stolojan din cursa prezidentiala, Popescu a candidat pe locul acestuia la Senat. A fost ministru de finante in 2005 si de numele sau se leaga introducerea cotei unice de impozitare de 16%. A fost demis in august 2005, dupa un conflict cu premierul Tariceanu.
 
Mircea Cinteza
Mircea Cinteza (58 de ani) este fostul presedinte al organizatiei de Bucuresti a PNL si a ajuns ministrul sanatatii in timpul primului guvern al lui Tariceanu. A fost demis in august 2005, dupa ce premierul l-a acuzat ca a gestionat prost distributia de medicamente compensate. Cinteza a fost presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti din 1997, iar in 2000 s-a inscris in PNL. Din decembrie 2006, el s-a alaturat Partidului Liberal-Democrat, condus de catre Theodor Stolojan.
In aprilie 2007, a fost ales ca membru al Biroului Executiv National al PLD, fiind insarcinat cu dialogul cu societatea civila. A fost ales senator de Arges la alegerile din 30 noiembrie.
El a castigat primul mandat de senator in 2004, pe lista de Bucuresti a Aliantei Dreptate si Adevar.
 
Raluca Turcan
Raluca Turcan (32 de ani) a fost vazuta multa vreme ca "umbra" presedintelui PNL Theodor Stolojan, ea urmandu-l in PNL in calitate de consilier personal de la Tofan Grup, unde s-a angajat dupa ce a terminat facultatea. Ea s-a casatorit in 2004 cu Valeriu Turcan - actualul purtator de cuvant al presedintelui Traian Basescu, nasi de cununie fiind Stolojan si sotia sa, Elena. Raluca Turcan a candidat in 2004 pe listele Aliantei D.A. la Camera Deputatilor pe un loc eligibil la Sibiu si a castigat un nou mandat de deputat la alegerile din noiembrie. In Parlament a detinut functia de presedinte al Comisiei de cultura - care avea un cuvant important in numirea sefilor televiziunii si radioului public, dar i s-a retras sprijinul politic pentru aceasta functie odata cu excluderea din PNL. Turcan isi doreste acum sa ajunga ministrul culturii.
 
Gheorghe Stefan
Gheorghe Stefan - Pinalti (55 de ani) si-a capatat porecla din fotbal, este presedintele echipei Ceahlaul Piatra-Neamt, iar in 2004 a crescut in notorietate ca politician, dupa ce a fost ales primar al municipiului Piatra-Neamt. A fost reales din primul tur dupa patru ani de mandat. "Pinalti" este fanul declarat al lui Theodor Stolojan si al lui Traian Basescu, iar de la finele lui 2006 statutul lui in PNL a provocat amuzamentul comentatorilor politici, pentru ca liderii de la centru au cerut filialei sa-l dea afara din partid, odata cu fidelii lui Stolojan, dar liberalii de la Neamt au refu-zat, la presiunea lui Stefan, care si-ar fi pierdut mandatul de primar. A fost reales primar in 2008, din partea PD-L, partid in care s-a inscris in aprilie. Le-a cerut atat Monei Musca, cat si Elenei Basescu sa candideze la parlamentare din partea organizatiei de Neamt.
 
Cristian Boureanu
Cristian Boureanu (36 de ani) s-a inscris in PNL in 1995 si a urcat repede in ierarhia partidului, fiind asociat o perioada cu gruparea "patricienilor". El a fost inca de la inceput un sustinator al lui Theodor Stolojan si a facut parte din prima lui echipa de conducere. A fost ales deputat in 2000, dupa ce si-a facut un nume in afaceri (constructii). Nu a fost propus in prima echipa de ministri a lui Tariceanu, desi si-ar fi dorit o pozitie la Industrii, iar dupa demiterea lui Ionut Popescu a avut un discurs dur impotriva inlocuitorului acestuia, Sebastian Vladescu, cu care avea un conflict personal mai vechi. A fost exclus si el in cele din urma din partid in 2006 si s-a inscris in PD-L. Boureanu a pierdut din avantul de a fi numit in noul guvern, dupa ce s-a clasat pe locul 3 in cursa pentru CJ Arges.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO