Politică

Noul vicepremier stabileste astazi cu Tariceanu limitele mandatului

21.03.2005, 00:00 27


Gheorghe Seculici, noul vicepremier pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, a depus ieri juramantul, la Palatul Cotroceni, in fata presedintelui Traian Basescu.


Seculici vine in Guvern, pe postul atribuit PD, din administratia locala, a fost presedinte al Consiliului Judetean Arad. Noul vicepremier este intr-o relatie de rudenie prin alianta cu seful statului, Traian Basescu.


Contactat de Ziarul Financiar, vicepremierul Seculici a refuzat sa vorbeasca despre proiectele sale in Guvern, aratand ca astazi va discuta cu premierul Tariceanu limitele mandatului sau.


Teoretic, noul vicepremier va coordona activitatea ministerelor economice - al finantelor, al economiei si comertului, constructiei si transporturilor. Practic, functiile de vice-premier sunt instituite mai degraba politic, pentru ca ficare formatiune din arcul guvernamental - cu exceptia PNL, care detine functia de prim-ministru - sa aiba un control politic din interior asupra actului de guvernare. Gheorghe Seculici va fi al treilea viceprim-ministru, alaturi de Marko Bela si George Copos.


Nominalizarea lui Gheorghe Seculici in postul de ministru de stat a fost o surpriza inclusiv pentru unii membri ai conducerii PD. Anuntul desemnarii in functie a lui Seculici a fost facut public de Adrian Videanu la scurt timp dupa ce si-a depus demisia din Guvern. Surse din partid spun insa ca decizia promovarii in Cabinetul Tariceanu a presedintelui Consiliului Judetean Arad s-a facut


intr-un cerc restrans de lideri ai PD, la initiativa presedintelui Traian Basescu. Ulterior, afirma sursele citate, presedintele interimar al democratilor, Emil Boc, i-a convocat telefonic pe membrii conducerii PD pentru a le da vestea.


Gheorghe Seculici, la randul sau, s-a declarat "total surprins" de desemnarea sa in functia de viceprim-ministru, aratand ca a fost anuntat de aceasta decizie cu putin timp inainte de a fi facuta publica. Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a declarat de acord cu nominali-zarea lui Gheorghe Seculici, insa a precizat ca sarcina coordonarii negocierilor cu FMI, aflate in atributiile predecesorului sau, vor reveni ministrului finantelor Ionut Popescu.


Investirea in functia de viceprim-ministru a lui Gheorghe Seculici pune capat unor negocieri purtate, pe de o parte, intre liderii PD, iar pe de alta parte intre conducerea PD si presedintele Traian Basescu.


Promovarea in Guvern a lui Gheorghe Seculici are, la prima vedere, doua hibe. Lui Seculici ii lipseste anvergura politica pentru o functie, s-ar putea spune a doua dupa cea de prim-ministru intr-o ierarhie neoficiala, care implica decizii politice majore. Arata, de asemenea, criza de oameni cu care se confrunta PD in conditiile in care dizloca din administratia publica un presedinte de consiliu judetean pentru a fi promovat in Guvern.


Pe de alta parte, promovarea noului ministru de stat nu poate fi disociata de relatia sa cu presedintele Traian Basescu. Gheorghe Seculici are o relatie de rudenie prin alianta cu seful statului. Ginerele lui Seculici este primarul Aradului, Gheorghe Falca, finul presedintelui Traian Basescu.





Gheorghe Seculici


@ 51 de ani, arhitect diplomat, a absolvit Institutul de Arhitectura "Ion Mincu", Bucuresti.


@ Este membru al PD din 1994. Timp de zece ani, intre 1992-2002, Gheorghe Seculici a fost consilier judetean la Arad. La alegerile din iunie 2004, Seculici a obtinut un nou mandat de consilier judetean si a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Arad.
@ Intre 1979-1991, Seculici a lucrat la Institutul de Proiectari Arad, privatizat in 1991. Seculici detine la acest institut, SC Proiect Arad SA, actiuni in valoare de 320.000 de euro. Potrivit declaratiei de avere, are 20.000 de dolari in cont, 24 de hectare de teren agricol in proprietate si o casa in SUA.  mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO