Politică

Noua campanie: Dati un leu pentru PSD!

17.11.2003, 00:00 19



PSD, partidul de guvernamant care controleaza cele mai importante institutii politice si detine parghiile puterii, se plange ca nu are bani si ca, in perspectiva alegerilor de anul viitor visteria partidului este aproape goala. Motivul deficitului: doar 20% dintre cei 640.000 de membrii de partid isi platesc cotizatia lunara modica, de 15.000 de lei. Cheia redresarii financiare pare sa fie la Dan Matei Agathon, secretarul general al PSD. El a lansat, sambata, un apel la "crema partidului" sa faca donatii pentru constituirea fondului de campanie electorala avand in vedere ca anul viitor vor fi organizate alegerile locale, parlamentare si prezidentiale. Apelul se adreseaza ministrilor, secretarilor de stat, senatorilor si deputatilor, membrilor care au intrat in Consiliile de Administratie prin negocierea sau sustinerea PSD si celor care au obtinut functii si demnitati publice datorita sustinerii partidului. "Presedintele american George W. Bush a strans deja jumatate din fondul de campanie electorala dand dineuri. Cei care vor sa ia masa cu presedintele american platesc intre 5000 si 10.000 de dolari. Nu este in spiritul PSD si nici in stil romanesc sa procedam asa. De aceea, am facut un apel la liderii partidului. Daca doresc sa castigam alegerile este nevoie de bani. Si este mai bine ca acesti bani sa-i obtinem prin donatiile membrilor de partid decat din donatiile unor oameni de afaceri care doneaza pentru sapte partide", a spus Dan Matei Agathon.



Secretarul general al PSD a aratat ca deocamdata nu exista "o tinta" pentru cuantumul fondului de campanie. Bugetul de campanie se va stabili la Consiliul National al PSD din decembrie, cand se va cunoaste si strategia electorala.





Dai un ban, dar stai in fata



Liderul PSD a dat de inteles ca membrii PSD care doresc sa candideze la o functie sau sa le pastreze pe cele actuale, trebuie sa contribuie la fondul de campanie al partidului. "Din pacate nu avem nici 20% din acesti bani (n.r. cotizatii) si, din acest motiv, modul in care au fost incasate cotizatiile va fi un criteriu de performanta atunci cand se vor valida propunerile cu candidati. Avand in vedere aceasta situatie, avem nevoie de donatii si cine vrea sa ajunga sa candideze pentru o functie sau sa si-o mentina pe cea deja obtinuta trebuie sa contribuie la fondul de campanie", a spus Dan Matei Agathon, conform Mediafax.



Ulterior, secretarul general al PSD a explicat ca acesta este doar un criteriu din multe altele in stabilirea performantei politice a filialelor PSD.





Deficit de trei milioane de euro



Ca si la celelalte partide, la PSD cotizatia este una dintre sursele de finantare, alaturi de donatii si subventiile de la buget. Membrii de partid ar trebui sa contribuie lunar la bunastarea PSD cu 15.000 de lei. Luata individual, suma este insignifianta. Lunar, insa, daca nu ar exista "accidente de parcurs" s-ar aduna aproximativ 10 miliarde de lei. Exceptie fac cei aflati in situatii defavorizate - care platesc doar 2.000 de lei - si liderii. Cei mai importanti oameni din partid - parlamentarii, vicepresedintii, membrii Delegatiei Permanente - platesc zeciuiala, adica 10% din veniturile obtinute.



Dan Matei Agathon afirma insa ca mai putin de un sfert dintre membrii PSD, aproximativ 20%, isi achita cotizatia. In cazul in care cotizatia s-ar achita la zi, PSD ar trebui sa aiba in conturi, potrivit lui Agathon, 150 de miliarde de lei, bani suficienti campaniei electorale. Or, potrivit unui calcul simplu, acum PSD are un deficit de aproximativ trei milioane de euro.





Liberalii cer ancheta



Liberalii au reactionat imediat la declaratiile liderului PSD si au cerut Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie demararea unei anchete impotriva lui Dan Matei Agathon, ca urmare a incalcarii legislatiei prin "instigarea" agentilor economici de a cotiza numai la PSD.



Potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, secretarul general al PSD "nu a aflat ce inseamna Legea finantarii partidelor politice, drepturile si libertatile cetatenesti si ce prevede legislatia privind conflictul de interese". Nicolaescu a apreciat ca atitudinea lui Agathon se intemeiaza pe "aroganta pesedista, pe o spoiala de actiune politica, pe indemnul adresat agentilor economici de a cotiza la partidul-stat". Reprezentantul PNL a apreciat, pe de alta parte, ca opinia publica nu este interesata de ce se intampla in interiorul PSD, opinand totodata ca declaratiile lui Agathon ar putea fi interpretate si ca o sugestie ca la PSD candidaturile pot fi cumparate.



Finantarea partidelor politice a fost ani de-a randul subiect de disputa intre reprezentantii partidelor. Intr-un moment de liniste politica, Parlamentul a promovat la inceputul acestui an o noua lege a finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale, prin care partidele sunt obligate sa publice in Monitorul Oficial donatiile a caror valoare depaseste 10 salarii minime pe economie. Sursele de finantare a activitatii unui partid politic pot fi, conform legii: cotizatii, donatii si legate, venituri provenite din activitati proprii, subventii de la bugetul de stat. Donatii primite de la o persoana fizica nu pot depasi 200 de salarii minime brute pe tara, iar a unei persoane juridice 500 de salarii minime brute pe tara.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO