Politică

Nicolae Vacaroiu si-a luat in primire functia de sef interimar al statului

Nicolae Vacaroiu si-a luat in primire functia de sef interimar al statului

Nicolae Vacaroiu spune ca nu va fi un "presedinte jucator", ci un "presedinte activ"

23.04.2007, 17:59 48

Pentru cele 30 de zile cat va fi presedinte interimar al Romaniei, Nicolae Vacaroiu va primi, pentru restul vietii, o indemnizatie de peste 1.100 euro lunar, vila de protocol si paza de la SPP.
Legea privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului roman nu face distinctie intre calitatea de presedinte "plin" si interimar, asadar actualul presedinte al Senatului se califica pentru privilegiile de care beneficiaza in prezent fostii presedinti Emil Constantinescu si Ion Iliescu, precum si fostul rege Mihai I. De aceste beneficii nu au parte insa fostii sefi ai statului care au fost condamnati definitiv in urma comiterii unor infractiuni sau presedintii demisi prin referendum.
Dupa finalizarea mandatului la Cotroceni, Vacaroiu va putea cumula indemnizatia de presedinte al Senatului (1.690 euro lunar) cu cea de fost sef al statului, asa cum procedeaza si senatorul Ion Iliescu. Fostul presedinte Iliescu primeste lunar echivalentul a 75% din salariul lui Basescu, adica 1.175 euro.
Asadar, Vacaroiu va avea dupa ce se va intoarce la Senat venituri de aproape 3.000 de euro.
Nicolae Vacaroiu va putea cere o locuinta de serviciu de la RAPPS. In prezent, el ocupa un apartament de protocol in strada Maresal Prezan, in acelasi imobil in care a locuit si presedintele suspendat Traian Basescu pe perioada cat a fost primar al Capitalei. Vacaroiu va trebui sa renunte la resedinta din Prezan daca nu ar mai fi inalt demnitar al statului. De asemenea, el va beneficia de paza de la SPP. El are protectie si acum, pentru ca este presedinte al Senatului, insa va putea cere prelungirea pazei si dupa ce nu va mai fi sef in legislativ.
Vacaroiu a anuntat ca nu va demisiona din Partidul Social Democrat, desi prevederile constitutionale sunt explicite.
In timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata, spune Constitutia.
Inlocuitorul lui Vacaroiu la presedintia Senatului va fi senatorul PSD de Calarasi Doru Ioan Taracila.
In ceea ce priveste drepturile presedintelui suspendat Traian Basescu exista multe neclaritati.
El va sta pe perioada suspendarii in locuinta de protocol si va fi protejat de SPP, desi nu exista prevederi legale nici in aceasta privinta si nici referitor la salariul presedintelui pe perioada suspendarii.
De sambata, presedintele suspendat Traian Basescu a intrat in campanie pentru referendumul in care populatia cu drept de vot va trebui sa spuna daca este de acord sau nu cu demiterea lui. Desi amenintase ca va demisiona daca va fi suspendat de Parlament, Basescu a revenit la finele saptamanii asupra acestei promisiuni afirmand ca va merge la referendum, ceea ce se numeste, in opinia sa, tot "o intoarcere la popor". Presedintele suspendat a fost sambata la Brasov, iar aseara era asteptat in Bucuresti la un miting pro-Basescu in Piata Revolutiei.
Partidele au avut la sfarsitul saptamanii mai multe schimburi de replici pe tema "campaniei electorale". Liderul PSD Mircea Geoana, initiatorul demersului de suspendare, l-a acuzat pe Tra-ian Basescu si pe liderii PD ca au intrat in campanie electorala inainte ca Parla-mentul sa ia o hotarare privind organizarea de catre Guvern a referendumului. Potrivit Constitutiei, referendumul se organizeaza la 30 de zile dupa suspendarea presedintelui in Parlament. Data referendumului va fi stabilita de Guvern cel mai probabil pentru 20 mai, asa cum a anuntat Nicolae Vacaroiu.
"Saptamana viitoare va trebui sa stabilim, in Parlament, data inceperii campaniei electorale pentru referendum. In opinia noastra, acest moment este dat numai dupa ce Parlamentul ia o hotarare, conform legii, in care da Guvernului obligatia de a organiza acest referendum", a opinat Geoana. Mircea Geoana a aratat ca PSD nu doreste sa organizeze contra-mitinguri la cele organizate de PD si de Traian Basescu, pentru ca ar fi "riscante pentru linistea publica".
PD a negat ieri ca mitingurile de sustinere a lui Basescu de la sfarsitul saptamanii trecute ar fi organizate de democrati. Potrivit legii referendumului, campania de promovare incepe la data aducerii la cunostinta publica a datei referendumului si se incheie cu o zi inainte de data acestuia.
In campania pentru referendum partidele politice si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, prin adunari publice si prin mijloace de informare in masa.
Cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin "DA" sau "NU" la intrebarea "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?", se mai arata in legea referendumului. Demiterea presedintelui este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.
PSD intentioneaza sa modifice din nou acest articol din legea referendumului, a anuntat sambata Mircea Geoana, astfel incat demiterea presedintelui sa aiba loc cu majoritatea celor care se prezinta la vot.
Pentru a treia oara, o propunere legislativa a PNL si PSD de modificare a legii referendumului se afla in fata Curtii Constitutionale, care ar trebui sa se pronunte, potrivit lui Geoana, pe 3 mai. Mai multi parlamentari din aceste doua partide au propus ca demiterea presedintelui sa aiba loc cu majoritatea celor care se prezinta la vot, insa o propunere similara a mai fost respinsa recent de Curte. Atunci judecatorii au considerat inacceptabila propunerea ca presedintele ales in turul a doilea (cum e cazul lui Traian Basescu) sa poata fi demis cu majoritatea celor care l-au ales.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO