Politică

Nicolae Vacaroiu neaga ca ar fi intervenit in favoarea grupului Carrefour

07.06.2007, 20:33 14

Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a calificat ieri drept fabulatii informatiile referitoare la interventia omologului sau francez Christian Poncelet in favoarea deschiderii unui magazin Carrefour in Romania, precizand ca nu a avut intalniri private cu acesta.
Saptamanalul satiric francez Le Canard Enchainee, preluat ieri de intreaga presa din Franta, a relatat ca presedintele Senatului francez Christian Poncelet ar fi intervenit in repetate randuri in favoarea omului de afaceri Jean-Claude Bertoldi (angajat al companiei Sogea care face parte din grupul Vinci), pentru a obtine contracte publice in Franta si in strainatate in schimbul unor comisioane.
Potrivit aceleiasi surse, Poncelet s-ar fi intalnit in 15 februarie, cu omologul sau roman, Nicolae Vacaroiu - cand acesta se afla intr-o vizita oficiala in Franta - la cererea lui Bertoldi, cu scopul de a facilita deschiderea unui magazin Carrefour in Romania.
Bertoldi, despre care Le Canard Enchaine spune ca a fost arestat este, potrivit aceleiasi publicatii, angajat al companiei Sogea care face parte din grupul Vinci. Retailerul Carrefour urmeaza sa deschida in aceasta toamna un centru comercial la Iasi, in parteneriat cu Soconac, filiala locala a grupul de constructii Vinci, valoarea afacerii apropiindu-se de 40 mil. euro. Carrefour Romania nu a comentat ieri informatiile din presa franceza. Poncelet a declarat pentru Le Canard Enchaine ca a dorit intotdeauna "sa ajute firmele franceze sa se instaleze in strainatate, in totala transparenta", daca ca nu a luat niciodata "o centima" pentru acest lucru. In Franta procuratura a deschis o ancheta in afacerea Bertoldi.
Vacaroiu a declarat ieri ca ceea ce scrie presa din Franta reprezinta simple fabulatii: "Este o fabulatie. Intr-o vizita oficiala nu discuti asa ceva. Nu am avut nicio intalnire separata cu prilejul ultimei intalniri cu domnul Poncelet. Am fost cu toata delegatia si nu era cazul". "De ce ar avea nevoie Carrefour de pila cuiva sau de interventii? Este de neconceput, dupa parerea mea. Din cate stiu, toate orasele din Romania se bat sa aduca pe teritoriul lor fie Metro, fie Carrefour, complexe mari, care duc la alt nivel de civilizatie", a sustinut Vacaroiu.
Intrebat daca a avut vreo discutie pe subiectul Carrefour cu unul dintre consilierii lui Poncelet, el a spus: "Nu. Cand ma duc in vizita oficiala, nu ma cobor la nivelul unui consilier".
Senatorul PNL Norica Nicolai, care l-a insotit pe Vacaroiu in vizita din Franta, a declarat ieri ca nu stie sa fi avut loc discutii, in cadrul intalnirilor avute in Franta, care sa fi vizat promovarea sau sustinerea unei firme franceze in Romania.
"Am facut parte din acea delegatie care a sarbatorit relatiile dintre Senatul francez si cel roman, fiind institutia franceza care a marcat aderarea Romaniei la UE. Atunci am fost mai multi senatori si nu au fost niciun fel de discutii private cu domnul Christian Poncelet. Din contra, domnia sa a fost insotit de o serie de senatori francezi, membrii grupului de prietenie Franta-Romania, de staff-ul tehnic si de staff-ul nostru tehnic", a precizat Norica Nicolai.
Senatorul PNL a infirmat ideea ca ar fi existat discutii, in cadrul acestor intalniri dintre cele doua delegatii, care sa fi vizat sustinerea vreunei firme romanesti sau straine si a tinut sa mentioneze ca din acea delegatie nu au facut parte oameni de afaceri romani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO