Politică

Negocieri stranse pentru formarea majoritatilor in consiliile de sectoare

Negocieri stranse pentru formarea majoritatilor in consiliile de sectoare

Click pentru imaginea intreaga

19.06.2008, 19:41 15

Dupa ce la Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) intelegerea dintre PD-L si PNG-CD l-a lasat fara majoritate pe noul primar general Sorin Oprescu, in consiliile de sector au inceput discutii pentru formarea acelorasi majoritati fara de care un primar este legat de maini.
O intelegere de tipul celei realizate la CGMB, unde PD-L si PNG au obtinut majoritatea (28 de consilieri din totalul de 55) in detrimentul unei posibile coalitii PSD-PNL-PRM (27 de consilieri in total), la sectoare lucrurile sunt mai complicate. Dupa cum stau lucrurile acum, inainte de finalizarea negocierilor, cel mai probabil majoritatile vor fi formate in functie de culoarea politica a primarilor. La sectorul 1 (unde primar este Andrei Chiliman - PNL), cel mai probabil majoritatea va fi constituita de PNL (opt consilieri) si PSD (opt consilieri), asta in ciuda faptului ca PD-L a obtinut cei mai multi consilieri (11).
La sectorul doi majoritatea va fi constituita de PSD, care a obtinut 13 consilieri si mai are nevoie de doar un consilier pentru a realiza majoritatea de 14 consilieri (fiecare consiliu de sector are 27 de consilieri). Acesta va veni foarte probabil tot de la PNL (trei consilieri), dar nu este exclusa si o majoritate, foarte solida de aceasta data, in care PSD sa se alieze cu PD-L (opt consilieri), tinand seama de faptul ca primarul reales Neculai Ontanu si-a declarat, inaintea alegerilor, sprijinul pentru candidatul PD-L la Primaria Generala a Capitalei, Vasile Blaga. PD-L (cu opt consilieri) nu poate forma aici majoritatea cu PNG (cum s-a intamplat la Primaria Generala), intrucat impreuna nu ar avea decat 11 consilieri.
La sectorul 3, PD-L nu are nicio emotie si nici nu are nevoie sa caute aliante. Primarul reales, Liviu Negoita (PD-L), a tras puternic dupa el partidul, iar democrat-liberalii au in aceste sector 18 mandate de consilieri. Cele doua partide care au mai intrat in consiliu, PSD si PNL au impreuna doar noua consilieri.
La sectorul 4 PD-L conduce la numarul de consilieri (10), fiind, asadar, indreptatit, teoretic, sa incerce sa formeze majoritatea. Aici PSD are opt consilieri, PC (aliatul PSD), cinci - drept urmare cele doua partide nu pot forma majoritatea de 14 consilieri si vor cere, probabil, ajutorul PNL care are patru consilieri.
La sectorul cinci majoritatea va fi formata, cel mai probabil, de PSD in alianta cu PNL - social-democratii avand 11 consilieri, iar liberalii patru. Cu cei opt consilieri, alaturi de cei patru ai PNG, PD-L nu poate forma aici o majoritate.
Sectorul sase a fost adjudecat de PD-L, care are 11 consilieri, castigand, asadar, si primaria (primar Cristian Poteras) si consiliul.
Numai ca PSD are noua consilieri si PNL cinci, drept urmare aceste doua partide pot forma o majoritate, avand in vedere ca si in tara se prefigureaza o alianta intre social-democrati si liberali.
Dupa cum se vede, un singur primar, cel de la 6 are probleme reale cu realizarea unei majoritati de partea sa. Dar si in alte sectoare majoritatile sunt la limita, drept urmare, este de asteptat ca deciziile in consilii sa fie negociate la sange intre partide.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri ca doreste sa asigure o relatie institutionala eficienta intre Guvern si autoritatile locale alese pentru a permite aplicarea unor proiecte de anvergura de dezvoltare a Capitalei si pentru ca orasul sa nu mai fie lasat "prada" luptelor politice.
El a anuntat ca intentioneaza sa se intalneasca saptamana viitoare atat cu primarii de sector, dar si cu presedintii alesi ai consiliilor judetene, si asta dupa ce marti a avut o intrevedere cu primarul general Sorin Oprescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO