Politică

Nastase si Kovacs bat palma la Satu Mare

31.01.2003, 00:00 15

PSD si PSU (Partidul Socialist, la putere in Ungaria) vor semna astazi, la Satu Mare - oras in care se desfasoara si congresul UDMR - un protocol de colaborare politica potrivit caruia, cele doua parti se se vor consulta ori de cate ori guvernele de la Bucuresti si Budapesta intentioneaza sa ia o decizie in legatura cu minoritatile si se vor sprijini reciproc in actiunile politice internationale.
Documentul - "cel mai important de acest fel, de la 1918 incoace", dupa cum il califica seful departamentului de politica externa al PSD, Victor Bostinaru - nu contine, insa, angajamente ale partii romane referitoare la folosirea limbii maghiare in justitie, una dintre doleantele UDMR ce nu si-a gasit, deocamdata, sprijin in randul partidelor romanesti.
Documentul va fi semnat de presedintele PSD Adrian Nastase si de presedintele PSU si totodata ministru de externe, Laszlo Kovacs. La semnare vor fi insa prezenti premierului Ungariei Peter Medgyessy si ministrul de externe roman Mircea Geoana. Semnarea protocolului a fost amanata mai bine de un an din cauza neintelegerilor dintre Bucuresti si Budapesta privind modul de aplicare a legii statutului maghiarilor din afara granitelor, care ofera avantaje economice comunitatii maghiare din Romania. La presiunea Consiliului Europei, Ungaria a promis ca va modifica aceasta lege in asa fel incat obiectiile ridicate de tarile vecine sa fie eliminate.
Victor Bostinaru a precizat, ieri, pentru Ziarul Financiar ca protocolul, "mai voluminos decat tratatul de baza" romano-maghiar va consemna ca cele doua formatiuni politice se vor intalni la nivel de presedinti in fiecare an si la nivel de departamente, ori de cate ori este nevoie. Mergand pe linia conesiilor reciproce, Bostinaru a reamnintit promisiunea facuta de premierul Medgyessy de a promova, anul acesta, in Parlament legea privind reprezentarea minoritatilor in forul legislativ. Minoritatea romana din Ungaria nu are, in prezent, reprezentanti in Legislativul de la Budapesta, lucru care a provocat, in mai multe randuri, nemultumirea administratiei de la Bucuresti.
Pe plan international, PSU si PSD se angajeaza sa se sprijine reciproc. De altfel, PSU a fost cel mai mare sustinator al social-democratilor lui Adrian Nastase, cand, in urma cu doua saptamani, Consiliul Internationalei Socialiste de la Roma a votat acceptarea PSD ca membru cu drepturi depline in Internationala, dupa cum afirma Victor Bostinaru. Decizia urmeaza sa fie validata de Congresul IS care se va intruni in vara la Sao Paolo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO