Politică

Nastase si Iliescu, urmariti la Atena de declaratiile lui Guest

18.04.2003, 00:00 22

Presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase au participat impreuna, la Atena, la ceremonia semnarii tratatului de aderare care a consfintit primirea in Uniunea Europeana a zece noi tari,  majoritatea foste comuniste. Potrivit declaratiilor celor doi demnitari, Romania a primit asigurari din partea liderilor europeni ca procesul extinderii este ireversibil iar Romania este asteptata sa devina membra a UE, alaturi de Bulgaria, la 1 ianuarie 2007.

Adrian Nastase: "Shame" adica... pacat
Aflati, pentru doua zile, in lumea mare a politicii presedintele si premierul au fost obligati, totusi, sa-si intoarca  fata spre realitatea de pe la noi si sa comenteze declaratiile unor oficiali straini care tras semnale de alarma in privinta coruptiei din societatea romaneasca. Premierul Adrian Nastase a dat un raspuns formal, comentand declaratiile ambasadorului SUA Michael Guest si ale lui Obie Moore  , spunandca preocuparea oficialilor americani fata de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana demonstreaza soliditatea relatiei transatlantice. surprinzator este insa faptul ca dacapana acum, premierul spunea ca Romania nu trebuie sa aleaga intre SUA si UE ieri, la Atena Adrian Nastase a precizat, conform Mediafax, ca relatiile Romaniei cu Statele Unite creaza anumite probleme in relatiile tarii noastre cu Uniunea Europeana. In ceea ce pveste declarattiile lui Obie Moore, presedintele Camerei de comert romano-americane, rimul-ministru roman a dat un raspuns surprinzator. de familiar, anume ca il apreciaza pe Obie Moore pentru ca a luat decizia inteleapta de a se casatori cu o romanca. (?!)!
Adrian Nastase a apreciat, de asemenea, ca ambasadorul SUA, Michael Guest, a vorbit ca un prieten al Romaniei pentru ca un diplomat nu ar fi vorbit astfel intr-o tara straina.  Adrian Nastase a apreciat, pe de alta parte, ca ar trebui ca in Romania sa se invete mai bine limba engleza, deoarece Michael Guest ar fi spus ca "este pacat" in loc de "este o rusine", asa cum s-a tradus in limba romana. Din pacate pentru Adrian Nastase discursul original, al ambasadorului nvorbeste despre pacat ci despre rusine.: "And it's a shame for this country" La randul sau,  Presedintele Ion Iliescu a apreciat, tot ieri, ca afirmatiile lui Obie Moore, reprezinta o declaratie personala, facuta la o discutie de seminar, care nu poate avea incarcatura unei pozitii oficiale a Uniunii Europene. "Luati-o ca pe o declaratie personala a unui om care are anumite raporturi de afaceri, stimulat poate cumva de interventia ambasadorului SUA la Bucuresti, in cadrul aceluiasi seminar", a afirmat Ion Iliescu. El a adaugat ca este vorba despre "o discutie de seminar". "Nu o luati ca o pe pozitie care sa aiba incarcatura oficiala din partea Uniunii Europene", a mai spus Iliescu.

Franta ne intinde din nou mana
Reuniuea de la Athena a prilejuit reinralnirea presedintelui si a primului ministru cu presedintele francez Jacques Chirac, prima dupa iesirea dura a sefului statului francez la adresa Romaniei.
Presedintele Iliescu a precizat, potrivit Mediafax, ca la intalnirea cu omologul francez Jacques Chirac principalul punct al discutiilor a fost procesul de aderare a Romaniei la UE. Ion Iliescu a precizat ca Romania conteaza in continuare pe sprijinul Frantei in acest proces. Ion Iliescu a precizat ca este foarte important ca negocierile de aderare a Romaniei la UE sa se incheie pana la jumatatea anului viitor, cu actuala componenta a Comisiei Eurpopene. El a precizat ca acest aspect a fost abordat si in dialogurile cu Romano Prodi si Gunther Verheugen. Premierul Adrian Nastase va face o vizita la Roma pentru a discuta cu premierul italian Silvio Berlusconi despre accelerarea negocierilor de aderare a Romaniei la UE, avand in vedere ca Italia va exercita presedintia UE in a doua jumatate a anului 2003. Adrian Nastase  a apreciat ca, dupa incheierea tratatelor de aderare a 10 tari la Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria se vor afla sub lupa atenta atat a tarilor europene, cat si a Comisiei Europene. Intrarea in linie dreapta a negocierilor de aderare a Romaniei la UE reprezinta atat un element bun, cat si unul rau, a mai spus Nastase. El a apreciat ca este un lucru bun deoarece foarte multe forte ale UE vor putea fi deplasate pentru finalizarea negocierilor, dar, pe de alta parte, este un lucru rau deoarece exista presiuni pentru marirea grupului de tari care vor accede in UE in 2007, fiind luate in calcul Croatia, fostele tari iugoslave si Turcia. Primul ministru roman a apreciat ca este important sa se sublinieze ca viitoarea "statie" a Uniunii Europene este cea cu 27 de membri, chiar daca "vor fi tot felul de mici jocuri politice pe care unii din anumite capitale europene vor incerca sa le faca". Adrian Nastase a aratat ca Romania are nevoie de sprijinul tarilor UE si al Comisiei Europene, deoarece multe din lucrurile nerealizate si din frustrarile din negocierile cu noile state membre s-ar putea sa se repercuteze asupra negocierilor cu tara noastra. El a apreciat, insa, vointa politica si atmosfera favorabila pentru continuarea negocierilor cu Romania. Nastase a mai spus ca nu exista nici un fel de motiv pentru a pune la indoiala vointa politica a UE in acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO