Politică

Nastase se bate in replici cu Stolojan

02.08.2004, 00:00 11

Adrian Nastase l-a atacat dur pe candidatul Aliantei PNL-PD la presedintie, Theodor Stolojan. Replicile care prin tonul folosit nu aveau inca un precedent au fost rostite de catre liderul PSD, Adrian Nastase, la o intrunire a liderilor locali si de la centru ai formatiunii pe care o conduce. Are semnificatie faptul ca Nastase nu l-a mai atacat, cum o facuse adesea pana acum, si pe presedintele PDS, Traian Basescu. Tinta sa unica a fost de asta data Theodor Stolojan, iar Alianta a parut un obiectiv mai degraba aleator in vizorul liderului PSD. Este inca un semn ca suntem in plina campanie electorala pentru alegerea presedintelui tarii, chiar daca Adrian Nastase a facut un anunt maidegraba semioficial ca va candida la Cotroceni, iar lupta ca atare inca nu a inceput, nici ea, oficial.
Adrian Nastase l-a atacat pe Theodor Stolojan intr-un limbaj pe care pana acum il folosise doar la adresa lui Traian Basescu. El a spus despre liderul PNL ca  are "vocatia falimentului", deoarece "peste tot pe unde a fost a lasat falimente". "Aceste lucruri trebuie spuse, a continuat Nastase. Sunt foarte multi care stiu exact ce a facut Stolojan. Mi se pare foarte ciudat ca se vorbeste despre fostii comunisti din PSD cand se stie foarte clar ca Theodor Stolojan a fost secretar de partid in Ministerul de Finante inainte de 1989", a spus Nastase.
El a aratat ca, astfel, nu poate fie acceptata ideea unei autoritati morale a lui Theodor Stolojan si a PNL, care este, in opinia sa, "o echipa formata din tot felul de fanarioti". "Lectii de competenta nu au cum sa ne dea si incearca sa ne dea lectii de moralitate", a adaugat Nastase.
Pe Stolojan l-a aparat purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. El a spus, intr-o conferinta de presa pe care a convocat-o la cateva ore de la atacul lui Nastase la adresa candidatului Aliantei la Cotroceni, ca Stolojan "are vocatia de a falimenta PSD". In opinia lui Nicolaescu, atacul lui Natase, pe care l-a catalogat ca fiind "suburban", are drept cauza "disperarea acestuia ca va pierde alegerile". El considera ca liderul PSD accepta foarte greu ideea ca va pierde alegerile si "face afirmatii hazardate, la nervi". Si purtatorul de cuvant al PNL a folosit epitetele lui Nastase. El a spus ca liderul PSD este "ultimul fanariot din Romania, care iubeste coruptia, demagogia, populismul si, nu in ultimul rand, un lux exorbitant".
Se poate spune ca aceste replici au o istorie a lor. Nastase i-a dat replica lui Stolojan dupa ce, cu o saptamana inainte, la o reuniune a alesilor locali ai Aliantei, liderul PNL a capatat, prin tonul discursului sau, rolul de varf de lance al Aliantei in atacul la adresa PSD. La aceeasi reuniune a vorbit si Traian Basescu, insa tonul acestuia a fost mai domol la adresa Puterii. Mai domol decat pana acum si decat al lui Stolojan.
Atunci, liderul PNL a spus ca PSD mai are 127 de zile de stat la putere. "La 28 noiembrie, Romania va scapa de cea mai corupta conducere pe care a avut-o in ultimii 14 ani, iar PSD va pierde pentru ca Adrian Nastase are vocatia esecului. "Asa s-a intamplat si in 1996, cand avea functia de presedinte executiv, asa s-a intamplat si in iunie 2004. Asa se va intimpla si in noiembrie 2004, pentru ca Nastase nu poate intelege ca prin minciuna si incorectitudine nu castigi respectul oamenilor", a spus Stolojan.
Pana atunci, atacurile fiecareia dintre partile care-si disputa victoria in alegerile din toamna fusese nu neaparat cumpatat, dar nu marcat de epitete. Atacurile, si dintr-o parte, si din cealalta, venisera mai cu seama pe chestiuni de principii, incriminau fie declaratii politice sau masuri al guvernului, fie gesturi din trecut, cand PNL s-a aflat la guvernare. Cel mai dur atac fusese inventariat in contul PSD, care a numit Alianta PNL-PD ca fiind "axa raului", asemenea presedintelui american George Bush, care denuntase, dupa atacurile de la 11 septembrie asupra New York-ului principalii adversari ai SUA. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO