Politică

Nastase s-a dus la Sidex iar Basescu a ramas la o cafea cu investitorii straini

02.11.2004, 00:00 23



Principalii candidati la alegerile prezidentiale, Adrian Nastase si Traian Basescu, au mai bifat inca o zi a campaniei electorale oficiale. Nastase s-a indreptat spre un segment al electoratului tinta al PSD, galatenii de la Sidex, in timp ce ceilalti lideri ai PSD au acuzat opozitia ca incalca normele campaniei. Stafful Aliantei a facut un desant in fata investitorilor straini, care n-au drept de vot, dar au cuvant greu in businessul romanesc.



Adrian Nastase s-a dus ieri in campanie electorala la Galati, unde a participat la lansarea candidatilor PSD+PUR la alegerile parlamentare din acest judet.



La Teatrul Dramatic Fani Tardini din localitate, Nastase le-a vorbit celor cateva mii de sustinatori. El le-a spus ca a venit la Galati pentru ca de acest oras a fost legata una dintre cele mai dificile decizii pe care a trebuit sa le ia in acest mandat, aceea de a privatiza combinatul Sidex. La intalnire a participat si directorul general al Ispat Sidex, Ionel Bors.



Tot ieri s-a constatat o propagare a disputelor electorale de la centru in teritoriu. Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, a declarat ieri ca intre candidatii PSD+PUR Suceava si cei ai PNL-PD din acelasi judet nu exista termen de comparatie - primii fiind "oameni seriosi si cu experienta", iar ceilalti "duc o campanie electorala obraznica si primitiva".



Declaratia lui Cozmanca, care candideaza la Suceava pentru Senat, a primit un raspuns original din partea presedintelui PNL Suceava, Gheorghe Flutur, care a propus ca aspirantii celor doua partide pentru fotoliile parlamentare sa mearga impreuna in campanie, "pe perechi", pentru ca oamenii sa poata compara prestatia lor.



Octav Cozmanca a declarat insa ca aceasta oferta este un "nonsens". "Asa ceva nu poate oferi electoratului decat circ si atacuri sub centura", a declarat Cozmanca.



Pe de alta parte, ieri, Biroul Electoral Central a decis ca modul in care Alianta D.A. PNL-PD isi face campanie in Timisoara este nelegal. BEC a confirmat o decizie luata de BEJ Timisoara care stabilise - in urma unei plangeri depuse de Uniunea PSD+PUR - ca modul care Alianta isi face campanie stradala, lipind afise pe arbori si stalpi nu corespunde normelor legale.



BEC a confirmat decizia BEJ Timis, care stabilise ca aceasta modalitate de campanie electorala este nelegala si sesizase Politia municipiului Timisoara "pentru a lua masurile ce se impun si pentru restabilirea legalitatii", a declarat judecatorul Victor Pasca-Camenita, vicepresedintele BEC.



Potrivit lui Camenita, hotararea luata de BEJ Timis, la sesizarea Uniunii Nationale PSD+PUR, a fost contestata la BEC de Alianta D.A. PNL-PD Timis. Dispute privind modul in care se desfasoara campania au avut loc si la Suceava, unde PSD+PUR si PNL-PD s-au reclamat reciproc la Biroul Electoral Judetean in legatura cu dimensiunea afiselor folosite in campania electorala.



Liderii Aliantei D.A. s-au intalnit ieri cu reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini, aceasta fiind prima dintr-o serie de discutii cu comunitatea de afaceri din Romania, carora liberalii si democratii vor sa le prezinte oferta lor electorala.



Copresedintii Aliantei, Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, au vorbit oamenilor de afaceri despre programul de guvernare al unui eventual Guvern PNL-PD. Accentul a fost pus pe masurile de reforma fiscala si cele privind mediul de afaceri.



Oamenii de afaceri straini au cerut liderilor opozitiei raspunsuri concrete in privinta problemelor care nemultumeste Consiliul Investitorilor Straini. Este vorba despre legislatia insuficient de clara, care lasa loc interpretarilor, precum si despre schimbarile dese operate in domeniul legislativ. Toate acestea, spun oamenii de afaceri straini, incurca planurile de afaceri pe termen lung. Alte obstacole, enumerate de oamenii de afaceri rezidenti in Romania, sunt birocratia excesiva si coruptia.



Drept raspuns, Calin Popescu-Tariceanu, desemnat prim-ministru in cazul in care Alianta PNL-PD ar castiga alegerile parlamentare, a afirmat ca un eventual guvern al aliantei nu ar recurge la modificari intempestive. In plus, spune Tariceanu, in colaborare cu Consiliul Investitorilor Straini s-ar elabora o strategie fiscala pentru patru-cinci ani, astfel incat planurile de afaceri sa poata fi programate pe o perioada mai indelungata.



Copresedintele Traian Basescu a dat asigurari ca intr-o eventuala guvernare a aliantei, proiectele legislative vor fi facute publice pe Internet inainte de adoptare, cu suficient timp inainte pentru a putea fi inserate eventuale modificari.



Una dintre schimbarile avute in vedere a fost ieri anuntata. Liderii PNL si PD au spus ca intentioneaza sa recurga la modificarea Codului muncii, lege adoptata in urma cu un an, in protestele oamenilor de afaceri. Schimbarile vor fi operate in sensul cresterii atributiilor managerilor in restructurarea intreprinderilor. Este o promisiune angajata de Alianta, venita ca urmare a plangerilor investitorilor in privinta rolului prea mare pe care il au sindicatele atunci cand vine vorba despre eficientizarea activitatii, prin reducerea locurilor de munca. Traian Basescu a calificat drept "o exagerare" limitarea saptamanii de lucru la 48 de ore, aratand ca o va corecta. A mai spus, de asemenea, ca un eventual guvern al aliantei intentioneaza sa reintroduca conventiile civile pentru ca cei care doresc sa aiba un al doilea serviciu sa o poata face legal.



O alta nemultumire a oamenilor de afaceri straini este ceea ce ei au numit tratamentul discretionar aplicat firmelor straine in comparatie cu cele romanesti. Ei considera ca nu se poate vorbi despre un sistem concurential, in conditiile in care datoriile catre bugetul de stat ale unor companii romanesti sunt anulate sau esalonate. S-au cerut, in mod expres, garantii ca nu vor mai avea loc amnistii fiscale, in cazul in care alianta ar forma guvernul dupa alegerile parlamentare.



Drept raspuns, Traian Basescu a spus ca nu va permite, daca va ajunge la guvernare, iertarea sau esalonarea datoriilor care acum, in opinia sa, s-ar acorda pe criterii politice. "Tratamentul discriminatoriu in afaceri are ca sursa coruptia si o vom trata ca pe o problema de siguranta nationala", afirma Basescu. El a anuntat, de asemenea, ca evaziunea fiscala va fi considerata o crima si va fi pedepsita ca atare prin legile pe care alianta le va promova. Liderul Aliantei a vorbit insa despre o amnistie a penalitatilor, subliniind ca nu este vorba despre amnistie fiscala. Ar fi vorba despre un sistem, potrivit caruia daca iti platesti datoriile in 12 luni, scapi de toate penalitatile. Daca plata se face in 18 luni, sunt iertate jumatate din penalitati. Pentru plata in 24 de luni, sunt iertate un sfert din penalitati.



Firmele care nu vor reusi sa tina pasul cu piata vor fi inchise, spune Basescu, aratand ca acest lucru trebuie sa aiba loc pana la momentul integrarii Romaniei in UE. In cazul in care nu se va recurge la inchiderea societatilor nerentabile, liderii aliantei spun ca Romania ar intra in comunitatea europeana cu tot acest balast care va ingreuna procesul de integrare. Liderii Aliantei PNL-PD vor continua intalnirile cu oamenii de afaceri. Astazi vor discuta cu reprezentantii IMM-urilor, iar in urmatoarele zile cu reprezentantii Camerei de Comert romano-americane.
iulian.anghel@zf.ro ; mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO