Politică

Nastase, impins de propriii colegi la periferia politicii

16.03.2006, 00:00 13

Liderii filialelor locale ale PSD au votat masiv in noaptea de marti spre miercuri pentru revocarea lui Adrian Nastase din fruntea Camerei Deputatilor si din functia de presedinte executiv al partidului. Votul ridica mai multe intrebari: soarta politica a celui in cauza, continuarea procesului de inlaturare din partid a oamenilor cu probleme si pozitia de presedinte al Camerei Deputatilor pe care social-democratii pot sa o piarda.

Rezultatul votului prin care Nastase a solicitat marti seara increderea filialelor a fost neasteptat prin prisma rezultatului: 46 de voturi impotriva sa si doar 16 pentru. Suficient pentru ca fostul prim-ministru si un candidat prezindential atat de aproape de a castiga prima pozitie in stat sa se recunoasca invins.

Tarziu, in noaptea de marti spre miercuri, el isi anunta demisia din functia de presedinte executiv al PSD pe care o castigase la congresul din aprilie trecut si din pozitia de presedinte al Camerei Deputatilor pe care a pastrat-o mai bine de un an in ciuda incercarilor disperate ale Aliantei PNL-PD de a i-o lua.

Inlaturat de proprii camarazi, de unii chiar tradat (de pilda presedintele PSD Bihor, Mihai Bar, care il sustinuse pana in momentul votului pentru ca apoi sa se pronunte impotriva sa), Nastase avea sa declare resemnat: "Au vrut un tap ispasitor!". In indepartarea lui Nastase un cuvant greu l-a avut nu doar grupul de la Cluj condus de Ioan Rus, dar si Miron Mitrea (secretarul general) si liderul deputatilor Viorel Hrebenciuc.

Ieri Nastase si-a anuntat in Biroul Permanent al Camerei demisia din functia de presedinte al deputatilor, urmand ca astazi sa faca acest gest in plen - acelasi plen care in urma cu doar doua saptamani se opusese intentiei procurorilor de a-i perchezitiona casele din Zambaccian si din comuna Cornu.

"Indepartarea lui Nastase a fost o victorie stralucita a lui Mircea Geoana care a evitat pe moment organizarea unui congres extraordinar care i-ar fi putut aduce surprize pentru ca isi punea pozitia in joc", spune analistul politic Daniel Barbu.

Ce voia Nastase si nu a obtinut marti seara a fost organizarea unui congres extraordinar care sa reevalueze toate functiile din partid. Insa cea de-a doua mutare a sa - aceea de a cere liderilor locali un vot de incredere - a fost riscanta. Nastase a pierdut la vot, dar, probabil, pierdea si in conditiile in care altcineva ar fi solicitat acel vot.

Nu a inteles Nastase ca timpul lui trecuse sau ca, cel putin in aceste vremuri complicate pentru el, trebuia sa intre intr-un con de umbra?

Asa a lasat sa se inteleaga ieri Mircea Geoana: "In mod normal nu ar fi trebuit sa ajungem aici si cred ca sugestia pe care i-am facut-o (de a demisiona - n.n.) ar fi trebuit sa fie suficienta pentru el sa inteleaga ca are o obligatie pentru partid. In orice tara europeana democratica, un lider politic, mai ales la experienta si talia lui Adrian Nastase, ar fi luat probabil singur o astfel de decizie".

"A riscat, a pariat totul pe un un congres, a sperat intr-o minima solidaritate. Moral, ar fi avut dreptul sa se astepte ca acei pe care i-a promovat in structuri locale sau centrale sa-l sustina. Ca noi toti intr-o vreme oarecare Nastase primeste lectia amara a nerecunostintei", comenteaza Daniel Barbu.

In aceste conditii, ce viitor politic mai are Adrian Nastase?

"E foarte greu de spus in acest moment. Nastase a demonstrat ca este un animal politic, un om de cursa lunga", spune analistul Stelian Tanase.

Acelasi lucru crede Nastase despre sine: "Viata este lunga si viata politica are suisuri si coborasuri. Nu-mi fac nici un fel de probleme. Acesta este un episod care se adauga unei telenovele din ultima vreme. Iau lucrurile ca atare si merg mai departe, asa cum spun cei care sunt obisnuiti cu olimpiadele".

Daniel Barbu crede ca episodul de marti spre miercuri ar putea fi ultima "olimpiada" pentru Nastase: "Aparent, Nastase nu ar avea un viitor prea luminos. Dincolo de problemele personale, un vot de neincredere destul de semnificativ il handicapeaza pentru orice post in PSD. Nu este foarte plauzibil sa vezi PSD-ul alegandu-l, peste sase luni, la un eventual congres. Si nici nu-l vad pe Adrian Nastase rupand PSD. Pur si simplu cariera lui politica

s-a incheiat. In 2008 s-ar putea sa intre in Parlament, s-ar putea sa iasa la pensie de acolo, e maximum ce mai poate spera".

Stelian Tanase crede ca Nastase are varianta constituirii unui alt partid, dar si aceea a retragerii definitive: "Depinde de cat de mare este ispita de a reveni si a-si lua revansa".

Iau sfarsit problemele PSD odata cu inlaturarea lui Adrian Nastase? Nu cred acest lucru nici analistii si nici liderii partidului.

Seful grupului de la Cluj, vicepresedintele PSD Ioan Rus, a spus-o ieri: dificultatile partidului nu iau sfarsit odata cu demisia lui Adrian Nastase. Drept urmare toti cei invinuiti in dosare de coruptie trebuie sa faca "un pas inapoi", pana la clarificarea problemelor in justitie. "Obiectivul nostru trebuie sa fie recredibilizarea partidului, iar acesta se poate realiza numai prin ducerea la bun sfarsit a proiectului politic in care ne-am angajat, fara ezitari sau jocuri duble in speranta unui castig politic facil si imediat" spune Rus. Rus este unul dintre cei care l-au sprijinit pe Geoana la alegerea sa in fruntea PSD, dar care, in preziua demisiei lui Nastase, ii trimitea un semnal clar: daca nu ia in partid decizii reformatoare, va ramane "un asistat si o simpla speranta politica pana la finalul mandatului sau".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO