Politică

Nastase: demisia lui Oprisan a fost "inspirata"

26.02.2003, 00:00 19

Intalnirile filialelor PSD cu liderii de la Bucuresti, incepute in urma cu doua saptamani, s-a incheiat luni seara, spre miezul noptii cu audierea organizatiilor din Vrancea si Bucuresti. In urma acestor discutii - care au dorit sa clarifice aspecte legate de acuzatiile de coruptie aduse unor lideri locali - Delegatia Permenenta a PSD va intocmi propuneri de sanctionare, pe linie de partid, a celor vinovati, propuneri ce vor fi inaintate spre aprobare Biroului Executiv care se va intruni pe 11 mai. Pana la decizia BEx, se pare ca principala problema a filialelor PSD nu este coruptia ci strangerea cotizatiilor - dupa cum au afirmat majoritatea sefilor organizatiilor judetene care au aparut la judecata partidului. Ca lucrurile nu stau intrutotul asa o arata binantul acestor discutii.
Conducerea PSD a recomandat, luni, filialei Satu Mare sa-l suspende din functia de vicepresedinte al filialei pe Horia Anderco care este si primar al orasului. Acesta este cercetat de PNA intr-un dosar in care este invinuit de abuz in serviciu si luare de mita. Seful Filialei Maramures Liviu Bechis si-a inaintat demisia a doua zi dupa intrevederea din Kisselef, unde a sustinut vicepresedintele organizatiei este cercetat de PNA. Vicepresedintele PSD Arad Gheorghe Meditiu a fost arestat, saptamana trecuta, de PNA in chiar noaptea in care seful flialei Dorel Popa raporta conducerii ca in filiala "nu sunt probleme deosebite". Ultimul, dar nu cel din urma, liderul Filialei Vrancea Marian Oprisan si-a inaintat demisia de la conducerea organizatiei cu doua zile inainte de a trece prin Kisselef, demisie aprobata de Adrian Nastase.
Despre acesta din urma, liderul partidului a afirmat, luni seara, ca inaintandu-si demisia, el a actionat inteligent. Potrivt lui Nastase singura sa vina se reduce la o anumita inabilitate "de a se purta cu presa".
Liderul PSD a adaugat, insa, ca actiunea conducerii partidului nu este "punitiva" la adresa lui Oprisan, aratand ca, deocamdata, institutiile abilitate care au examinat acuzatiile la adresa lui Oprisan au decis neinceperea urmaririi penale. Referitor la faptul ca majoritatea acuzatiilor la adresa lui Oprisan au vizat actiunile sale ca presedinte al Consiliului Judetean Vrancea, functie din care nu si-a inaintat demisia, Nastase a spus ca PSD nu poate interveni in aceasta situatie, deoarece "Consiliul Judetean este un fel de parlament  local, in care votul este dat la propunerea judetului, indiferent de apartenenta politica".
Nastase a precizat ca, la partid, nu s-a discutat despre raportul Curtii de Conturi in care Oprisan era acuzat de deturnare de fonduri, ca raportul Corpului de Control este doar o prezentare a acuzatiilor aduse lui Oprisan, fara concluzii.
Nastase a mai adaugat ca Marian Oprisan este tanar si are timp sa-si corecteze defectele si sa revina, daca va fi cazul si daca va voi, la conducerea organizatiei.
In ceea ce priveste acuzatiile la adresa deputatului de Vrancea Ristea Priboi, formulate de un muncitor participant la revolta din noiembri 1987, de la Brasov, Nastase a spus ca cea care trebuie sa hotarasca este justitia. Muncitorul sustine ca a fost batut atunci de Priboi care lucra in Securitate. "Ristea Priboi spune ca nu a fost acolo, cealalta persoana spune ca a fost. Mi-e greu sa ma pronunt. Ristea Priboi a facut un lucru, l-a actionat in judecata pentru a-si apara punctul de vedere si instanta trebuie sa hotarasca daca a fost sau nu acolo", a adaugat Nastase.Intrunirea BEx din 11 martie va arata daca curatenia din PSD va continua sau bilantul este cel cel stabilit luni seara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO