Politică

Nastase amana reorganizarea PSD si ataca dur adversarii

16.07.2004, 00:00 19



Presedintele PSD Adrian Nastase a exersat ieri, la Biroul Executiv Central al partidului, discursul prezidentiabil, desi nu si-a anuntat candidatura - a facut un apel repetat la unitatea partidului de guvernamant si a atacat slabiciunile adversarilor politici.



Adrian Nastase a negat ca PSD este in criza dupa alegerile locale, dar a admis ca acest partid are o problema, intrucat nu a reusit la ultimul scrutin sa atraga numarul de voturi "disponibile". Liderul PSD a avut un mesaj reconciliant pentru fostii "grei" ai partidului, care au fost inlocuiti la propunerea sa cu "juniori" fara experienta in politica de varf.



Nu a fost pronuntat nici un nume dar in discutie intra Viorel Hrebenciuc, Serban Mihailescu, Dan Matei Agathon, Doru Ioan Taracila, Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea, toti cu atributii importante in partid pana de curand.



Desi acestia nu si-au facut publice nemultumirile, prin discursul de ieri Nastase a admis, implicit, existenta unor framantari in PSD provocate de schimbarea provizorie a conducerii partidului. In timpul discursului, Nastase a facut apel de mai multe ori la unitatea partidului, la solidaritate, la spiritul de echipa si la "intelepciunea" membrilor fideli pentru a evita "efecte extrem de negative". Nu a fost pronuntat termenul "scindare", dar liderul PSD a evocat, in acest context, ruperea FSN.



"Trebuie sa functionam ca o echipa.(...) Nu decidem acum viitorul nici unei generatii de lideri politici din partid si nici nu vrem sa decontam intre noi responsabilitati sau merite", a spus Nastase, pe un ton edulcorat in raport cu declaratiile anterioare ce faceau apel la responsabilizare. "Electoratul nu a respins PSD, nici conducerea partidului", a adaugat el, aratand insa ca PSD trebuie sa vina cu "alti vectori de imagine".



Repetate au fost si apelurile la solidaritate. La PSD, a adaugat Nastase, s-a constituit o echipa pentru a vedea care sunt "situatiile delicate ale unora dintre colegii nostri care nu mai au loc de munca. Si vrem sa vedem pentru fiecare in parte daca putem sa-i ajutam si sigur ca putem sa-i ajutam". In ce anume va consta acest ajutor nu este inca clar. Unii, intre care si senatorul Grigore Zanc, au spus ca ar fi vorba despre gasirea unor locuri de munca pentru cei ramasi someri, dupa alegeri. Altii, spun ca ar fi vorba despre reabilitarea politica a unora din fostii lideri ai partidului.



Primul semn dat ieri a fost cuprinderea liderilor emblematici ai partidului, alaturi de noii promovati, in comisii care au rolul de a pregati oferta electorala, modificarile la statut, stategia partidului pentru alegeri. Nici unul nu conduce vreuna din aceste comisii.



Fostii vicepresedinti, au refuzat ieri, la primul Biroul Executiv Central convocat dupa alegeri, sa spuna public daca sunt nemultumiti sau nu de schimbarea conducerii partidului si daca sunt de acord cu noua conducere. Cei mai multi dintre ei au stat retrasi, evitand presa, dar si discutiile cu propriii colegi.



Un statut diferit vor avea, in perspectiva alegerilor parlamentare, oamenii care au adus prejudicii de imagine PSD. Nici aici nu au fost date nume, dar Nastase a sugerat ca aceia care au facut obiectul unor scandaluri de presa nu se vor regasi pe listele electorale intrucat, afirma el, "succesul politic nu mai trebuie sa fie un paravan sau o scuza pentru cei care prejudiciaza imaginea partidului". Succes pe listele electorale nu vor avea, se pare, oamenii de afaceri intrucat, potrivit lui Nastase, PSD si-a propus sa separe politica de afaceri.



Adrian Nastase s-a oprit si asupra posibilei sale candidaturi la Presedintie, spunand ca nu vrea sa fie asociat cu "un gest de lasitate" si, prin urmare va candida pentru Cotroceni in cazul in care Congresul partidului din 27 august va decide acest lucru. Liderul PSD s-a lansat in atacuri la adresa unui alt prezidentiabil, cel al Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan, precum si la adresa liberalilor.



Nastase l-a calificat pe Stolojan un "lider de import, care si-a petrecut jumatate din anii de dupa Revolutie la Banca Mondiala", un lider slab, "o remorca pe care Traian Basescu ar vrea sa o parcheze la Cotroceni".



Totodata, premierul a sustinut ca PNL "a pus economia pe butuci" cand s-a aflat la guvernare, "aventura politica" ce a costat Romania pierderi economice importante. Acum, spune Nastase, liberalii "tin firul si il joaca pe Stolojan, aratandu-l la fereastra", sperand sa castige astfel alegerile.



Adrian Nastase si-a aratat nervozitatea si fata de presa. Desi i-a indemnat pe membri PSD sa imbunatateasca relatia cu mass-media, el a remarcat ca anumite ziare sunt "organe neoficiale" ale opozitiei, iar altele - conduse de proprietari de mass-media din strainatate - sustin anumite grupuri de oameni politici sau de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO