Politică

Nastase admite ca listele electorale votate de PSD ar putea fi ajustate la centru

07.09.2004, 00:00 16

Nume sonore, reprezentanti ai noului val care au patruns in conducerea partidului si in Guvern, precum si membrii cu stagii in administratia locala, se regasesc pe locuri eligibile pe listele parlamentare ale PSD, dupa alegerile preliminare. Listele ar putea suferi insa unele modificari, atat din partea conducerii cat si a Consiliului de Integritate Morala din partid.
Competitia a fost pierduta insa de aproximativ jumatate dintre actualii senatori si deputati ai partidului (unii dintre ei au adunat pana acum doua sau trei mandate) dar si de nume sonore pentru partidul de guvernamant. Ar fi vorba despre fostii vicepresedinti ai PSD Hildegard Puwak, Rodica Stanoiu si Serban Mihailescu, ministii Alexandru Athanasiu si Bogdan Niculescu-Duvaz,  care nu au trecut testul de credibilitate in partid pentru a obtine un loc eligibil pe listele parlamentare.
Totusi, chiar daca nu s-au calificat in urma votului intern, conducerea executiva le-ar putea gasi locuri eligibile, fapt admis ieri de presedintele PSD Adrian Nastase. Liderul PSD a spus ca forul de conducere executiv - Biroul Coordonator - va face unele "exceptii" si, fara a fi o regula, va incerca sa gaseasca locuri eligibile pentru unii dintre liderii partidului care nu au obtinut suficiente voturi. Singurul nume pronuntat de Adrian Nastase a fost cel al ministrului Alexandru Athanasiu, totodata, presedinte al Consiliului National al PSD. Este de asteptat insa, fapt admis si in declaratiile oficiale, ca in categoria "exceptiilor" sa intre si alte persoane. Insa, nu va reusi sa "rezolve" situatiile majoritatii parlamentarilor ramasi in afara listelor. De altfel, presedintele PSD  a declarat ieri ca se asteapta la nemultumiri din partea parlamentarii partidului care nu au obtinut locuri eligibile, in urma alegerilor preliminare.
Alegerile preliminare au fost un test de credibilitate si pentru liderii partidului. La filiala Bucuresti, de pilda, presedintele partidului Adrian Nastase este cu doar cateva zeci de voturi in fata senatorului Sorin Oprescu. De asemenea, ministrul Dan Ioan Popescu, schimbat recent de la sefia filialei, a intrunit suficiente voturi pentru a se clasa pe locul doi la Camera Deputatilor. Sunt si cateva surprize. Candidatul PSD la primaria sectorului 5, Catalin Stoichita, care in alegerile locale a obtinut un rezultat foarte slab, se bucura de o mai mare credibilitate in partid decat fostul ministru de externe Adrian Severin, sau actualul ministru Bogdan Niculescu-Duvaz.  
Initial, partidul de guvernamant a anuntat ca 90% dintre locurile eligibile vor fi stabilite in urma alegerile preliminare si doar 10% de conducerea partidului. In aceste 10%, stafful PSD ar trebui sa gaseasca locuri pentru numele sonore care au pierdut competitia, pentru consilierii si oamenii apropiati presedintelui Ion Iliescu precum si pentru candidatii PUR, partid care va candida pe liste comune cu PSD. Altfel spus, pentru prea multa lume chiar si in conditiile in care partidul mizeaza pe 45% din sufragii.
Nu este exclus, in aceste conditii, ca listele stabilite prin sistemul alegerilor interne sa fie "cernute" de conducerea executiva a PSD, lucru admis ieri de Adrian Nastase. Intrebat daca, din cauza locurilor eligibile pe care centrul trebuie sa le gaseasca candidatilor PUR, apropiatilor presedintelui Iliescu si unor lideri listele obtinute in urma alegerilor preliminarii sunt orientative, Nastase a raspuns: "Ati raspuns foarte bine. Vom vedea in final cat de diferite vor fi. Cred ca avem interesul ca toate criteriile pe care le-am acceptat sa fie respectate".



PUR incurca calculele PSD
Alianta dintre PSD si PUR se va prezenta in alegeri sub denumirea Uniunea Nationala PSD plus PUR, va avea oferta electorala si program de guvernare comun si vor sustine la Presedintie un singur candidat, a anuntat ieri, presedintele partidului de guvernamant. Oficial, alianta se va constitui joi, intr-un congres al celor doua formatiuni. Atat PUR cat si PSD si-au stabilit, separat, propriul candidat la Presedintie, insa candidatul formatiunii umaniste, Codrut Seres va fi retras din cursa electorala. In ceea ce priveste listele pentru Parlament, PUR a vorbit de un numar de 32 de locuri eligibile pentru Camera Deputatilor si Senat. Fara a infirma aceste cifre, ieri, Adrian Nastase a spus ca PUR ar urma sa primeasca 5% din locurile eligibile (acest partid este cotat cu 5% in sondajele de opinie), ceea ce inseamna un numar mai mic de fotolii parlamentare decat cel pretins de PUR.
Efecte ale aliantei cu PSD au aparut si in unele filiale ale partidului umanist. Organizatii care au inregistrat un scor bun la alegerile locale, precum cele de la Bacau (unde Romeo Stavarache a fost ales primar), Galati, Constanta, au primit cu raceala sau, in unele cazuri, cu ostilitate, decizia de la centru privind alianta cu partidul de guvernamant.



Alianta D.A.: Alegerile preliminare, o serbare campeneasca
Alegerile interne din PSD au decurs intr-un mod dezastruos, iar votarea s-a desfasurat ca o serbare campeneasca, a spus ieri purtatorul de cuvint al Aliantei PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu.
El sustine ca alegerile interne din PSD au avut foarte multe nereguli si "indicatii de la centru pentru candidatii care trebuie votati".
Tariceanu considera ca liderii PNL-PD nu au nimic de invatat de la aceste alegeri interne. "Acest procedeu nu este cu nimic mai valoros decit criteriile pe baza carora s-au facut selectiile de candidati in interiorul Aliantei", a mentionat vicepresedintele liberal.
Purtatorul de cuvint al Aliantei D.A. a acuzat PSD ca a profitat de alegerile interne pentru a racola noi membri de partid, fapt infirmat cu o zi inainte de liderii PSD.
"Am primit o scrisoare de la un cetatean din localitatea suceveana Iacobeni. El se numeste Costel Iulian Lungu si reclama faptul ca a primit acasa, de la reprezentantii actualei puteri, o agenda cu insemnele PSD in care se afla un carnet de membru. Cei care i-au dat agenda i-au cerut sa plateasca o taxa de adeziune la partid si sa se prezinte la alegerile interne", a explicat Tariceanu. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO