Politică

Muncile lui Ungureanu: De la conversaţia de salon la tainele puse sub lacăt ale serviciilor şi groapa cu lei a partidelor

Muncile lui Ungureanu: De la conversaţia de salon la tainele puse sub lacăt ale serviciilor şi groapa cu lei a partidelor

Autor: Iulian Anghel, Iulian Anghel

08.02.2012, 00:07 1187

În urmă cu nici un an, mai precis în mai 2011, întrebat în emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV dacă ar accepta postul de premier, şeful Serviciului Român de Informaţii Externe (SIE) Mihai Răzvan-Ungureanu dădea un răspuns vag: "Vă pot spune că acolo unde este nevoie de mine pentru be­ne­ficiul ţării, o voi face". Candidat la preşe­din­ţie? "Eu nu am tentaţii de acest gen, îmi re­fuz astfel de tentaţii." Modestie? Sau o eva­luare corectă a şanselor? Mai degrabă a doua variantă.

La 43 de ani, Mihai Răzvan-Ungureanu are toate şansele să-i succeadă în funcţia de şef al Executivului lui Emil Boc. Ce va putea face în această poziţie având în vedere că este un om din afara partidelor care va fi to­tuşi "controlat" de partide, rămâne de vă­zut. Deocamdată, există masă critică astfel ca pro­gra­mul şi echipa sa să treacă de Parla­ment. "Programul şi echipa sa" este mult spus şi s-a văzut chiar din prima zi de după no­mi­nalizare. Nu el i-a propus pe miniştri, ci par­tidele din arcul guvernamental. Nici nu ştim dacă a avut vreun cuvânt de spus sau da­că i s-a cerut părerea. Şi chiar dacă i s-ar fi ce­rut, ce ar fi ştiut Ungureanu despre Na­zare de la Transporturi sau Mustea de la Comunicaţii?

Dar ceilalţi trebuie că ştiu câte ceva despre Ungureanu. Chiar şi pentru că "şeful spi­o­nilor" a ocupat funcţii publice foarte vi­zi­bile înainte de a se retrage în cvasimuţenia im­pusă de poziţia de director al SIE. O cvasi­muţenie care l-a smuls, practic, din spa­ţiul public. De trei ani de zile noi nu ştim ni­mic despre Ungureanu în afară de salariul său sau de ce vrea el să ne spună. SIE este con­trolat de Parlament, dar doar pe linie ad­mi­nistrativă. Ce face SIE şi ce a făcut direc­torul său în ultimii ani pe linie "operativă" nu ştim şi nu vom şti.

Dar o imagine ne putem face privind înapoi la evoluţia lui pe scena publică.

Ungureanu nu este "spion" de multă vre­me, dar de destul timp ca să fi învăţat ceva. Este venit din viaţa publică, nu este de "me­serie" din serviciile secrete. Luni-seară, prin­tre atuurile care îl califică pentru poziţia de prim-ministru pe care singur le-a enu­me­rat Ungureanu a spus că a reformat SIE. Nu pu­tem cuantifica însă, pentru că, aşa cum ară­tam, activitatea SIE este secretă, aşa spu­ne legea şi aşa este peste tot. Dar ce a făcut la Ministerul de Externe câtă vreme a fost şe­ful diplomaţiei, s-a văzut - este ministrul care a schimbat mai mulţi şefi de misiuni încre­meniţi la post şi a început întinerirea servi­ciului diplomatic.

În urmă cu 7 ani, la 37 de ani deci, de­ve­nea ministru de externe în guvernul Tăricea­nu I, fiind cel mai tânăr şef al diplo­maţiei de până la acel moment.

Era diplomat de meserie, ocupase deja po­ziţia de secretar de stat în MAE, avea o vastă activitate pe plan extern, între care cea de director general, emisar regional al Pactu­lui de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est sau coordonator adjunct al Iniţia­tivei de Cooperare Sud-Est-Europene, po­ziţii foarte importante la acea vreme pentru întreaga Europă.

Dar vremurile erau speciale. Alianţa PNL-PD s-a destrămat după doi ani, iar Ungu­reanu, ministru liberal şi membru al PNL, a trebuit să aleagă: şi nu l-a ales pe Popescu-Tăriceanu, ci pe Traian Băsescu.

Demiterea sa a fost inevitabilă, dar motivul dubios.

În februarie 2007, premierul i-a cerut să demi­sioneze în urma reţinerii în Irak a doi cetă­ţeni români acuzaţi de spionaj. Pre­mie­rul a spus că a aflat acest lucru din presă deşi situaţia dura de câteva luni. Ce s-a aflat mai apoi a fost chiar cum a spus Tăriceanu: ministrul de externe ştia de situaţia ro­mâ­nilor, dar nu l-a informat pe premier, ci pe preşedintele Traian Băsescu, pe consi­de­ren­tul că politica externă este atributul con­stituţional al şefului statului.

Ungureanu a admis că ar fi putut greşi şi a demisionat, dar adevăratul motiv al cererii de demisie nu este acesta, ci altul.

Într-o şedinţă a CSAT, Ungureanu s-a opus intenţiei premierului liberal venită pe ne­pusă masă de retragere a trupelor române din Irak (de fapt cererea era o prelungire a conflictului dintre ministrul apărării, libera­lul Teodor Athanasiu, şi consilierul prezi­den­ţial Adriana Săftoiu, ulterior plecată chiar la liberali!) Alături de Ungureanu s-a mai aflat un alt ministru liberal la acea vreme, cel al finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Băsescu, care nu dorea această retragere invocând înţelegerile cu SUA, a avut câştig de cauză cu cei doi liberali alături. Dar ambii au plătit cu funcţiile această insubordonare pe linie de partid. Vlădescu avea să fie cooptat după alegerile legislative de la finele lui 2008 din nou în guvernul Boc, în vreme ce "răsplata" pentru Ungureanu a fost pro­mo­varea lui ca şef al SIE (decembrie 2007).

Ungureanu este istoric. Este chiar un is­toric foarte bun, în buna tradiţie a şcolii ieşe­ne de istorie cu exponenţii săi renumiţi, pre­cum Alexandru Zub. Şef de promoţie, doc­tor în istorie, profesor universitar, cu studii nu doar la Oxford, ci şi în Germania sau SUA, poliglot (vorbeşte engleza, franceza, germana, ştie şi ceva maghiară), Ungureanu a căpătat în diplomaţie o uşurătate aparte a con­versaţiei - nu ar fi de mirare să-l asculţi o oră, să rămâi încântat de conversaţie, dar să constaţi că nu ţi-a spus, de fapt, nimic.

Tenace, nerefuzând onoruri, el nu a întâmpinat mari dificultăţi în carieră con­stru­in­du-şi o reţea solidă de relaţii, mai ales pe plan extern, lucru care i-ar putea folosi acum când Europa este, practic, un imens şantier. Pe când era ministru de externe se tutuia în public cu secretarul american de stat Hillary Clinton (ei doi au semnat acordul de insta­la­re a trupelor americane în România) şi era în relaţii foarte bune cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

A beneficiat de-a lungul carierei de o susţi­nere deschisă din partea unui alt uma­nist, fostul ministru de externe Andrei Pleşu care, pentru o scurtă vreme, a făcut şi "stagiul" de consilier al lui Traian Băsescu.

Ceea ce urmează a demonstra Ungu­rea­nu este ştiinţa diplomatică aplicată nu în sa­loane, ci în arena politică, unde va trebui să îm­pace partide prea puţin obişnuite cu înflo­ri­turi de limbaj, mai ales când au deasupra ca­pului securea alegerilor. Ungureanu spu­ne că va duce reforma mai departe, dar nu o va putea face în lipsa susţinerii de partid.

Mihai Răzvan-Ungureanu (43 de ani)

  • A fost numit la conducerea SIE în decembrie 2007 după ce şi-a înaintat demisia din poziţia de ministru de externe (din partea PNL), la cererea premierului liberal Călin Popescu-Tăriceanu.

  • La data de 29 decembrie 2004, intră ca ministru de externe în guvernul Tăriceanu I fiind, la 37 de ani câţi avea atunci, cel mai tânăr ministru de externe al României.

  • După demisie s-a reîntors la funcţia deţinută înainte de a fi ministru, aceea de reprezentant al României la Iniţiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei (SECI), cu sediul la Viena.

  • Este istoric, doctor în istorie (a fost profesor de liceu şi apoi cadru didactic universitar), a studiat la Oxford, dar şi în universităţi din Germania şi SUA.

  • Este diplomat de carieră. A mai îndeplinit funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (1998-2001); director general - emisar regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003); coordonator-adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est-Europeană (SECI) (2003-2004).

  • Conform declaraţiei de avere din iunie 2011 deţine trei terenuri: un teren intravilan de 5.000 de metri pătraţi în comuna Nistoreşti; un teren agricol de 20.000 de metri pătraţi în extravilanul localităţii Slobozia, obţinut prin donaţie în anul 2010 (alături de soţia sa), un teren intravilan de peste 4.200 de metri pătraţi în Voluntari, aferent unei case de locuit de 283 de metri pătraţi, ambele cumpărate în 2007. Mai are, la Iaşi, un apartament de 42 de metri pătraţi achiziţionat în 1996.

  • A încasat de la SIE în 2010 un salariu de 66.147 de lei, iar de la Universitatea Bucureşti 28.574 de lei. Soţia sa, medic, a încasat venituri salariale de aproximativ 45.000 de lei de la Institutul Clinic Fundeni, dar şi aproape 356.000 de lei din servicii de consultanţă medicală pentru OMV AG Viena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO