Politică

Mitrea: Sorin Oprescu este a doua optiune a PSD

Mitrea: Sorin Oprescu este a doua optiune a PSD

Mitrea spune ca Oprescu va lua cele mai multe voturi de la rivalii PSD, PD-L

01.05.2008, 20:27 15

Sorin Oprescu este a doua optiune a PSD in cazul in care Cristian Diaconescu nu intra in turul al doilea al alegerilor locale pentru Primaria Generala a Bucurestiului, sustine Miron Mitrea, coordonatorul campaniei electorale a social-democratilor. Totodata, Mitrea spune, citat de Mediafax, ca "ar fi o chestiune normala si echitabila pentru Bucuresti" ca Sorin Oprescu si Cristian Diaconescu sa intre in turul al doilea al alegerilor, ipoteza in care PSD il va sprijini pe ultimul.
"Din doi unul va castiga sigur. Eu sper sa fie Diaconescu. Daca domnul Oprescu castiga, este a doua dorinta a noastra. Dorinta noastra este sa luam Capitala de la PD-L", a declarat Mitrea marti seara la Targu-Mures.
Oprescu, care a primit din partea Curtii de Apel Bucuresti permisiunea de a candida in ciuda suspiciunilor legate de numarul obligatoriu de semnaturi pe care trebuia sa le stranga, a demisionat din PSD, nemultumit ca partidul a ales sa trimita in cursa un alt candidat decat pe el. La randul sau, Diaconescu s-a simtit lezat ca partidul nu a reactionat la decizia Curtii de Apel care i-a permis lui Oprescu sa candideze in ciuda faptului ca Biroul Electoral Municipal (BEM) si doua instante de judecata au spus ca el nu poate intra in cursa, intrucat nu a strans numarul legal de semnaturi (2% din numarul cetatenilor cu drept de vot). Potrivit BEM, Oprescu nu ar fi putut candida, intrucat nu a obtinut cele 35.803 semnaturi necesare, adica 2% din numarul bucurestenilor cu drept de vot care, potrivit datelor Primariei, sunt in numar de 1.790.167. Lui Oprescu i-au fost validate de BEM 35.438 de semnaturi, ceea ce insemna ca el nu se putea inscrie in cursa, potrivit acestei institutii. Oprescu a contestat insa aceasta decizie si a venit cu datele din ultimul anuar al Institutului National de Statistica potrivit carora in Bucuresti ar fi 1,5 milioane de bucuresteni cu drept de vot, drept urmare in aceste noi conditii el ar fi indeplinit obligatia strangerii a 2% dintre semnaturile bucurestenilor pentru a se inscrie in cursa. Curtea de Apel i-a dat dreptate aici, cum i-a dat dreptate si in momentul in care un alegator a contestat inscrierea sa in cursa pe motiv ca semnaturile stranse nu ar fi fost in regula.
Diaconescu s-a aratat deranjat de lipsa de reactie a partidului fata de aceasta situatie nemaintalnita pana acum la Bucuresti, dar a adaugat ca nu renunta la cursa si ca isi va folosi intreaga energie pentru a o castiga. Potrivit lui Mitrea, nu se pune nicio secunda problema ca partidul sa nu-l sprijine pe Diaconescu. Totodata mai multi lideri ai PSD au eliminat ipoteza potrivit careia PSD ar fi recurs la o strategie aruncand in lupta doi candidati (Oprescu si Diaconescu) pentru ca unul dintre ei sa ajunga in turul al doilea si sa castige in final avand in spate intreg partidul. Mitrea spune, totodata, invocand sondaje de opinie, ca voturile lui Oprescu nu sunt smulse de la Diaconescu decat in mica masura. Mitrea a declarat ca Oprescu va lua 7% de la PSD, 8% de la Cozmin Gusa si de la PNL si 11-12% de la PD-L.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO