Politică

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre interzicerea cumulului pensiei şi salariului: Vizează eliminarea unui curent

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre interzicerea...

Autor: Cosmin Pirv

27.02.2021, 14:04 266

Ministrul Raluca Turcan a declarat sâmbătă că proiectul care vizează interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public este aproape finalizat. Acesta vizează eliminarea unui curent care există în sistemul public, ca pensionarii să se angajeze din nou la stat, uneori chiar de a doua zi.

„Proiectul este aproape finalizat, mai avem consultări, astfel încât el să fie în primul rând constituţional, în acelaşi timp să nu creeze distorsiuni în economie şi aş vrea să reţineţi că aici e vorba de mai mult decât cumulul pensie-salariu la stat. În primul rând proiectul a izvorât din curentul care există în sistemul public, ca odată pensionat în sistemul public, uneori chiar şi anticipat, a doua zi să te angajezi din nou la stat”, a declarat sâmbătă ministrul Muncii.

Raluca Turcan a spus că proiectul vrea să încurajeze munca în sistemul public, dar cu respectarea unui „principiu moral”.

„Noi prin acest proiect dăm în primul rând posibilitatea oamenilor din sistemul public să muncească opţional dacă vor până la 70 de ani. În momentul în care fac această opţiune, de a munci până la 70 de ani, atunci să beneficieze de salariu, dar să nu poată să cumuleze şi pensia. Un alt lucru extrem de important este şi prevederea prin care odată ieşit la pensie din sistemul public, dacă vrei să te reangajezi poţi să o faci în baza acestui proiect. Aşadar, acest proiect încurajează foarte mult munca în sistemul public, menţinea în viaţa activă şi respectarea unui principiu moral, să nu cumelezi două surse publice în acelaşi timp”, a mai spus Raluca Turcan.

Ea a precizat că proiectul prevede anumite măsuri, astfel încât să nu conducă la blocarea unor domenii esenţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO