Politică

Ministrul Mediului: Nu am găsit nicio formulă pentru un timbru de mediu care să nu poată fi atacată în justiţie

Ministrul Mediului: Nu am găsit nicio formulă pentru un...

Autor: Bogdan Alecu

18.03.2019, 13:46 335

Executivul nu are în plan un nou timbru de mediu şi singura măsură pe care o va lua va fi aceea de a suplimenta numărul tichetelor Rabla pentru a combate creşterea poluării provenite de la autovehicule. În ultimele luni s-a discutat despre posibilitatea de a reintroduce un timbru de mediu, având în vedere importurile masive de maşini poluante din Vest.

„Grupul de lucru din care fac parte şi nu a găsit formula matematică pentru un timbru de mediu care să nu fie atacată în justiţie. Eforturile guvernului, prin fondul de mediu, au fost ca şi anul trecut şi anul acesta să suplimentăm primele de casare pentru reînnoirea parcului auto”, a subliniat Graţiela Gavrilescu, ministrul mediului.

Anul trecut spre exemplu, oficialii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) susţineau că reintroducerea unui timbru de mediu ar tempera avansul extrem de puternic al importurilor de maşini rulate.

Timbrul de mediu a fost eliminat la 1 februarie 2017, moment care a dus la o avalanşă a importurilor de maşini rulate. Acest import s-a dublat în 2017 la aproape 500.000 de maşini vechi, iar anul trecut volumul a fost de circa 450.000. Mai bine de jumătate au peste 10-12 ani vechime. Aceste volume au dus la o creştere a vârstei medii a parcului naţional la peste 15 ani, faţă de sub 10 în 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO