Politică

Ministrul Justiţiei, întrebat dacă a cerut desecretizarea protocoalelor: Discuţiile din CSAT sunt secrete

Ministrul Justiţiei, întrebat dacă a cerut...

Autor: Gabriel Pecheanu

21.03.2017, 16:44 68

"Discuţiile din CSAT sunt secrete şi nu-mi cereţi mie să încalc această obligaţie minimală pe care o ştim cu toţii. (...) CSAT comunică oficial din partea instituţiei, iar eu nu pot să vorbesc în numele CSAT", a spus Tudorel Toader la Parlament, întrebat fiind dacă a cerut în CSAT desecretizarea protocoalelor dintre servicii şi instituţii din sistemul judiciar.

Întrebat dacă ar trebui desecretizate, Toader a spus: "Ca ministru m-am exprimat deja. Ca ministru am spus că nu este suficient să le faci inoperabile, ci trebuie să le cunoşti şi conţinutul."

Şi pocurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că este de acord ca protocoalele încheiate de SRI cu Ministerul Public să fie declasificate. "Aşteptăm cu foarte mult interese ceea ce se va hotărî la CSAT, nu avem nimic împotrivă să fie declasificate (n.r. protocoalele)", a declarat Augustin Lazăr la sediul CSM.

Declaraţiile au fost făcută în contextul controverselor apărute în ultima perioadă, referitoare la protocoale încheiate de SRI cu diferite instituţii. Cel mai dezbătut protocol al Serviciului Român de Informaţii (SRI) este cel încheiat cu Parchetul General, care a fost adus în discuţie de asociaţiile de magistraţi. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au solicitat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) desecretizarea documentului. UNJR spunea că relaţiile dintre parchete şi serviciile de informaţii s-au materializat în “constituirea de echipe mixte, cu reprezentanti ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activităţi cu caracter infracţional”.

"Jobul nostru era să informăm, este şi astăzi, iar înainte de decizia CCR aveam şi bligaţia să punem în executare mandatul de supraveghere tehnică. Acum, aceste protocoale nu mai sunt valabile", a explicat SRI.

Preşedintele comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, declara pe 28 februarie că protocolul SRI - Ministerul Public a fost încheiat în februarie anul 2009, pe baza unor hotărâri ale CSAT din 2004 şi 2007 "care prevedeau cooperarea dintre SRI şi ministerul Public. Strategia de apărare pentru 2015-2019 prevede încheierea unor protocoale inter-instituţionale între instituţiile care au rol în asigurarea securităţii naţionale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO