Politică

Ministrul Justiţiei despre afirmaţiile privind drepturile: Resping orice încercare de reformulare trunchiată

Ministrul Justiţiei despre afirmaţiile privind...

Autor: Gabriel Pecheanu

04.04.2016, 17:57 122

"Este evident pentru orice cititor de bună credinţă că fraza incriminată conţine un argument. Voi reformula acest argument cât se poate de clar: nu este suficient ca drepturile să fie proclamate. În fond, asta fac şi statele totalitare. Simpla proclamare a drepturilor prin Constituţie sau prin convenţii internaţionale nu este suficientă. Este necesară, dar deloc suficientă. Drepturile trebuie să fie garantate. De către cine? De către statul care adoptă o constituţie, care aderă la convenţii internaţionale, care aderă la tratate. Drepturile trebuie să mai poată fi exercitate în mod real. Un stat captiv, un stat slăbit de corupţie, de o combatere insuficientă a criminalităţii, de incapacitatea de a ţine în frâu infracţionalitatea este un stat al drepturilor proclamate, dar care nu pot fi exercitate pe deplin", a declarat ministrul Justiţiei în plenul Camerei Deputaţilor.

Ea a făcut apel şi la atentatele teroriste din ultima perioadă.

"Cei care au mers într-un club în Bucureşti în octombrie 2015 sau la o cafea pe Bulevardul Voltaire la Paris în noiembrie 2015, cei care se aflau în aeroport sau în metroul din Bruxelles 2016 aveau cu toţii drepturi. Situaţia pe care o denunţ este de a avea numai un set de legi care afirmă pur teoretic drepturi şi libertăţi, dar că acestea pot fi încălcate prin eludarea sau aplicarea preferenţială a legii în favoarea celor puternici şi bine conectaţi. Corupţia, tratamentul preferenţial în aplicarea legii – plastic spus că unii sunt mai egali decât alţii – sunt o povară pentru cetăţeni. Numai aşa drepturile pot trece pragul teoriei şi al declaraţiilor pentru a putea fi exercitate în mod real pentru toţi cetăţenii legii. Resping categoric orice încercare de reformulare trunchiată şi orice denaturare a sensului", a adăugat Prună.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a scris pe pagina sa de Facebook, în contextul discuţiei pe marginea OUG privind interceptările, că discuţia despre drepturi este un ''lux teoretic''. ''Câteva clarificări esenţiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 — Ordonanţele de urgenţă sunt acte cu putere de lege. 2 — OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic. 3 — SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competenţele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracţiuni din titlul X din Codul Penal şi terorism. Pentru toate aceste infracţiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva — nu poliţist, fie el şi judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepţie. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI'', a arătat ministrul.

Dezbaterea moţiunii simple "Drepturile omului nu sunt un lux!", îndreptată împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, a început luni după-amiază în plenul Camerei Deputaţilor.

"Moţiunea simplă supusă dezbaterii Camerei Deputaţilor este provocată de o afirmaţie a doamnei ministru Raluca Prună referitoare la drepturile fundamentale ale omului, afirmaţie ce obligă Parlamentul României la o atitudine fermă de respingere a unei viziuni despre democraţiei ce pare să fie însuşită, prin tăcerea unanimă a celorlalţi membri ai Executivului şi prin completa lipsă de reacţie a prim ministrului, de întregul Guvern", susţin cei 53 de semnatari ai moţiunii ALDE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO