Politică

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici: OUG 114 se va modifica saptamana viitoare, s-a ajuns la un anumit punct de vedere

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici: OUG 114 se va...

Autor: Dorin Oancea

24.03.2019, 18:40 585

„OUG 114 se va modifica saptamana viitoare, cum am spus. Au fost discuţii la Ministerul de Finanţe cu Asocaţia Română a Băncilor, s-a ajuns la un anumit punct de vedere agreat de părţi, adică de Finanţe, ARB, Banca Naţională, şi a fost deja informată şi Banca Centrală Europeană vis a vis de felul în care se doreşte modificarea acestei ordonanţe... Va fi o propunere joia care urmează în şedinţa de Guvern. Ce este foarte clar şi agreat cu toţi actorii din piaţă se va regăsi pe masa Guvernului, pentru a se modifica această ordonanţă....Pe noi ne interesează foarte mult să mulţumim cetăţenii României, costuri mai mici la împrumuturile în lei şi desigur pentru mediul de afaceri. Sunt calcule foarte bine fundamentate”, a declarat Teodorovici.

Printre modificările OUG 114 făcute publice se numără decuplarea ROBOR de partea de taxă pe activele financiare ale băncilor, eliminarea unor active financiare din masa de impozitare, precum şi impozitarea băncilor în funcţie de cota de piaţă a acestora, taxa urmând să fie de 0,2% pentru băncile cu cota de piaţă sub 1% şi 0,4% pentru cota de piaţă de peste 1%.

Înr-o scrisoare adresată ministrului Finanţelor, în februarie, Banca Centrală Europeană a amintit autorităţilor române că ar fi trebuit consultată înaintea adoptării OUG 114/2018 care prevede intoducerea taxei pe activele bancare, într-o scrisoare.

Conform legislaţiei europene, autorităţile naţionale sunt obligate să consulte BCE cu privire la orice proiect legislativ din domeniile de competenţă ale instituţiei, printre care legile aplicabile instituţiilor financiare, în măsura în care acestea influenţează semnificativ stabilitatea instituţiilor financiare şi a pieţelor.

Instituţia europeană a remarcat şi faptul că OUG nr. 114/2018 nu a fost însoţită de nicio evaluare a impactului de către asupra sectorului bancar, iar în absenţa unui astfel de document, riscul ca taxa să aibă un impact semnificativ asupra stabilităţii sistemului bancar nu poate fi exclus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO