Politică

Ministrii liberali si democrati, in fata votului de incredere din partid

06.07.2005, 19:48 12

Partidele din Alianta D.A., PNL si PD, se pregatesc de evaluari interne, dupa sase luni in care ocupantii celor mai importante fotolii din cabinet si-au aratat valoarea.

Liberalii si democratii au deja liste negre cu ministrii care ar trebui sa fie inlocuiti, printre care cel al finantelor Ionut Popescu (PNL), ministrul sanatatii, Mircea Cinteza (PNL), cel al apararii Teodor Atanasiu (PNL), detinatorul portofoliului de la Integrare, Ene Dinga (PD) sau ministrul transporturilor, Traian Dobre (PD). Liberalii au decis luni seara sa ceara ministrilor PNL din cabinet sa prezinte rapoartele de activitate la sase luni de la preluarea mandatului. Premierul Calin Popescu Tariceanu nu va fi supus analizei pentru ca el va sustine in zilele urmatoare un bilant privind activitatea intre-gului Guvern. "In Delegatia Permanenta vor fi dezbatute informatiile prezentate de ministrii liberali, iar daca in cazul vreunuia dintre ei vor exista nemultumiri si neincredere, se va supune la vot mentinerea sprijinului politic", a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al liberalilor, Eugen Nicolaescu. In prezent nu este amenintata pozitia nici unuia dintre ministrii PNL, a mai spus liberalul. Insa Nicolaescu nu poate nega faptul ca ministrul de finante nu este privit cu ochi buni de toata conducerea PNL. In privinta lui Ionut Popescu "exista mai multe pareri, iar acestea vor fi discutate in Delegatia Permanenta", a spus Nicolaescu, dupa ce mai multi lideri ai partidului, s-au exprimat atat public, cat si pe la colturi pentru inlocuirea ministrului.

Deputatul Cristian Boureanu a avut o iesire impotriva lui Popescu, dupa ce ministrul de finante a anuntat intentia de a majora TVA la 22%. "Cine nu poate mentine cota TVA sa-si dea demisia!", a spus Boureanu, a carui opinie este impartasita si de vicepresedintele Camerei Deputatilor, Dan Radu Rusanu.

Bile negre ar putea primi la evaluarea de maine atat ministrul apararii, Teodor Atanasiu, cat si cel al sanatatii. Cinteza este acuzat ca a intretinut haosul din sistem si ca nu a contribuit la rezolvarea crizei medicamentelor. Reprosurile conducerii PNL la adresa ministrului sanatatii sunt dublate de cele ale democratilor. "Cinteza era bun cu pancarta de protest in strada, acum, cand a trecut la fapte, se vede ca nu este in stare sa controleze sistemul", a declarat pentru ZF un lider democrat, care nu a vrut sa-si divulge identitatea. Tot el a criticat si intentia liberalilor de a nu face o evaluare premierului Calin Popescu Tariceanu. "Toata lumea este de evaluat si premierul ar trebui sa stie sa se teama nu de evaluari, ci de neevaluari", ne-a mai spus liderul democrat.



PD l-ar da jos pe Dinga

Conducerea PD va incepe abia astazi discutiile despre oportunitatea evaluarilor interne a ministrilor, dupa ce democratii si-au concentrat energia pe alegerile interne din partid.

Prestatia ministrului integrarii, Ene Dinga, criticat chiar ieri de premierul Calin Popescu Tariceanu pentru ca a facut comentarii defavorabile la adresa expertilor FMI, ii nemultumeste si pe multi din conducerea democrata. Lui Traian Dobre, i se reproseaza faptul ca, in calitate de director in Ministerul Transporturilor, nu s-a opus venirii minerilor in Bucuresti, dar si ca in timpul guvernarii PSD din 1992-1996, a ocupat functia de prefect. "Noi pledam pentru o noua clasa politica si numim tot oamenii PSD", a comentat, ieri, un nemultumit din conducerea democrata.



Basescu: Alianta nu trebuie sa se rupa!

Dupa ce atat lideri liberali, cat si democratii au iesit public cu declaratii de forta care au dus la tensionarea relatiilor dintre cele doua partide de guvernamant, presedintele Traian Basescu a vrut sa calmeze situatia. "Cred ca ar fi o mare eroare politica ruptura si mersul separat in alegeri anticipate", a spus Basescu. "Tentatia de a spune acum ca PD-ul e mai tare decat PNL-ul este gresita. (...) In analiza mea ca om politic, cele doua partide nu au dreptul sa se desparta inainte de alegerile din 2008, daca atunci vor fi alegerile la termen", a spus Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO