Politică

Ministerele se intrec in promisiuni de buna purtare, dupa raportul Comisiei

27.10.2005, 20:28 26

Ministerele care gestioneaza domeniile marcate cu stegulete rosii in raportul de evaluare al Comisiei Europene au comentat ieri criticile, promitand sa rezolve problemele deficitare in viitoarele sase luni pana la noul termen de gratie acordat de Executivul European.

Ambasadorul UE la Bucuresti, Jonathan Scheele a reamintit ieri ca Bruxellesul va trimite pana la finele acestei saptamani noi scrisori de avertizare Bucurestiului si Sofiei in care vor fi specificate domeniile unde cele doua tari trebuie sa se grabeasca, pentru ca urmatorul raport de monitorizare, din primavara anului 2006, sa nu recomande amanarea aderarii.

Domenii de "mare ingrijorare", consemnate in raportul de evaluare, privesc mai cu seama mediul, agricultura, administratia, absorbtia si controlul fondurilor europene, combaterea coruptiei si intarirea frontierelor.

Sunt domenii atat de sensibile - nerezolvarea lor ar putea perturba chiar functionarea pietei interne a UE - incat nimeni nu-si asuma riscul sa accepte Romania in Uniune, daca acestea raman nerezolvate.



Flutur: Putem recupera

Bunaoara, Comisia si-a exprimat ingrijorarea fata de rata redusa de absorbtie a fondurilor UE - ingrijorarea se refera la faptul ca fondurile structurale si de coeziune nu vor putea fi cheltuite, dupa aderare.

O alta ingrijorare este ca acestea ar putea fi fraudate - UE nu va accepta asa ceva, spune raportul. Ministrul pentru implementarea aquis-ului comunitar, Cristian David, a recunoscut ieri ca rata de absorbtie a fondurilor, cel putin acum, este foarte redusa, intre 30 si 40%, insa spera ca lucrurile se vor imbunatati. Cand vorbeste despre absorbtia fondurilor UE, raportul trece la capitolul de "mari ingrijorari" pregatirile intarziate pentru functionarea agentiilor de plati - acelea prin intermediul ca-rora vor fi facute platile directe catre fermieri, dupa aderare.

Ministerul agriculturii Gheorghe Flutur a declarat ieri ca acest lucru va fi realizat in mare parte, anul viitor, intrucat bugetul ministerului are mai multi bani. De pilda, spune el, in 2006 vor fi angajate in aceste agentii 4.000 de persoane, pe langa cele 1.000 existente acum.

Un alt domeniu de "mare ingrijorare", consemnat ca atare in raport, priveste siguranta alimentara si sanitara. Nimeni nu va accepta intrarea Romaniei pe piata unica, daca nu are un sistem de control veterinar performant, care priveste realizarea eficienta a controlului bolilor la animale, controlul sub-produselor animale si aplicarea standardelor UE in domeniul sanatatii publice in sectorul veterinar.

Referindu-se la aceasta problema, Flutur a afirmat ca pana la sfarsitul primului semestru al anului viitor vor fi realizate cele opt puncte de inspectie sanitar-veterinara la frontiera. De asemenea, a spus el, cele circa 1.000 de unitati de procesare a laptelui si carnii din categoria D (care nu se asteapta sa fie conforme normelor UE la data aderarii si nu au intocmite programe de restructurare) vor putea sa realizeze investitii prin intermediul programului SAPARD sau Fermierul. In caz contrar, ele vor fi inchise.



Barbu: Sarcina sensibila, la firmele private

Optimista s-a aratat si Sulfina Barbu, ministrul mediului, in curtea careia se afla "domeniul sensibil" poluarea: Ganditi-va, la momentul iunie 2005, in scrisoarea de avertizare a Comisiei Europene pentru Romania, toate cele noua sub-domenii ale capitolului de mediu erau tinta unor reprosuri din partea raportorilor, toate fiind marcate cu stegulete rosii. Patru luni mai tarziu, la raport, doar unul singur a ramas in acest stadiu". Potrivit ministrului, in realitate, Comisia Europeana nu reproseaza decat numarul mare de agenti economici ce ar trebui autorizati pana la 31 decembrie 2006 - reprosul este ca nu au fost autorizati pana acum -, raportorii fiind sceptici in ceea ce priveste capacitatea ministerului si a institutiilor din subordine de a emite respectivele acte.

"Este cunoscut faptul ca 521 de instalatii care intra sub incidenta Directivei europene referitoare la Controlul Poluarii Industriale - majoritatea agenti economici privati care nu au obtinut perioade de tranzitie pentru conformare - trebuie sa se conformeze si sa fie autorizati pana la momentul aderarii, altminteri vor fi inchisi. Investitiile trebuie facute in special de ei", a explicat Sulfina Barbu.



Macovei, nemultumita de Parchetul anticoruptie

La randul sau, ministrul justitiei, Monica Macovei, a apreciat ca la capitolul Justitiei si Afaceri Interne (JAI) s-a realizat "un salt enorm", avand in vedere ca reforma justitiei, domeniu atat de sensibil, nu are nici un cartonas rosu. Insa exista un punct de "mare ingrijorare", care atinge justitia, anume coruptia.

Raportul spune ca in sistemul judiciar penal exista coruptie, astfel ca, potrivit ministrului, s-a decis declansarea campaniei "Nu da spaga, nu lua spaga!". Macovei, s-a declarat nemultumita de cazurile instrumentate in ultimul timp de Departamentul National Anticoruptie (DNA), care nu se ocupa de cazurile importante, ci de cele marunte.

Ambasadorul UE la Bucuresti Jonathan Scheele a afirmat ieri ca este convins ca intarzierile pot fi recuperate in urmatoarele sase luni, daca administratia isi intareste eforturile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO