Politică

Mininistrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu: Doar 4.000 din cele peste un milion de teste destinate şcolilor, utilizate

Mininistrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu: Doar 4.000 din...

Autor: Cosmin Pirv

28.02.2021, 17:27 46

Doar circa 4.000 din cele peste un milion de teste destinate şcolilor şi distribuite Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară au fost utilizate până acum, la trei săptămâni de la reluarea cursurilor în România, a anunţat duminică ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Din informaţiile pe care le avem de la Ministerul Sănătăţii, pentru că aceste teste au fost distribuite către Direcţiile de Sănătate Publică locale şi au fost distribuite în număr de peste un milion de teste, mai exact 1.150.000 de teste, la nivelul zilei de vineri fuseseră utilizate doar circa 4.000 de teste”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Aleph News.

Întrebat de ce crede că au fost utilizate atât de puţine, ministrul a răspuns că pentru folosirea acestora este nevoie de personal medical, dar şi de acordul părinţilor.

„În primul rând, sunt teste care trebuie administrate de personal medical. În şcolile din România există cabinete de medicină şcolară doar în 18 la sută din şcoli. Nu în toate aceste cabinete există din păcate şi personal medical. Acolo unde nu există cabinete de medicină şcolară, sarcina testării cu aceste teste antigen care presupun prelevare de către personal medical cu competenţe în domeniu este la DSP-uri. E nevoie şi de acordul părinţilor pentru efectuatea acestor teste antigen”, a adăugat ministrul.

Sorin Cîmpeanu consideră că testele non-invazive, folosite deja în alte ţări, ar fi mai uşor de acceptat.

„Din discuţii am înţeles că în state perecum Franţa sau Austria există testarea non-invazivă, teste de salivă, dar acest lucru depăşeşte nivelul de competenţe al Ministerului Educaţiei. (...) Din perspectiva caracterului non-invaziv, considerăm că ele ar fi mai uşor de acceptat şi oricum este o diferenţă majoră, pentru administrarea acestor teste înţeleg că nu este nevoie de personal medical calificat”, a completat Sorin Cîmpeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO