Politică

Militarii americani, mai grabiti sa amplaseze baze in Romania decat politicienii

11.03.2005, 00:00 10


Comandantul fortelor americane din Europa, generalul James Jones, afirma ca SUA ar trebui sa inceapa negocieri cu Romania si Bulgaria privind amplasarea de baze americane in aceste tari.


Intr-un articol publicat pe pagina de internet a postului de radio Vocea Americii, Jones a declarat, in fata unei comisii a Camerei Reprezentantilor, ca ofiteri aflati in subordinea sa au facut mai multe vizite in Romania si Bulgaria si ca este momentul initierii unor negocieri oficiale referitoare la amplasarea unor baze americane in aceste tari. "In mod categoric, am ajuns la momentul lansarii negocierilor", a afirmat el.


"In cadrul procesului de restructurare din Europa, suntem foarte incantati de posibilitatea de a amplasa o brigada in Europa de Est, in Bulgaria si Romania, impreuna cu echipamentele aeriene si logistice de rigoare, necesare pentru a sustine aceasta prezenta", a adaugat el.


Problema reamplasarii bazelor militare ale SUA din Europa a fost evocata miercuri si de secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld. El a declarat, la finalul convorbirilor cu presedintele Traian Basescu, aflat in SUA, ca Statele Unite sunt interesate sa-si "rearanjeze", "intr-o perioada rezonabila", locatiile militare, fara a preciza daca vor fi amplasate baze militare in Romania. Rumsfeld a precizat ca Statele Unite nu discuta inca despre amplasarea unor noi baze militare permanente. El a declarat insa ca incep discutiile despre cateva "locatii operationale" cu cateva tari din Europa.


Secretarul american al apararii a mai spus ca este vorba despre "rearanjarea" locatiilor militare ale SUA, care, in prezent, se afla in "pozitii statice de aparare", la fel ca la sfarsitul razboiului rece. Donald Rumsfeld a mai spus ca Marea Neagra si Europa de Sud-Est sunt importante si ca, de aceea, vor avea loc discutii referitoare la aceste zone.


Intrebat, la finalul intalnirii cu Traian Basescu, despre amplasarea de baze militare in Romania, presedintele Bush a spus: "Nu discutam despre asta acum".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO