Politică

Michael Guest pune lucrurile la punct

13.02.2004, 00:00 25



Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Michael Guest, a raspuns ieri la modul cel mai direct criticilor pe care de-a lungul timpului i le-au adus presedintele Iliescu, precum si mai multi lideri ai PSD, referitoare la faptul ca si-ar depasi mandatul de diplomati. Guest le-a spus acestora "cei care si-au exprimat aceasta parere imprumuta o veche replica din zilele autarhiei si a dictaturii comuniste". Trimisul presedintelui american in Romania considera ca "nu mai este acceptabila" replica potrivit careia diplomatii isi depasesc atributiile cand vorbesc public de "probleme asociate cu democratia, drepturile omului, proprietatea privata si statul de drept".



Michael Guest este unul dintre cei mai vocali ambasadori - criticile sale la adresa ineficientei in combaterea coruptiei, in administratie, sustinerea sa declarata fata de ziaristii independenti au iritat oficialitatile de la Bucuresti. Acestea l-au catalogat ca fiind un diplmat atipic, care depaseste granitele limbajului diplomatic, recunoscut in intreaga lume a comnicarii ca fiind cel mai voalat. Michael Guest a fost mereu transant. Ieri, cand si-a facut publica aceasta replica adresata autoritatilor, era la Cluj, unde a primit o distinctie - Doctor Honoris Causa, la Universitatea din acest oras. Ambasadorul american a folosit si acest prilej pentru a relua mesajele sale critice. "Justitia care nu este libera, este subordonata politicii, nu poate fi considerata cu-adevarat dreapta", a spus dl Guest. El a adaugat apoi ca "liderii care considera ca pot fi mai presus de lege sau care isi tin prietenii departe de atingerea legii sunt, ei insisi nedemocratici". Ieri, insa, presa pare sa fi fost cea care a fost sustinuta cel mai fervent de ambasadorul american. Michael Guest a spus ca SUA considera ca libertatea de expresie trebuie pastrata in orice tara si orice demers intru constrangerea ei trebuie combatute. In opinia sa, presa, cu criticile ei, poate fi un barometru pentru putere, pentru ca ii arata atunci cand greseste. De asemenea, ambasadorul american a mai spus ca atunci cand apare un articol de opinie sau unul platit de cineva dinafara redactiei, acela trebuie insemnat ca atare, de vreme ce "o presa libera are scopul de a informa oamenii". In privinta constrangerii presei si a politizarii justitiei nu s-a pronuntat numai ambasadorul american - voci pregnante in acest cor al nemultumirilor au avut si europarlamentarii car au cerut suspendarea negocierilor de aderare a Romaniei la UE, precum si rapoartele anuale ale UE si ale epartamentului de Stat al SUA, din ultimii doi ani.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO