Politică

Mediul de afaceri apreciaza ca Theodor Stolojan ar fi fost bun, dar nici Boc nu e rau

Mediul de afaceri apreciaza ca Theodor Stolojan ar fi fost bun, dar nici Boc nu e rau
15.12.2008, 19:20 26

"Nu ma pricep la politica si nu pot sa comentez renuntarea lui Theodor Stolojan la functia de premier. Aveam insa incredere in acesta, pentru ca avea reputatie de 'finantist'. In acelasi timp si Emil Boc este foarte bine vazut in Cluj. Cred insa ca Romania are nevoie cat mai repede de un guvern pentru a preintampina aceasta situatie de criza pentru care exista deja planuri concrete in alte tari", a spus Adrian Mihai, unul dintre cei trei actionari ai companiei Fan Courier, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de curierat.

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, spune ca evenimentele politice sunt surprinzatoare si tradeaza o instabilitate politica. "Suntem surprinsi. Nu este haos, este instabilitate politica. Asa se cheama in mod civilizat povestea asta", a spus Cristian Parvan despre schimbarea de ieri a premierului. "Pentru noi este importanta cheltuirea prudenta a banului public. Speram sa nu se ajunga la 20 de ministere. Asa cum in Italia sunt 11 ministere, si Romania ar putea reduce numarul lor. Exista o dorinta de crestere nejustificata a guvernului", a adaugat Parvan.
Analistul financiar Dragos Cabat considera ca schimbarea premierului este "neplacuta". "Stolojan avea imaginea unui tehnocrat, a unui finantist, acum guvernul va fi mai politizat. Este o schimbare neplacuta. Desi este posibil sa fie mai puternic un guvern politic decat unul tehnocrat. Schimbarea aduce neincredere pe pietele financiare internationale", a comentat Cabat, managing partner al firmei de consultanta Financial View Consulting.
"Investitorii asteapta masurile concrete, si apoi o sa adopte o anumita pozitie. Nu cred ca se uita la cine este premier. Asteapta deciziile si acestea trebuie sa apara repede, in acest an. Asteapta planul de masuri. Apoi vor aparea reactiile", apreciaza economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. El a explicat ca planul concret de masuri trebuie sa fie realist, pentru ca investitorii cunosc realitatile din Romania.
"Trebuie sa aiba niste prioritati. Cu bugetul pe care-l avem nu-ti permiti sa faci orice. Conteaza bugetul si modul in care vor reusi sa intareasca politica fiscala, dar si discutiile cu investitorii internationali", a spus Anghel.
La randul sau, Florian Libocor, economistul-sef al BRD-GSG, a precizat ca faptul ca a existat o solutie alternativa imediata este de bun augur iar ceea ce conteaza acum este construirea unui Guvern si a unui program de guvernare functional, adaptat problemelor actuale si cu o viziune realista. "In ceea ce priveste componenta de politici economice a programului de guvernare, sunt doua zone vitale in care excesele sunt, de data asta, binevenite: disciplina fiscala si construirea unui pol fiscal-bugetar si de venituri in stransa corelare si coordonare cu polul monetar, exclusiv in sensul eficientizarii mixului fiscal-monetar", a comentat Libocor.
"Nu sunt surprins de aceasta schimbare si cred ca trebuie sa ne mai asteptam la astfel de surprize in perioada urmatoare. Insa, indiferent ce guvern va veni, acesta va fi obligat sa finanteze investitiile in infrastructura, pentru ca de altfel acesta este si mesajul Comisiei Europene. In acest moment riscul unei crize sociale, pe langa cea economica este foarte ridicat", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO