Politică

"Mătuşa Tamara" triumfă pentru Adrian Năstase. Judecătorii îl declară nevinovat pe fostul premier

"Mătuşa Tamara" triumfă pentru Adrian Năstase. Judecătorii îl declară nevinovat pe fostul premier

Autor: Iulian Anghel

15.12.2011, 14:13 620

A pierdut şefia Camerei Deputaţilor şi poziţia de preşedinte executiv al PSD din cauza acestui dosar. "Mătuşa Tamara". Un dosar care are o istorie de 12 ani. Cel mai mediatizat dosar, poate, după cele ale revoluţiei şi mineriadelor. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în complet de 3 judecători l-a achitat astăzi pe Adrian Năstase în acest dosar în care procurorii DNA îl acuză pe fostul premier de corupţie şi pe alţi doi foşti colaboratori ai săi - Ristea Priboi fostul său consilier şi pe Ioan Melinescu fostul şef al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) - de complicitate la corupţie.

Faptele incriminate de procurori care au cerut pentru Năstase pedeapsa cu închisoarea cu suspendare a pedepsei s-au petrecut prin 1999. Năstase, susţin procurorii, a depus la o bancă 400.000 cash, titularul contului fiind Dana Năstase, soţia sa. ONPCSB s-a sesizat pentru că suma era foarte mare şi nu avea o justificare clară. Melinescu, pe atunci doar membru al ONPCSB l-ar fi anunţat în 2000 pe Adrian Năstase şi pe consilierul său Proboi de această anchetă internă a instituţiei. La finele aceluiaşi an, PSD câştiga alegerile, iar Năstase ajungea premier. Melinescu ajungea şef al ONPCSB, prin decizia primului ministru - una dintre primele, de altfel, pe care a luat-o în calitate de şef al Guvernului. Dosarul a dispărut. Procurorii au susţinut că Melinescu a primit funcţia pentru serviciile pe care i le-ar fi adus lui Năstase.

Iată ce susţin procurorii în actul de acuzare: "Ca urmare a numirii în această funcţie, abuzând de prerogativele ce-i erau conferite, precum şi de lipsa unor reglementări stricte cu privire la circuitul lucrărilor în cadrul Oficiului, Melinescu Ioan a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Năstase Daniela), şi a înmânat-o lui Priboi Ristea, consilier al primului ministru Năstase Adrian, cu scopul de a-i fi remisă acestuia din urmă. Cercetările efectuate în cauză au relevat că întrevederile şi discuţiile purtate între învinuiţii Melinescu Ioan, Priboi Ristea şi Năstase Adrian, la care a participat şi denunţătorul (dosarul a fost deschis în baza unul denunţ - n.n.) s-au desfăşurat fie în biroul lui Priboi Ristea, fie la cabinetul lui Năstase Adrian. Probatoriul a arătat că verificările cu privire la provenienţa sumei de 400.000 USD ajunsă în contul Danielei Năstase, efectuate de ONPCSB sub coordonarea acelui membru al plenului care avea să fie demis prin HG de Năstase Adrian (Năstase l-a demis pe cel care se ocupa de dosarul său - n.n.) au stabilit că veniturile nu justificau suma depusă. Circumstanţele depunerii sumei de 400.000 USD de către o altă persoană, în contul Danielei Năstase şi justificarea provenienţei acestor bani şi a scopului plăţii au ridicat semne de întrebare cu privire la legalitatea tranzacţiei. Conform unui contract de vânzare-cumpărare anexat de către depunător reieşea că suma de 400.000 USD, depusă în numerar, provenea din vânzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri şi a altor bunuri de valoare de către mătuşa Danielei Năstase, pe nume Cernasov Tamara ("de aici cazul "Mătuşa Tamara" - n.n.) care avea împuternicire în contul personal al Danielei Năstase deschis la Bank Austria Creditanstalt. Conform acestui document, s-ar presupune că 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Băncilă, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezeşti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy şi Lalique, obiecte valoroase de mobilier şi 30 piese bijuterii aur totalizând cca. 600 grame s-au aflat în apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, în vârstă de 91 de ani, care locuia singură. Dovezi certe că aceste bunuri s-au aflat în posesia şi proprietatea vânzătoarei nu există însă, întrucât aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care să ateste dobândirea bunurilor respective, ci numai o declaraţie de bună credinţă".

La finele lui 2004 PSD a pierdut alegerile. În ianuarie 2006 Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a sesizat parchetul cu privire la dispariţia dosarului lui Adrian Năstase. Aşa a fost reluat cazul lui Adrian Năstase, iar Dosarul "Mătuşa Tamara" a ajuns de la procurori în instanţă unde a stat din 31 mai 2007 până acum, adică peste patru ani şi jumătate. Înalta Curte, unde se judeca acest caz a retrims DNA în 2008 dosarul pentru refacerea lui, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care aducea noi elemente în interpretarea legislaţiei răspunderii ministeriale în baza căreia sunt cercetaţi foştii demnitari (obligaţia de a cere acordul Parlamentului, în cazul în care fostul demnitar este parlamentar). În 2009 Parlamentul şi-a dat acordul pentru cercetarea lui Adrian Năstase. Procesul a continuat şi s-a încheiat la 24 noiembrie, iar astăzi judecătorii s-au pronunţat: Adrian Năstase este nevinovat!

Între timp, Năstase a fost obligat să demisioneze din funcţia deţinută atunci în PSD (preşedinte executiv) şi de la şefia Camerei Deputaţilor. Toată lumea i-a prezis moartea politică. Dar Năstase, după o perioadă de "penitenţă" a reînceput să urce şi deţine acum o poziţie de frunte în PSD.

Decizia de astăzi a judecătorilor este doar o victorie de "etapă" a fostului premier. Ea poate fi atacată la completul de cinci judecători ai ÎCCJ. În plus, alte două procese care îl privesc sunt pe tolul instanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO