Politică

Măsuri de la ministrul Sănătăţii: Sorina Pinte a cerut evaluarea bolnavilor din judeţele afectate de ninsori şi viscol

Măsuri de la ministrul Sănătăţii: Sorina Pinte a...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

26.02.2018, 16:48 98

"Încă de ieri, 25 februarie, am transmis public recomandări către populaţie privind măsurile pe care trebuie să le ia în cazul unei vremi nefavorabile. Recomand Direcţiilor de Sănătate Publică să disemineze recomandări către populaţie în judeţele afectate de codul portocaliu şi nu numai. La nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică am transmis astăzi o circulară prin care recomandăm evaluarea situaţiei, în special a bolnavilor care necesită transport în vederea dializei, a bolnavilor cronici cu afecţiuni care necesită monitorizare permanentă, a gravidelor cu risc şi a celor care sunt în ultimele două luni de sarcină, a copiilor cu afecţiuni care necesită monitorizare permanentă, a persoanelor dependente fizic şi a vârstnicilor cu nevoi speciale", declarat ministrul Sorina Pintea, în cadrul Comandamentului de iarnă organizat la sediul MAI.

Sorina Pintea a adăugat că a solicitat şi o evaluare a stocului de medicamente şi materiale sanitare la nivelul spitalelor din România şi a recomandat Direcţiilor de Sănătate Publică să ia măsuri pentru ca pacienţii care sunt bolnavi cronici sau care fac dializă să rămână internaţi în spitale pe perioada avertizărilor de cod portocaliu şi galben.

„De asemenea, recomandăm Direcţiilor de Sănătate Publică să ia măsuri astfel încât pacienţii care necesită dializă şi sunt transportaţi la nivelul unităţii la care fac dializa, după efectuarea şedinţei de dializă să rămână internaţi în spitalul în cadrul căruia funcţionează unitatea de dializă. Bolnavii cronici care necesită monitorizare permanentă şi sunt internaţi în acest moment să nu fie externaţi până la stabilizarea situaţiei meteo. Dacă este cazul, medicii de familie pot fi convocaţi în cabinetele medicale unde vor asigura permanenţa până la stabilizarea situaţiei meteo. De asemenea, o evaluare urgentă a stocurilor de medicamente şi materiale sanitare la nivelul spitalelor este necesară, având în vedere urgenţelor care pot apărea în această perioadă", a completat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a precizat că instituţiile din subordine sunt pregătite să suplimenteze stocurile de material antiderapant în cazul în care acest lucru se impune.

„Monitorizăm stocurile de material antiderapant. Acestea sunt în evoluţie pentru că acum sunt consumuri intense. Ţinem legătura cu Ministerul Economiei pentru a mai aproviziona acolo unde va fi necesar. Deocamdată nu este. Suntem pregătiţi pentru situaţii deosebite, sperăm să nu mai apară, să şi transferăm stocuri din zone afectate de ninsori, însă apreciez că nu se mai întâmplă acest lucru, dar avem în vedere chiar şi această situaţie. Mesajul pe care doresc să-l transmit tuturor participanţilor la trafic este acela de a nu se pleca la drumuri fără a fi absolut necesar, să se ţină întotdeauna cont de indicaţiile date de agenţii Poliţiei Rutiere cu care colaborăm foarte bine. Desigur că acolo unde există restricţii de circulaţie acestea să fie respectate. Mă refer la unele sectoare de drumuri naţionale care din cauza vizibilităţii mai degrabă, decât din cauza stratului de zăpadă, au restricţii de trafic sau sunt închise temporar din cauza viscolului. La nivelul Ministerului funcţionează comandamentul central de iarnă care ţine legătura în timp real şi upgradează informaţii cu privire la orice stare nouă care apare” a declarat Şova.

La rândul său, secretarul de stat al MapN, Mircea Duşa, a anunţat că peste 3.700 de militari sunt pregătiţi să intervină cu 600 de utilaje în judeţele afectate de ninsori şi viscol

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, a anunţat că „au fost luate toate măsurile pentru realizarea stocurilor de siguranţă ale sistemului electro-energetic naţional”.

În prezent sunt în vigoare trei atenţionări cod portocaliu de ger, ninsori şi viscol. Este vorba de o atenţionare cod portocaliu de ger, care a intrat în vigoare luni dimineaţă, la ora 03.00, şi este valabilă pentru mai bine de jumătate de ţară, vizând judeţe din Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Această atenţionare expiră pe 1 martie, la ora 10.00. Tot luni dimineaţa, dar de la ora 07.00, a intrat în vigoare o altă atenţionare cod portocaliu dar de ninsori abundente, temporar viscolite, strat consistent de zăpadă, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. Această atenţionare expiră tot luni, la ora 23.00. Este în vigoare şi o a treia atenţionare cod portocaliu, tot de viscol şi ninsori, dar de data aceasta pentru judeţele Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea şi municipiul Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO