Politică

Marti 13, ziua aleasa de opozitie pentru a trimite Guvernul acasa

Marti 13, ziua aleasa de opozitie pentru a trimite Guvernul acasa

Liberalii lui Antonescu (st.) au colaborat bine cu social-democratii lui Geoana (dr.) in vremea in care Tariceanu conducea Guvernul si PNL, iar PSD era in opozitie

07.10.2009, 23:20 21

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului va fi citita astazi inParlament, iar votul va fi dat martea viitoare. Noua majoritateparlamentara PSD, PNL, UDMR a blocat ieri angajarea raspunderiiGuvernului pe legea pensiilor, referendumul dorit de presedinteleTraian Basescu pentru Parlamentul unicameral si se pregateste sa osuspende pe presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

PSD, PNL si UDMR s-au coalizat ieri in sedinta conducerii celordoua camere ale Parlamentului si au amanat pana miercurea viitoareo discutie privind decizia Guvernului de angajare a raspunderii penoua lege a pensiilor care ar urma sa egalizeze varsta depensionare la 65 de ani pana in 2030 si sa elimine pensiilespeciale.

Numai ca, intre timp, marti va fi dat votul pe motiunea decenzura, iar daca Guvernul cade in urma motiunii, atunci el nu vamai indeplini decat treburi marunte, de gestionare a tarii, pana lainstalarea unui nou guvern.

Motiunea de cenzura inaintata marti de PNL si UDMR va fisustinuta de PSD. Daca decizia luata public de PSD va fi respectatala votul secret de social-democrati, atunci Guvernul va fi demisfara doar si poate - PSD, PNL si UDMR controland acum peste 60% dinParlament.

"Mai sunt cateva zile pana cand, sper din toata inima, ca acestGuvern ilegitim si nefunctional sa plece acasa", a sustinut ieripresedintele PSD, Mircea Geoana.

"Decizia PSD si a Aliantei PSD-PC este de a sustine motiunea decenzura introdusa in Parlament. Saptamana viitoare, marti, 13octombrie, va fi - speram cu totii - ziua in care ghinionul se vasparge si regimul Basescu-Boc va primi o lectie necesara din parteaParlamentului si limitarea responsabilitatilor si practicilorabuzive ale acestui regim", a spus Geoana.

Ce nu s-a intamplat in 20 de ani

Daca guvernul va cadea, aceasta ar fi o premiera in ultimii 20de ani de dupa revolutie. In 2007, o motiune depusa impotrivaGuvernului Tariceanu II a fost ratata, pentru ca, la adapostulvotului secret, unii parlamentari PSD au mers pe mana Guvernului.Aceasta este si speranta de acum a PD-L care, in ultima vreme, si-aasigurat sprijinul mai multor parlamentari din PSD si PNL,insuficient insa pentru a bloca o decizie de demitere a Guvernuluiin cazul in care aceasta este ferma.

"Acest lucru (adoptarea motiunii de cenzura - n. n.) va conducein mod cert la noi intrebari cu privire la majoritatea viitoare sila guvernarea viitoare. Acest raspuns va trebui sa fie dat", asustinut Geoana.

Liderul PNL, Crin Antonescu, nu merge insa cu declaratiile preadeparte - si nu trebuie uitat ca Antonescu si Geoana sunt totusicompetitori in cursa prezidentiala.

"Prin motiune nu dorim sa testam PSD, ci dorim sa cada Guvernul.N-am avut nicio intelegere, nici macar o discutie, cu PSD, ci doarcu UDMR", a spus el.

Antonescu a afirmat ca nu are certitudinea ca motiunea va fiadoptata, deoarece nu este sigur de conduita PSD. "Dansii sunt maiinconsecventi", a spus presedintele PNL, argumentand casocial-democratii "au populat Guvernul Boc" si nu s-au opus, deexemplu, asumarii raspunderii pentru proiectul de lege privindsalarizarea unica a personalului bugetar.

"Motiunea de cenzura va demonstra daca exista o noua majoritatede facto in Parlament", sustine insa Geoana. Si acest aspect esteimportant pentru ca noi avem acum alegeri prezidentiale, nuparlamentare, drept urmare o noua majoritate parlamentara poate fidegajata de pe acum.

Asumarea amanata

De asemenea, conducerile celor doua Camere au amanat panamiercurea viitoare luarea unei decizii in legatura cu asumarearaspunderii de catre Guvern pe legea privind pensiile si autransmis scrisoarea sefului statului privind organizarea unuireferendum in ziua alegerilor la comisiile juridice, care au 10zile pentru formularea unui punct de vedere. Acest lucru vaintarzia acordul pur formal al plenului Parlamentului asuprascrisorii presedintelui de organizare a referendumului.

Practic, acest lucru este o intarziere deliberata a luarii uneidecizii, pentru ca presedintele poate organiza referendumulneavand, practic, nevoie decat ca Parlamentul sa ia la cunostintade acest lucru. Numai ca opozitia sustine ca trebuie vazut dacacererea presedintelui vizeaza un interes general (pe care poatesa-l supuna referendumului) sau daca este o chestiune de ordinconstitutional.

Supervotul lui Geoana

Presedinta Camerei Deputatilor Roberta Anastase a anuntat ierica senatorii PD-L vor depune la Comisia juridica o sesizareimpotriva presedintelui Senatului, Mircea Geoana, pe motiv caacesta si-a exprimat de doua ori votul in sedinta BirourilorPermanente atunci cand s-a discutat despre referendum.

Anastase a sustinut ca, atunci cand s-a supus la vot propunereapresedintelui Traian Basescu privind organizarea referedumului,rezultatul a fost de 12 la 12, in aceasta incluzand si votulpresedintelui Senatului, care, apoi, a mai votat odata spunand caare "supervot".

Anastase crede ca poate fi o solutie ca aceasta sesizare a PD-Limpotriva lui Geoana sa propuna suspendarea lui din functie pe 30de zile - o chestiune care nu este prevazuta in regulamentulSenatului, dar este prevazut in cel al Camerei Deputatilor,prevedere care a permis liberalilor si social-democratilorsuspendarea ei din functie. PNL si PSD o acuza pe Anastase ca acondus "abuziv" sedinta de plen de marti, in care s-a dezbatutraportul Udrea. Anastase a suspendat, marti, sedinta in care sediscuta despre raportul comisiei parlamentare in cazul Udrea,aratand ca timpul stabilit initial pentru aceasta dezbatereexpirase. Anuntul presedintei Camerei a provocat nemultumireareprezentantilor PNL si ai PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO