Politică

Marko si-a zdrobit elegant adversarii. Tokes, eliminat din joc

03.02.2003, 00:00 20

Ipoteza scindarii UDMR nu pare sa mai fie de actualitate. Marko Bela si-a dominat adversarii la Congresul UDMR desfasurat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Satu Mare, el fiind reconfirmat ieri in functia de presedinte al Uniunii. In schimb, episcopul reformat Laszlo Tokes, critic acerb al conducerii UDMR, si-a pierdut functia de presedinte de onoare, moderatii lui Marko indepartandu-l elegant prin desfiintarea acestei demnitati.
Prin realegerea sa lipsita de surprize, Marko - presedintele al Uniunii din 15 ianuarie 1993 - devine unul dintre cei mai longevivi lideri de partid de pe scena politica romaneasca. Iar prin pastrarea unitatii, formatiunea sa isi conserva rolul de "mediator" in orice ecuatie de guvernare. O eventuala scindare a UDMR ar fi complicat major situatia PSD, care si-a gasit in UDMR un aliat - chiar daca incomod pe alocuri - esential pentru a putea asigura functionarea guvernului minoritar al lui Adrian Nastase.
Desi reprezinta o grupare destul de zgomotoasa, radicalii din UDMR s-au dovedit, in fapt, prea slabi pentru a putea pune in discutie pozitia lui Marko (de altfel singurul candidat la sefia Uniunii) ori macar amanarea votului, pana dupa organizarea de alegeri interne, dupa cum dorea Tokes. Dominati numeric, ei au ales sa nu participe la luarea deciziilor, sub motiv ca nu doresc sa asiste la "dezintegrarea" Uniunii.
Laszlo Tokes a lipsit de la Congres, dar a organizat, la cativa pasi de cladirea in care se desfasurau dezbaterile, o manifestare religioasa la care a deplans statea maghiarimii si a criticat conducerea UDMR. Iar fara Tokes, nici Congresul UDMR nu a mai fost ce era odata. Doar un batranel radical, Katona Adam, a incercat sa invie spiritul "razboinic" de altadata, al intrunirilor UDMR, fie impartind, pe holurile Congresului, manifeste critice la adresa conducerii, fie agatandu-si de gat un carton pe care scria "Medgyessy-UDMR-Nastase".
Pericolul, deocamdata teoretic, al scindarii nu este cu totul indepartat dar Congresul de la sfarsitul saptamanii trecute a dovedit ca opozantii lui Marko nu sunt chiar atat de numerosi pe cat pareau.
Presedintele Blocului Reformist din UDMR Toto. T. Tibor, unul dintre adversarii inversunati ai lui Marko, a declarat ca, in februarie, aceasta aripa isi va organiza propriul congres unde va decide cum va actiona in viitor. El nu a mai vorbit, insa, atat de transant despre plecarea din UDMR cum o facea cu cateva saptamani in urma. Nici Tokes nu va pleca din Uniune intrucat este "un udemerist convins" si nu crede in "scindarea" Uniunii, dupa cum singur a afirmat.
De cealalta parte, Marko Bela este dispus sa-si ierte adversarii. Decizia de eliminare a functiei de presedinte de onoare din Statutul UDMR este "o decizie dureroasa", care trebuia, insa, luata, a afirmat el, adaugand: "Nu cred ca am scindat maghiarii. Nu asta este intentia noastra".
Marko Bela mai spune ca nu ar propune excluderea lui Tokes din UDMR, chiar daca in Statutul Uniunii exista o prevedere conform careia orice persoana care defaimeaza Uniunea va fi exclusa: "Eu nu as propune asa ceva - excluderea unei personalitati de marca  din UDMR". Nici reprezentantii Blocului Reformist nu vor fi sanctionatI: "Nu se pune problema de sanctionare din punctul nostru de vedere", a aratat Marko.

Nastase si Medgyessy, la Congresul UDMR
La Congresul UDMR au participat, in prima zi si premierii Romaniei si Ungariei, Adrian Nastase si Peter Medgyessy. Acesta din urma a apreciat ca Uniunea trebuie sa fie unita, pentru ca acest lucru este in interesul comunitatii maghiare.
El s-a aratat multumit de faptul ca UDMR reprezinta "dialogul" in politica romaneasca si  "un partener de nadejde" pentru Guvernul ungar.
La randul sau, premierul Adrian  Nastase a declarat, ca PSD si UDMR au invatat "lectia cooperarii" si ca partidul de guvernamant doreste ca Uniunea sa fie "un partener pe termen lung".
De asemenea, intr-un mesaj adresat Congresului presedintele Ion Iliescu a apreciat ca Uniunea are o contributie distincta si consistenta la viata politica,  prin "profesionalismul prestatiei politice".
"Cu toate acestea, consider ca nu suntem complet imuni la posibile derapaje catre diferite forme de intoleranta", a atentionat, insa, Iliescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO