Politică

Marko ii cere lui Basescu sa sprijine adoptarea legii minoritatilor

Marko ii cere lui Basescu sa sprijine adoptarea legii minoritatilor

Marko Bela spune ca regreta aparitia pe scena publica a unui nou partid maghiar

16.08.2007, 20:32 14

Marko Bela a ironizat ieri declaratiile presedintelui despre maghiarii din Harghita si Covasna, sustinand ca apreciaza curajul lui Traian Basescu de a pretinde ca ar cunoaste problemele acestei comunitati dupa cateva zile de concediu in zona.
"Eu apreciez curajul domniei sale de a pretinde o cunoastere temeinica a problemelor secuilor dupa o vizita de cateva zile si dupa ce UDMR incearca sa gaseasca solutii de 17 ani", a declarat liderul Uniunii.
Potrivit liderului UDMR, daca Basescu vrea sa ajute, atunci sa sprijine adoptarea legii minoritatilor, fata de care PD are o puternica opozitie.
Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca maghiarii de rand sunt preocupati de nivelul de trai si nu de autonomie. El a afirmat ca formatiunile maghiare, intre care UDMR, se comporta "feudal" in judetele Harghita si Covasna si ca singura lor preocupare este sa-si imparta zonele de influenta in cele doua judete. Basescu a apreciat ca UDMR si Uniunea Civica Maghiara (UCM) vor merge pe liste comune in alegeri, contrar unei opinii care a prins contur in ultima vreme, anume ca concurenta a doua partide maghiare pune in pericol intrarea ambelor in Parlament.
UCM - care il sprijina pe pastorul Tokes Laszlo - incearca in aceste zile sa se inregistreze ca partid politic, declarandu-se adversar direct al UDMR. Intre cele doua structuri au existat discutii, dar fara rezultat pana in prezent. Marko nu este sigur ca cele doua formatiuni vor merge pe liste comune in alegeri. El a afirmat ca nu se bucura de inregistrarea UCM ca partid politic, adaugand ca formatiunea pe care o conduce nu va verifica listele de sustinatori pe care Uniunea Civica Maghiara le va depune la Tribunal pentru inscriere. Aceasta ultima polemica a plecat tot de la Traian Basescu care, aflat in concediu in zona maghiara, s-a intalnit cu seful UCM, Szasz Jeno, care este si primar al Odorheiului Secuiesc. Acesta din urma a solicitat sprijinul presedintelui ca institutiile statului sa lucreze obiectiv cand va avea loc inregistrarea Partidului Civic Maghiar.
Szasz Jeno a declarat la finele saptamanii trecute ca i-a prezentat presedintelui Traian Basescu - impreuna cu Szilagyi Zsolt, seful de campanie al episcopului Tokes Laszlo, si cu deputatul UDMR Toro T. Tibor, vicepresedintele Consiliului National al Maghiar din Transilvania (CNMT) - situatia politica a maghiarimii, vorbind despre pluralismul in randul comunitatii maghiare. Szasz a mai spus ca Traian Basescu a garantat ca institutiile statului vor lucra corect, adaugand ca "dansul este un democrat si nu poate sa nu fie de acord cu pluralismul".
Dupa izbucnirea polemicii si aparitia comentariilor potrivit carora ar vrea sa distruga UDMR sprijinindu-i pe radicalii maghiari, seful statului a declarat ca nu a avut o intalnire programata cu seful UCM si ca totul a fost o intamplare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO