Politică

Marea debarasare: PD-L ii trimite in somaj pe toti oamenii PSD

Marea debarasare: PD-L ii trimite in somaj pe toti oamenii PSD
05.10.2009, 00:00 45

Dupa demisia ministrilor PSD la sfarsitul saptamanii trecute,premierul democrat-liberal Emil Boc a inlocuit cu o rapiditatenemaiintalnita 20 de prefecti, mai multi subprefecti, mai multisecretari de stat si sefi de agentii care au fost sustinuti desocial-democrati. Multi insa dintre cei trimisi in functii publicede PSD isi vor pastra scaunele in baza aranjamentelorpersonale.

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, i-a "ras" pe totidirectorii propusi de PSD in ministerul sau in mai putin de o zi dela plecarea PSD din Guvern.

Dupa ce a semnat ordinele privind demiterea secretarilor destat, Boc a spus ca la fiecare minister vor ramane maxim doisecretari de stat.

In prezent cate un ministrul democrat-liberal gestioneaza si unminister care a "apar-tinut" pana saptamana trecuta PSD: premierulEmil Boc gestioneaza Educatia, ministrul dezvoltarii Vasile Blagaasigura interimatul la Interne, Radu Berceanu la Agricultura,ministrul economiei Adriean Videanu la Sanatate, ministrulturismului Elena Udrea se ocupa si de Mediu, ministrul tineretuluiSorina Placinta la relatia cu Parlamentul, iar ministrulfinantelor, Gheorghe Pogea, la Munca.

PSD culege ce a semanat in privinta inlocuirii celor pe carei-au propus in functii in administratie, deoarece social-democratiiau fost cei care au insistat la inceputul anului pentru"politizarea" functiilor din administratie, iar o ordonanta carelegitima aceste numiri a fost unul din primele acte normative carea trecut prin Guvernul lui Emil Boc. Rapiditatea cu care Boc aoperat modificarile in Guvern a fost posibila datorita acesteiordonante.

Ce ramane dupa Revolutia din Guvern

In contextul situatiei politice extrem de incarcate este neclardaca politicienii vor fi in stare sa-si respecte intelegerileanterioare referitoare la conducerea BNR, in contextul in caremandatul actualei conduceri expira in 10 octombrie. Votul inParlament pentru noul Consiliu de Administratie de saptamanatrecuta a fost amanat tocmai din cauza situatiei tensionate dindefuncta alianta PD-L-PSD.

PD-L si PSD batusera palma sa-l sustina pe Mugur Isarescu pentruun nou mandat, urmand ca PSD sa dea prim-viceguvernatorul, peFlorin Georgescu, iar PD-L sa ii sustina pe Cristian Popa si peLucian Croitoru ca viceguvernatori.

PSD i-a mai propus ca membri simpli in CA pe profesorul MarinDina si pe Nicolae Danila, iar PD-L l-a sustinut ca membru simplupe Virgil Stoenescu. Agnes Nagy a fost propusa de UDMR pentru unnou mandat de membru simplu, in vreme ce PNL, care doreste ofunctie de vicepresedinte de la PD-L pentru Daniel Daianu, ar puteaforta blocarea discutiilor despre noul CA cautand sprijin laPSD.

O noua runda de negocieri intre partide pe tema CA al BNR arputea avea loc astazi.

Este neclar totodata si daca vor pleca oamenii propusi de PSD ininstitutii financiare cheie, de pilda de la Eximbank, undepresedinte este Ionut Costea, cumnatul presedintelui PSD MirceaGeoana, sau de la CEC unde seful PSD i-a propus pe consilierul sauAndrei Postelnicu si pe Liviu Voinea. Postelnicu a declarat ieripentru ZF ca nu stie sa fi primit avizul BNR pentru a intra inConsiliul de Administratie la CEC, dar ca apelul lui Geoana pentruretragerea de la guvernare s-a referit doar la oamenii numiti"politic".

In judete, coalitia PD-L-PSD functioneaza inca la micaintelegere

Liderul PSD a spus saptamana trecuta ca partidul va iesi de laguvernare daca presedintele Traian Basescu va fi de acord cudemiterea ministrului PSD de interne Dan Nica.

Dupa ce Basescu a semnat decretul de demitere a lui Nica, doarministrii PSD au plecat voluntar, premierul Emil Boc fiind cel carei-a demis pe secretarii de stat PSD (cu exceptia lui GheorgheGherghina de la Finante si al lui Valentin Mocanu de la Munca).

Tot Boc i-a demis pe prefectii si subprefectii numiti de PSD, invreme ce in teritoriu, la sefia deconcentratelor, se joaca incontinuare faza aranjamentelor.

De pilda, la Buzau, colaborarea la nivelul Consiliului Judeteanintre PD-L si PSD va continua neschimbata, potrivit lideruluidemocrat-liberal Cezar Preda.

In alte judete, oamenii PSD numisi politic la sefiadeconcentratelor recurg la stratageme pentru a-si mai pastrafunctiile: potrivit liderilor PD-L Suceava, social-democratii si-auluat de vinerea trecuta concedii medicale pentru a nu putea fischimbati din functie.

Oamenii din PD-L Gorj au anuntat ieri ca nu se grabesc cudemiterea directorilor din minerit si energie la nivel de judet.Unul dintre membrii filialei Ionel Mantog, seful de la CE Turceni,a declarat ca le-a cerut, in schimb, acestora sa nu se implice incampania electorala.

Unul dintre cei doi noi subprefecti ai judetului Timis,Zolt‡n-Gheorghe Marossy, numit de Guvern, a fost presedinte al UDMRTimis si a mai ocupat aceasta functie, inainte de a fi trecut, inluna aprilie, in postul de inspector guvernamental cu atributii injudetul Harghita.

Ce a pierdut PSD odata cu iesirea de laguvernare:

  • 10 ministri
  • 30 de secretari de stat
  • 20 de prefecti
  • 23 de subprefectii
  • sute de directori din ministere si din serviciiledeconcentrate

Si-au pierdut functiile

  • seful de la AVAS Mircea Ursache
  • seful ARIS, Darius Mesca, fost secretar de stat in MinisterulEconomiei
  • Gerard Jitareanu de la Autoritatea Nationala pentru CercetareStiintifica
  • Iuliu Cosmin Coman, secretar de stat la MinisterulFinantelor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO