Politică

Majorarea pensiilor devine subiect de disputa electorala intre liberali si democrati

10.08.2007, 20:22 21

Fostul ministru al muncii Gheorghe Barbu (PD) acuza Guvernul ca isi face reclama electorala, publicand fluturasi prin care pensionarii sunt informati ca le-au fost marite alocatiile lunare, insa actualul ministru, Paul Pacuraru, spune ca informarea cetatenilor este o masura obligatorie.
Gheorghe Barbu sustine ca ordonanta privind majorarea pensiilor aprobata de Guvern in sedinta de marti cuprinde un alineat potrivit caruia cheltuielile efectuate pentru informarea populatiei, respectiv tiparirea si transmiterea unor informatii legate de drepturile care se acorda in temeiul Legii 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Ordonanta privind rectificarea bugetului asigurarilor sociale, prin care se majoreaza punctul de pensie, nu a fost publicata inca in Monitorul Oficial.
"Prin acest alineat se creeaza baza legala pentru bani de campanie electorala, din bugetul de pensii, din buzunarul pensionarilor", a acuzat Barbu. "Intelegem ca se vor expedia scrisori tuturor pensionarilor pentru a le spune ca s-a aprobat majorarea pensiilor, incepand cu 1 ianuarie 2008, respectiv ianuarie 2009", a mai spus liderul PD. Barbu sustine ca banii pentru publicarea fluturasilor vor fi luati din suma alocata pentru majorarea pensiilor. El a mai spus ca a actul normativ nu este insotit de sursele bugetare pentru acoperirea majorarii pensiilor. Ministrul muncii Paul Pacuraru neaga insa acuzatiile lui Barbu. "Nici nu se pune problema ca vor fi trimise scrisori de campanie electorala", a spus el. "Exista obligativitatea de informare, prin CNPAS - Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale - a pensionarilor, dar Guvernul nu a initiat nicio campanie electorala cu bani din bugetul asigurarilor sociale. Acest subiect este o inventie pentru ca PNL nu a luat niciun euro si niciun leu din banii pensionarilor", a mai spus ministrul. El a spus ca scrisorile care vor fi trimise pensionarilor ii vor informa despre majorarea pensiilor si despre introducerea pilonului doi de pensie, iar costurile pentru expedierea lor vor fi suportate din bugetul CNPAS.
Totodata, Pacuraru a anuntat ca Guvernul va negocia cu Posta Romana valoarea comisionului pentru expedierea pensiilor, intrucat acesta a crescut odata cu majorarea pensiilor de la 65 de milioane RON in 2006 la 82 milioane RON pentru 2007. Pacuraru sustine ca daca Posta nu va fi de acord cu reducerea comisionului, Guvernul va face licitatie publica pentru alti operatori.
Guvernul a aprobat marti print rectificarea bugetului asigurarilor sociale majorarea punctului de pensie de la 396,2 RON la 416 RON, incepand cu 1 septembrie, Incepand cu 2008 punctul de pensie urmeaza sa creasca la 568 RON.
Legea privind majorarea punctului de pensie, initiata de PSD, a fost aprobata de Parlament in unanimitate la sfarsitul sesiunii, dupa ce social-democratii au amenintat Guvernul cu motiunea de cenzura, votul fiind urmat de o disputa intre presedintele Traian Basescu si Guvern, pe tema surselor de finantare.
Guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu s-a mai aflat in mijlocul unui scandal privind publicitatea electorala la mijlocul anului trecut, cand Agentia de Strategii Guvernamentale a distribuit fluturasi in valoare de peste 3 mil. euro cu chipul primului- ministru, in care se vorbea despre succesul integrarii europene.
Ieri, presedintele PD, Emil Boc, l-a acuzat pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca isi cumpara mentinerea in functie cu bani publici, prin ajutorul pe care il acorda administratiilor PSD, UDMR si PNL, aproband finantarea exclusiva a acestora pentru scoli sau alte lucrari de canalizare, conform unei HG.
Liderul PD a vorbit despre o hotarare de Guvern privind finantarea scolilor, fiind alocate sume de bani numai unitatilor de invatamant din localitati conduse de primari PNL, PSD si UDMR.
"Este exact ce facea PSD. Domnul Tariceanu se mentine la putere cumparand cu bani guvernamentali sprijinul PSD si UDMR si multumirea clientelei PNL, ignorand faptul ca cetatenii Romaniei nu sunt vinovati ca intr-un loc sau altul sunt primari de alta culoare politica decat PSD, PNL sau UDMR", a spus Boc. El a criticat si decizia de inlocuire a unor prefecti, (5 din cei sase prefecti inlocuiti fiind fosti membri PD).
"Au fost schimbati prefecti cu calificativul 'foarte bine' cu subprefecti care avea calificativul 'bine'. Ce modernizare este aceasta? Este o rafuiala politica gen PSD aplicata de Guvernul Tariceanu", a mai spus presedintele PD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO