Politică

MAE, despre încălcarea Tratatului INF de către Rusia: Susţinem SUA şi poziţia comună a NATO

MAE, despre încălcarea Tratatului INF de către Rusia:...

Autor: Mediafax

01.02.2019, 19:29 67

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, vineri, că susţine poziţia Statelor Unite şi a NATO în privinţa încălcării de către Rusia a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, în contextul în care SUA va suspenda, de sâmbătă, obligaţiile asumate în cadrul tratatului INF cu Rusia.

„Susţinem SUA şi poziţia comună a NATO: Încălcarea de către Rusia a Tratatului INF prezintă riscuri semnificative asupra securităţii euro-atlantice. În următoarele şase luni, autorităţile ruse trebuie să acţioneze pentru revenirea deplină şi verificabilă la respectarea tratatului”, a transmis MAE, vineri, pe Twitter.

Reacţia ministerul român de Externe vine după ce Statele Unite au decis să suspende, începând de sâmbătă, obligaţiile asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunţat vineri secretarul de Stat, Mike Pompeo.

"Ani întregi, Rusia a încălcat fără remuşcări Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare", a subliniat Pompeo, precizând că Washingtonul va suspenda respectarea acordului începând de sâmbătă. Moscova are la dispoziţie 180 de zile pentru a reveni la respectarea Tratatului INF, în caz contrar acordul va deveni nul.

La rândul său, preşedintele Donald Trump a afirmat că Statele Unite "au respectat în totalitate Tratatul INF în ultimii 30 de ani". "Dar nu putem fi singura ţară care are obligaţii în virtutea acestui tratat", a transmis liderul de la Casa Albă.

Statele Unite vor dezvolta modalităţi de reacţie "militară" pentru a opri orice avantaj strategic pe care Rusia l-ar putea obţine prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat vineri preşedintele american, Donald Trump, care a decis retragerea SUA din acest acord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO