Politică

Macovei pregateste controlul declaratiilor de avere depuse de demnitari

18.05.2005, 19:23 17

Legea privind noile formulare ale declaratiilor de avere, mai riguroase decat precedentele, au primit ieri votul Camerei Deputatilor.

Proiectul este insa incomplet intrucat nu raspunde exigentelor privind controlul veridicitatii bunurilor si proprietatilor declarate de demnitari, magistrati si functionarii publici.

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a declarat ca la minister este in lucru un proiect de lege referitor la infiintarea unei agentii care sa verifice veridicitatea declaratiilor de avere. "Nu am decis inca pe ce idee vom merge, vrem sa cream insa o institutie independenta care sa nu fie in subordinea Parlamentului sau a Guvernului. In America, de exemplu, fiecare institutie are un organism propriu care verifica acest tip de declaratii", a spus ministrul justitiei.

Declaratiile de avere ale actualului premier Calin Popescu-Tariceanu si fostului sef al Executivului, Adrian Nastase, au suscitat comentarii in presa. Actualul premier a fost acuzat ca nu si-a trecut in declaratia de avere actiunile pe care le detine la toate societatile comerciale, fapt recunoscut ulterior de Tariceanu.

Primul-ministru a facut ieri apel la seriozitate in ceea ce priveste completarea declaratiilor de avere: "Chiar eu am primit critici din partea presei, am avut omisiuni legate de participatiile la unele societati comerciale unde sunt actionar. Proba este ca am luat asa cum trebuie semnalul dat de presa, am facut rectificarea acestor declaratii cu toate ca firmele la care sunt actionar sunt in proces de lichidare", a precizat premierul.

A doua situatie este cea a fostului prim-ministru, Adrian Nastase, care si-a precizat colectiile de tablouri si alte obiecte de arta laconic, fara a preciza, in unele cazuri, valoarea lor actuala, ci pe aceea de la momentul la care au fost cumparate, inainte de 1989. De pilda, estima valoarea unor icoane la 8.340 de lei.

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a refuzat ieri sa comenteze maniera in care Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, si-a completat declaratia de avere.

Proiectul privind noile formulare ale declaratiilor de avere a fost adoptat ieri, in Camera Deputatilor, prin votul parlamentarilor partidelor din coalitia majoritara si cei ai PSD. Spre deosebire de momentul dezbaterilor de la Senat si prima runda de discutii din Camera Deputatilor, cand principalul partid de opozitie s-a opus proiectului, ieri, deputatii PSD au votat "pentru". Deputatii PPRM, desi prezenti in sala, s-au considerat "absenti" intrucat nu au fost de acord cu procedura votului uninominal propusa de PNL.

"Principial n-avem nimic impotriva faptului ca fiecare deputat sa-si asume raspunderea pentru votul pe care il dam la o lege importanta. Insa noi am sustinut mereu ca aceasta ordonanta de urgenta este neconstitutionala, iar solutia noastra este sa ne abtinem de la vot", a anuntat liderul grupului parlamentar, Lucian Bolcas.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu si majoritatea membrilor Executivului care au si functia de deputati au fost prezenti in sala pentru a-si exprima votul.

Noua legislatie isi face efectele din 7 mai, iar noile declaratii de avere ale senatorilor si deputatilor au fost publicate deja pe site-urile de Internet ale celor doua institutii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO