Politică

Ludovic Orban, mesaj de Ziua Regalităţii: România este din nou în plin proces de consolidare

Ludovic Orban, mesaj de Ziua Regalităţii: România este...

Autor: Otilia Serescu

10.05.2020, 10:48 207

Premierul Ludovic Orban a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Regalităţii, el afirmând că „stă în puterea noastră, a tuturor, să depăşim situaţia generată de pandemie şi să ne urmăm destinul european”, adăugând că ”România este din nou în plin proces de consolidare”.

Redăm mesajul transmis de şeful Executivului:

„Sărbătorim astăzi Ziua Independenţei naţionale şi Ziua Regalităţii, prin care rememorăm trei momente istorice importante pentru destinul statului român modern, petrecute toate pe 10 mai: proclamarea Principelui Carol ca domnitor al Principatelor Unite, în 1866, Independenţa faţă de Imperiul Otoman, în 1877, şi transformarea ţării din principat în regat, în 1881, când Principele Carol a fost încoronat ca primul rege al României.

Independenţa naţională şi instituţia monarhiei s-au sedimentat în conştiinţa colectivă ca paşi hotărâtori pentru consolidarea statului român modern, prosper şi respectat în Europa de la începutul veacului trecut.

Acum, România este din nou în plin proces de consolidare, pe un drum ireversibil, alături de celelalte democraţii europene şi de partenerii noştri strategici, aşa cum şi-au dorit românii, după aproape cinci decenii în care drumul le-a fost deturnat de dictatura totalitară.

Familia Regală a României a fost mereu aproape de români. Membrii săi au luptat, din tristul exil, împotriva dictaturii care a îngenuncheat ţara, iar în perioada post-decembristă au fost adevăraţi ambasadori ai intereselor României. Determinarea, demnitatea şi onoarea de care au dat dovadă în acţiunile lor sunt repere morale pe care societatea le preţuieşte şi bune exemple pentru generaţiile actuale şi pentru cele care ne vor urma.

Şi aşa cum, în trecut, românii au găsit împreună calea spre idealurile lor de libertate, independenţă şi unitate, stă în puterea noastră, a tuturor, să depăşim situaţia generată de pandemie şi să ne urmăm destinul european.

La mulţi ani, România!
La mulţi ani, Casei Majestăţii Sale Custodele Coroanei!“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO