Politică

Londra mentine restrictiile pentru muncitorii romani

Londra mentine restrictiile pentru muncitorii romani

Robin Barnett (stanga) le-a adus personal la cunostinta oficialilor romani decizia Marii Britanii

31.10.2007, 19:21 13

"In conditiile in care cetatenii romani circula liberi in Uniunea Europeana, in calitate de cetateni europeni, este important ca si restrictiile la angajare sa dispara. Acestea incurajeaza munca la negru, situatie pe care dorim sa o evitam pe cat posibil", a spus Tariceanu la sfarsitul unei intalniri, la Bucuresti, cu presedintele Bundestag-ului, Norbert Lammert.
Decizia Marii Britanii a fost anuntata ieri in urma unui raport realizat de Forumul Impactului Migratiei, o comisie interguvernamentala, care a analizat efectele impactului imigrantilor din Europa de Est asupra serviciilor sociale, de sanatate si de educatie britanice.
Ministrul roman de externe, Adrian Cioroianu, si-a exprimat regretul privind acesta decizie, in cadrul unei intalniri cu ambasadorul britanic la Bucuresti, Robin Barnett, apreciind ca ea va fi dificil de inteles de catre opinia publica si mass-media din Romania si Bulgaria.
Cioroianu a sustinut ca, in ceea ce priveste tara noastra, numarul romanilor din Marea Britanie nu a inregistrat o crestere masiva dupa 2007, lucru confirmat si de statisticile britanice, iar contributia lor la dezvoltarea economica a tarii gazda este apreciata drept benefica.
Ministrul a mai apreciat ca aceasta decizie va avea un efect indirect si nedorit, anume incurajarea fenomenelor de "munca la negru", ceea ce creeaza prejudicii atat cetatenilor din Romania si Bulgaria, dar si statului britanic.
Marea Britanie, care a impus restrictii muncitorilor romani si bulgari inca de la aderarea acestora la Uniunea Europeana, se confrunta momentan cu diferite dezbateri asupra cresterii populatiei. Conform ultimelor studii, este de asteptat ca populatia tarii sa creasca cu noua milioane in urmatorii 20 de ani, si de aceea, liderul Partidului Conservator (in opozitie), David Cameron, considera necesar controlul imigratiei.
In prezent exista 1,1 milioane de muncitori straini in Marea Britanie, jumatate din acestia fiind cetateni din afara Uniunii Europene. Londra nu a precizat insa care este numarul bulgarilor si al romanilor care muncesc in Marea Britanie.
Potrivit dispozitiilor actuale, muncitorii cu slaba calificare din Romania si Bulgaria pot lucra in Marea Britanie conform unui sistem de cote, in industria de procesare a alimentelor si agricultura.
In acelasi timp, imigrantii cu calificare superioara pot fi angajati pe un post numai daca acesta nu poate fi ocupat de un cetatean britanic.
Ministrul britanic al imigratiei, Liam Byrne, a declarat ca au fost analizate efectele afluxului fortei de munca din Romania si Bulgaria si din celelalte opt tari est-europene care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 si s-a constatat ca in ciuda faptului ca exista o buna contributie a imigrantilor la economia britanica, au fost semnalate mai multe dificultati in diferite domenii, printre care serviciile publice.
Imigrantii aduc economiei Marii Britanii 6 miliarde de lire sterline pe an si nu au provocat somaj suplimentar in randul britanicilor.
Pe de alta parte, exista grave probleme in ceea ce priveste locuintele sociale pentru imigranti, in multe orase britanice acestia locuind in strada. De asemenea, o alta problema este lipsa locurilor in scoli pentru copiii imigrantilor."Un echilibru prudent presupune de aceea mentinerea restrictiilor, pe masura ce monitorizam efectul pe termen lung al migratiei din noile tari membre", a declarat Byrne, adaugand ca aceasta decizie va fi revizuita peste 12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO