Politică

Lobby romano-bulgar pentru aderarea la Uniune

23.11.2005, 20:27 13

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Mircea Geoana si omologul sau din Parlamentul Bulgariei, Solomon Pasi - ambii fosti ministri de externe - vor face lobby in parlamentele europene pentru a se asigura ca cele doua tari vor adera la UE in 2007.

Tratatele de Aderare ale Romaniei si Bulgariei trebuie adoptate in toate parlamentele tarilor din UE, o singura respingere fiind suficienta pentru ca aderarea sa fie blocata. Pana acum sase state membre ale UE au adoptat tratatele, insa majoritatea statelor cu greutate au anuntat ca votul in propriile parlamente va avea loc in vara, dupa publicarea raportul de tara intocmit de Comisia Europeana.

Ieri, ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca Franta ar putea sa dezbata totusi tratatul inainte de publicarea raportului de monitorizare.

Ieri, Geoana si Pasi au hotarat sa isi concentreze eforturile tocmai in aceste tari cu vechime in Uniune. "Am decis sa lansam un efort comun de lobby parlamentar bulgar si roman, intr-un numar de sase parlamente nationale, membre ale Uniunii Europene, cel german, austriac, olandez, francez, suedez si din Luxemburg", a afirmat Geoana.

El a adaugat ca s-a decis si stabilirea unui mecanism de lobby comun in Parlamentul European, folosind cei 53 de observatori din Bulgaria si Romania, precum si stabilirea unui program comun de lobby pe langa cei mai importanti membri ai PE, pentru a asigura "o ratificare lina" a Tratatului de aderare a celor doua tari, de catre Parlamentul European, la finele anului viitor.

De asemenea, s-a decis crearea unui grup comun de expertiza pentru integrare europeana si in NATO, compus din experti din cele doua tari pe teme de negociere si de pregatire pentru aderare, aceasta expertiza urmand sa fie pusa la dispozitia tarilor candidate la UE si NATO. "Este un produs politic de solidaritate si generozitate pe care tarile noastre trebuie sa-l puna la dispozitia vecinilor nostri pentru a-i avea alaturi de noi in Europa", a explicat Geoana.

Potrivit lui Geoana, la intalnire s-a discutat si despre nevoia de a avea "un efort mai consistent" in zona "diplomatiei publice", pentru o mai buna cunoastere in presa si opinia publica romana si bulgara a realitatilor din cele doua tari.

"Relatia dintre Romania si Bulgaria este insuficient exploatata, avem din punct de vedere strategic o legatura ombilicala, avem interese comune, ambitii comune, avem un destin comun. Iar unele mici remarce rautacioase din presa sau mici rivalitati si gelozii punctuale sunt irelevante fata de acest interes strategic, politic si de societate", a conchis Geoana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO