Politică

Liviu Dragnea: Ne menţinem punctul de vedere privind posibilitatea de a opta pentru pilonul II de pensii

Liviu Dragnea: Ne menţinem punctul de vedere privind...

Autor: Adrian Ilie, Mediafax

18.10.2017, 18:52 175

Liviu Dragnea a afirmat că, până acum, românii nu au avut posibilitatea reală de a decide dacă vor sau nu să cotizeze pentru pilonul II de pensii, singura opţiune pe care o aveau fiind să aleagă care este fondul de pensii privat care să administreze contribuţiile lor la pensie.

”Despre pilonul II de pensii şi despre posibilitatea de a opta - este vorba de o chestiune facultativă - ne menţinem punctul de vedere pentru că este un drept firesc al românilor să opteze pentru că, până acum, ei nu au optat. Ei au putut să opteze ce agent economic să meargă, nu să opteze dacă intră sau nu în pilonul II. Faptul că se va da posibilitatea - şi nu vom ajunge la o decizie finală foarte târziu - mi se pare un lucru bun şi care nu poate deranja”, a declarat Dragnea, după şedinţa liderilor coaliţiei.

Liviu Dragnea a spus că se aştepta ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să ofere mai multe informaţii legate de pilonul II, însă a apreciat analiza făcută la Ministerul Muncii. ”Casa de Pensii a făcut o analiză foarte serioasă şi foarte interesantă”, a comentat Dragnea.

Primul-ministru Mihai Tudose a anunţat, pe 7 septembrie, că pilonul II de pensii nu va fi naţionalizat, dar ar putea să devină opţional începând din anul 2018, astfel încât românii vor putea să aleagă dacă preferă exclusiv pilonul I, al statului, sau vor depune bani şi pentru o pensie privată.

„Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia spre care ne ducem este să anunţăm populaţia, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să îşi pună banii. La pilonul I, la pilonul II... Toţi la pilonul I... Nu desfiinţează nimeni pilonul II, nu-l naţionalizează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opţional. Românul va avea un tablou în faţă. Eu cu contribuţia mea atât obţin pe punctul de pensie, dincolo atât obţin acel randament”, a declarat Mihai Tudose.

Sistemul de pensii administrate privat - Pilon II - a acumulat, în perioada 2007-2017, fonduri totale de 38 de miliarde de lei în conturile celor 7 milioane de participanţi, obţinând un randament mediu anual de 9,1%, arată statisticile prezentate pe 10 octombrie, cu ocazia împlinirii a 10 ani de existenţă. Acest randament a fost obţinut în condiţiile în care aproximativ 75% din investiţii au fost alocate în obligaţiuni şi 14% în titluri de stat, peste 90% din bani fiind direcţionaţi către economia românească.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) a centralizat o serie de statistici din care reiese că valoarea medie a unui cont în Pilonul II este de 5.500 de lei, dar există un milion de participanţi care au în cont peste 10.0000 de lei. „Deja există persoane în plată la Pilonul II de pensii, şi numărul acestor persoane care intră în plată este în continuă creştere. Când vine scadenţa, beneficiarul primeşte întreaga sumă, într-o singură tranşă, şi aşteptăm noua lege privind plata pensiilor să vedem dacă vor apărea modalităţi de plată - disbursare - eşalonată”, a declarat Iulius Postolache, preşedintele APAPR, în conferinţa de prezentare a statisticilor Pilonului II.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO