Politică

Liviu Dragnea le reproşează miniştrilor întârzierea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, care a generat interes financiar „uriaş” în lume

Liviu Dragnea le reproşează miniştrilor întârzierea...

Autor: Liviu Dadacus

05.04.2017, 21:08 220

„Mâine (joi, n.r.) va fi o discuţie interesantă pentru că, în afară de Legea salarizării, vreau să avem o discuţie cu Guvernul - să vedem ce mai fac miniştri, să-i întreb şi eu de ce au întârziat atât de mult cu Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, pentru că trebuie nişte argumente serioase”, a spus Dragnea la Sinaia.

„În ceea ce priveşte restul obiectivelor din programul de guvernare - sunt în regulă, sunt rezolvate, sunt în grafic, (...) dar pe Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii au o întârziere pe care vreau să o lămurim în seara asta şi mâine, pentru că vreau ca săptămâna viitoare cel mai târziu să avem un draft al actului normativ şi un calendar de implementare”, a adăugat Dragnea.

Liderul PSD Liviu Dragnea a susţinut, în 15 februarie, că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), promovat de PSD în programul de guvernare, a generat un interes uriaş în mediile financiare internaţionale, din SUA până în Norvegia, şi că, odată cu acesta, va începe o reindustrializare a României.

"Urmează Legea privind Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, care a generat un interes uriaş în mediile internaţionale, în mediile financiare internaţionale, începând din America şi terminând cu Norvegia", a susţinut Dragnea într-un interviu acordat RRA, în 15 februarie.

Întrebat cum va funcţiona acest Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, de a suscitat atâta interes în atâtea ţări, Dragnea a spus că nu este inventată apa caldă şi că Fondul Suveran din Norvegia este unul din principalele motoare de dezvoltare economică, acelaşi lucru întâmplându-se şi în Polonia.

La observaţia moderatorului, care a arătat că în Norvegia acest fond se bazează pe petrol, Dragnea a răspuns, după o scurtă pauză: "Bun, nu ştiu dacă mai am timp să explic. Era bine să începem cu asta. Sigur, OUG 13 este de fapt pe masa tuturor românilor, da? Toate companiile de stat din România profitabile vor fi incluse în acest Fond, care va emite obligaţiuni, care pot fi cumpărate de orice cetăţean şi de orice firmă. Statul va rămâne 100% acţionar, nu va vinde nicio acţiune de acolo, pentru că sunt companii strategice şi, de asemenea, acest Fond, aşa cum se întâmplă şi în alte părţi din lume, împreună cu fondul de investiţii mari şi cu bănci internaţionale, cu care am şi avut discuţii oficiale, vor face joint venture cu care se vor finanţa investiţii mari, strategice".

"Vor începe să construiască fabrici, capacităţi de producţie, în zone unde existau dar în perioada 1997-1998, 1.300 de fabrici şi uzine din România au fost tăiate, lichidate şi un milion şi jumătate de români au rămas pe drumuri şi va începe o reindustrializare a României. Şi sunt fonduri uriaşe de investiţii care vor să investească pentru că vor să aibă profit. Aşa se lucrează", a adăugat Dragnea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO