Politică

Listele Uniunii Nationale PSD-PUR bat pasul pe loc din cauza nemultimitilor

23.09.2004, 00:00 17

Listele de candidati pentru alegerile parlamentare ale Uniunii Nationale PSD-PUR vor fi cunoscute, in varianta finala, la sfarsitul acestei luni, dupa ce conducerile celor doua formatiuni isi vor clarifica unele probleme interne.
In cazul PSD, se lucreaza la masuri menite sa tempereze tensiunile din grupurile parlamentare, mai ales in cel din Camera Deputatilor. Listele finale vor trebui validate de Biroul Executiv al PSD, for de conducere largit din care fac parte multi dintre parlamentarii partidului ramasi in afara listelor si care nu au ezitat sa vorbeasca despre nemultumirile lor. Unii dintre ei au avertizat conducerea partidului "sa nu se joace cu focul", aratand ca prin atitudinea lor in teritoriu pot influenta rezultatul alegerilor parlamentare.
Ieri, circula printre parlamentari zvonul ca exista intentia mai multora dintre deputatii si senatorii PSD "neeligibili" de a demisiona din partid. Zvonul nu a fost insa confirmat, pana la ora inchiderii editiei. Nemultumitii nu au amenintat pana acum ca vor boicota lucrarile Parlamentului, insa ieri multe dintre comisiile parlamentare nu si-au putut desfasura lucrarile din cauza lipsei de cvorum, printre absenti fiind multi deputati PSD.
Surse din grupul parlamentar al partidului de guvernamant care doresc sa ramana anonime afirma ca pana ieri deputatii nemultumiti nu au primit nici un raspuns din partea liderilor partidului. Desi la inceputul saptamanii liderul de grup, Viorel Hrebenciuc, afirma va discuta cu fiecare deputat in parte, or pana ieri acest lucru nu s-a intamplat. Sursele citate afirma ca revolta parlamentarilor PSD nu este provocata doar de ramanerea in afara listelor parlamentare. Sunt nemultumiri provocate si de faptul ca au fost acordate 32 de locuri eligibile PUR, in detrimetul parlamentarilor cu state vechi in partid, dar si pentru ca se considera  izolati in raport cu liderii partidului. Or, in aceste conditii, spun sursele noastre, este de dorit sa se amane momentul publicarii listelor finale. Este de asteptat ca Biroul Executiv Central care sa valideze listele electorale sa fie convocat la inceputul lui octombrie.



PUR isi cheama filialele din nou la Bucuresti
 In ceea ce priveste PUR, este asteptata o discutie cu filialele partidului, programata saptamana viitoare la Bucuresti, cand se va stabili probabil ce judete vor obtine locuri eligibile. Desi este vorba de 32 de locuri eligibile, acestea nu vor reusi sa multumeasca toate organizatiile locale.
 Organizatiile judetene ale PUR care au obtinut la alegerile locale mai mult de zece procente au primit ca oferta promisiuni privind numarul de locuri eligibile pe care le vor primi pe listele PSD, spun surse din ambele partide, care doresc sa-si pastreze anonimatul. Castig de cauza au avut, se pare, filialele care si-au aratat nemultumirea fata de alianta cu partidul de guvernamant si in care tensiunile par sa fi fost temperate cu promisiunea unor locuri eligibile.
Organizatia Alba, de pilda, mizeaza pe un loc eligibil pentru Camera Deputatilor si un post de secretar de stat in cazul in care Uniunea Nationala PSD-PUR ar castiga alegerile parlamentare. Filialei PUR din Galati i s-au promis doua locuri eligibile tot pentru Camera Deputatilor si este in discutie unul pentru Senat.
Purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Pitigoi, a afirmat ieri ca listele vor fi definitivate la sfarsitul lunii si ca intaietate vor avea filialele care au obtinut mai mult de zece procente la alegerile locale, precum Galati, Bacau, Prahova, Hunedoara.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO