Politică

Lista politicienilor care aşteaptă sentinţele judecătorilor în dosarele de corupţie

no title

Foto: Shutterstock

Autor: Gândul

23.06.2012, 10:51 910

Monica Iacob Ridzi, Miron Mitrea, Dan Păsat, Dan Voiculescu,Cristian Poteraş, Gheorghe Falcă sunt câţiva dintre politicienii judecaţi în dosare de corupţie, care încă aşteaptă sentinţe definitive. Deputatul PDL Eugen Bădălan va afla sentinţa definitivă în dosarul său pe 29 iunie. Cătălin Voicu, condamnat în prima instanţă la cinci ani de închisoare, va afla deznodământul după recurs. Gândul trece în revistă dosarele politicienilor aflate pe rolul instanţelor.

Politicienii care aşteaptă sentinţele definitive şi executorii în dosarele de corupţie

Următoarea sentinţă a unui parlamentar va fi cea a deputatului PDL Eugen Bădălan. Acesta va afla dacă va fi condamnat, achitat sau dacă instanţa va dispune o altă soluţie pe 29 iunie. În prima instanţă, Eugen Bădălan a fost găsit vinovat de fapte de corupţie. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-au condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare. Sentinţa a fost atacată cu recurs atât de Bădălan, cât şi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Procurorii DNA au cerut în recurs majorarea pedepsei la 5 ani de închisoare cu executare.

În acest dosar, Eugen Bădălan alături de alţi cinci comandanţi ai Statului Major al Forţelor Terestre ar fi prejudiciat bugetul statului cu suma de peste 4,4 milioane de lei, echivalentul a 1,26 milioane de euro. Procurorii au stabilit că acuzaţii şi-ar fi încălcat şi depăşit atribuţiile cu ocazia negocierii, încheierii şi derulării contractului de schimb L3535 din 1 iunie 2000, încheiat între SMFT şi SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Contractul prevedea predarea de tehnică militară scoasă din funcţiune la schimb cu anvelope, în valoare totală de 318.592 de dolari, la cursul de schimb de la data semnării contractului.

Un alt caz de corupţie cu greutate care aşteaptă o decizie definitivă este dosarul senatorului Cătălin Voicu. Pe 1 iunie 2012 un complet de trei judecători ai Curţii Supreme l-au condamnat pe Cătălin Voicu la cinci ani de închisoare cu executare. În acelaşi dosar fostul judecător Florin Costiniu de la ICCJ a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Recursul sentinţei de cinci ani de închisoare va fi judecat de completul de cinci judecători ai ICCJ. Decizia acestui complet va fi definitivă şi executorie.Senatorul Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii afirmă că, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

În afară de Trofeul Calităţii, Adrian Năstase a mai fost trimis în judecată în alte două dosare: Mătuşa Tamara şi Zambaccian. În dosarul Mătuşa Tamara, judecătorii Cuţii Supreme l-au achitat pe fostul premier, iar în dosarul Zambaccian l-au condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de şantaj, dar l-au achitat pentru infracţiunea de luare de mită.

Deciziile din dosarele Mătuşa Tamara şi Zambaccian nu sunt definitive DNA şi avocaţii le-au atacat cu recurs. Recursurile vor fi judecate tot de ICCJ, de un complet de cinci judecători ai Curţii Supreme. Recursul în dosarul Mătuşa Tamara va fi judecat luni 25 iunie, în acest dosar Năstase este acuzat de DNA de dare de mită.

Citiţi mai multe detalii pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO