Politică

Liderii PSD se jignesc intre ei la sange in plina campanie

Liderii PSD se jignesc intre ei la sange in plina campanie

Vasile Dancu, deputat PSD: Trebuie pastrati batranii intelepti, dar eliminate javrele batrane pentru care partidul este doar o carpa de sters pe picioare.

01.11.2007, 21:39 15

In plina campanie pentru alegerile europarlamentare apele din PSD se involbura din nou, iar unii dintre cei din vechea garda a partidului anunta un congres extraordinar in care va fi repusa in discutie actuala conducere a partidului.
"Va fi un congres extraordinar" dupa euroalegeri, a amenintat ieri Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului si un apropiat al fostului sef al statului, Ion Iliescu.
Ultima disputa din PSD a fost provocata de Vasile Dancu, unul dintre exponentii grupului de la Cluj, apropiat de actualul sef al PSD, Mircea Geoana. El a vorbit intr-un interviu despre "javrele batrane" din PSD care ar trebui inlaturate din partid. Desi nu a pronuntat niciun nume, vechea garda s-a simtit lezata si a reactionat vehement.
Dancu a afirmat intr-un interviu publicat marti, in editia online a Gazetei de Cluj, ca e necesar ca liderii partidului sa faca "curatenie si reforma", pastrand "batranii intelepti", dar eliminand "javrele batrane" pentru care PSD e doar "carpa de sters pe picioare".
Declaratiile sale vin pe fondul unor informatii potrivit carora fosta conducere a PSD ar pregati o revenire in urma unui congres extraordinar - congresul la termen trebuie organizat in 2009. Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea si-ar pregati revenirea, potrivit unor surse din partid, pe fondul esecului pe care ar urma sa-l inregistreze Mircea Geoana la euroalegeri. De altfel, cel putin in cazurile lui Ion Iliescu si Adrian Nastase, opozitia este fatisa. De altfel, Iliescu nu a ascuns ca nu a votat motiunea de cenzura a partidului depusa la adresa Cabinetului Tariceanu II.
Despre toate aceste lucruri vorbeste Dancu in interviu. "Ce poate face Mircea Geoana si colegii vicepresedinti? Curatenie rapida si reforma. Trebuie sa eliminam paralelismele de autoritate si toate formele de leadership artificial. Trebuie pastrati batranii intelepti, dar eliminate javrele batrane pentru care partidul este doar o carpa de sters pe picioare. Trebuie sa terminam urgent cu resturile bolsevice si cu sinecurile pentru scursorile vechiului regim", a declarat Dancu, fiind intrebat daca este multumit de activitatea lui Geoana ca presedinte al partidului. El a remarcat ca "Mircea Geoana a suferit la motiune un esec grav, intreaga conducere este intr-o situatie jenanta, o situatie fara precedent in viata politica romaneasca".
Intrebat daca l-ar sustine in continuare pe Geoana la conducerea PSD, Dancu a spus: "Mircea Geoana nu este prostanac (in trecut Iliescu l-a facut prostanac pe Geoana - n.n.), intelege sigur ce are de facut. N-o sa inteleg niciodata de ce face tot ceea ce il fragilizeaza, pe el si partidul, de ce nu grabeste reforma si schimbarea oamenilor. Cand mereu ii aduci pe dusmani la masa ta, iti pierzi prietenii. Cand il ridici de jos pe adversarul invins si il stergi de praf sau il consolezi, esti perceput ca fiind unul de la Crucea Rosie, in niciun caz un mare invingator!".
Fata de acest interviu, reactia vechii garzi a fost pe masura. Vacaroiu i-a cerut sa plece din partid, daca nu se mai regaseste in el. Ion Iliescu nu a dorit sa comenteze, dar au facut-o altii - de pilda senatorul Sorin Oprescu, adversar al lui Geoana in timpul ultimului congres, care a declarat ca Dancu "a avut o copilarie nefericita si o maturitate nesimtita".
Ieri, totusi, Dancu a facut un pas inapoi, afirmand ca interviul a fost dat imediat dupa esecul motiunii PSD, cand era necajit si furios de rezultat.
Data la care a fost acordat interviul a fost analizata si de Mircea Geoana.
El a refuzat sa se pronunte cu privire la remarcile virulente facute de Vasile Dancu, lasand insa sa se inteleaga ca difuzarea materialului acum, in plina campanie, este o manevra electorala lipsita de orice deontologie.
Geoana a afirmat ca acest material de presa a fost realizat cu Vasile Dancu in urma cu cateva saptamani si dat abia acum publicitatii din ratiuni ce tin strict de campania electorala pentru Parlamentul European.
"Este o supa reincalzita si nu vreau sa discutam acum cine si de ce are interesul sa reincalzeasca asemenea subiecte. Este campanie electorala si publicarea acum a acestui material este un gest lipsit de orice deontologie", a spus presedintele PSD.
Indiferent insa de cum si cand a aparut interviul, faptele raman si ele arata ca PSD este inca in cautarea unei solutii de redresare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO