Politică

Liderii politici cu notorietate ai partidelor au evitat confruntarea in acelasi colegiu

27.11.2008, 19:35 88

Politicienii cu notorietate au evitat sa candideze in acelasi colegiu uninominal la scrutinul din 30 noiembrie, mai ales liderii de partide, care au incercat sa evite riscurile de a ramane in afara Parlamentului prin candidatura in fiefurile formatiunilor lor. Astfel, in cele mai multe dintre colegii, alegatorii vor putea gasi pe buletinul de vot putine nume sonore, posibilitatile de a opta intre mai multi candidati cu notorietate fiind destul de reduse.

Liderii partidelor au incercat, de asemenea, sa evite riscurile de a ramane in afara Parlamentului, alegand sa candideze in fiefurile respectivelor formatiuni, ghidandu-se dupa rezultatele votului pentru presedintia consiliilor judetene.
Pe de alta parte, unii lideri de partid si-au triat anticipat viitorii parlamentari, punandu-i pe cei fideli sa candideze in colegii favorabile, fara contracandidati, iar pe disidenti trimitandu-i sa concureze impotriva "greilor" din alte partide sau in circumscriptii unde partidul nu se afla in topul optiunilor electoratului.
In judetul Alba, fief al democrat-liberalilor (45,07% pentru presedintia Consiliului Judetean), va exista un singur colegiu unde electoratul va avea de ales intre mai multe nume cunoscute. Astfel, in Colegiul 3 pentru Camera Deputatilor se vor confrunta deputatul Cutean Emilian, din partea Aliantei PSD+PC, liberalul Teodor Atanasiu si deputatul PD-L Stefan Bardan.
In aceeasi circumscriptie, deputatul PNL, fost deputat PC, Nicolae Popa candideaza in colegiul 4 pentru Camera Deputatilor, iar in colegiul 5 de deputat pe buletinul de vot va figura Nicolae Furdui Iancu, liberal si interpret de muzica populara. In colegiul 1 pentru Senat, candidatului PD-L Alexandru Peres nu i se opune niciun candidat redutabil.
Intr-o alta circumscriptie democrat-liberala (43,28% pentru presedintia CJ), Arad, PNL i-a trimis sa candideze pe fostul deputat PRM Mircea Ifrim, pe Mihaita Calimente si senatorul supleant Dimitrie Stagea. In acest judet va candida din partea Aliantei PSD-PC Andrei Iucinu, fost membru al PRM. In Colegiul 2 pentru Senat va figura pe buletinul de vot fostul senator PRM Aurel Ardelean, propus de PD-L, iar in Colegiul 3 pentru Senat se vor infrunta un actual deputat si un fost deputat PD-L, Constantin Ignas si Gheorghe Albu, din partea PNL.
In Arges, circumscriptie in care la alegerile locale alegatorii au optat in proportie de 45,23% pentru candidatul PSD la presedintia CJ, lista candidatilor cu nume sonore este destul de numeroasa: Minodora Ilie - PRM, Adrian Miutescu - PNL, Ion Manzana PSD, Bogdan Niculescu Duvaz - PSD si Georgiu Gingaras - PSD si Serban Valeca - PSD, fiecare candidand insa in alt colegiu. Intr-un colegiu din circumscriptie in care se va alege un senator vor fi alaturi pe buletinele de vot ziaristul Octavian Stireanu - PSD, medicul Mircea Cinteza - PD-L si actorul Florin Calinescu - PNL. Intr-un colegiu de senator din judet, PNL propune drept candidat pe actorul Mircea Diaconu.
Intr-un alt fief al PSD (45,23% pentru presedintele CJ), judetul Bacau, a fost trimis sa castige un loc in Camera Deputatilor pentru PNL fostul ministru al justitiei Tudor Chiuariu, avand-o drept contracandidat pe social-democrata Gabriela Zaharia. In Colegiul 2 pentru Camera, pe buletine figureaza numele Minodorei Cliveti - PSD si Silviu Lefter - PNL. In circumscriptie si-a depus candidatura Viorel Hrebenciuc - PSD, in acelasi colegiu incercand sa castige voturile electoratului Corneliu Pricope - PNL si Bebe Coanda - PD-L.
Printre candidatii cu notorietate, dar fara experienta politica, propusi intr-un colegiu din judet se afla atleta Doina Melinte - PD-L. Mai doreste sa obtina un fotoliu de parlamentar in aceasta circumscriptie Sabin Cutas, Alianta PSD-PC, fara a avea vreun rival redutabil.
In judetul Bistrita Nasaud, unde circa o treime din electorat a votat, la alegerea presedintelui CJ, pentru PD-L si o treime pentru PSD, candidatul PD-L intr-un colegiu de deputat Ioan Oltean pare sa aiba mari sanse, avand in vedere numele celorlalti candidati.
Au optat sa candideze in judetul Brasov, impartit in ceea ce priveste popularitatea de PNL si PD-L, Gheorghe Gabor - PNL, Ioan Ghise - PNL si Titus Corlatean - Alianta PSD-PC, partidele lor plasandu-i in colegii fara adversari de temut. Pentru Ghise, Alianta PSD-PC l-a propus drept contracandidat pe Dumitru Prunariu.
In Colegiul 2 pentru Camera Deputatilor, la Brasov, in competitie s-au inscris senatorul Ivan Cismaru - PD-L si deputatul Constantin Nita - PSD.
In judetul Braila, dominat de PSD, a fost inregistata candidatura intr-un colegiu de deputat a Danielei Bartos - Alianta PSD-PC.
Printre numele cunoscute care candideaza in judetul Buzau, majoritar PSD si PD-L, se numara George Scutaru - PNL, Gratiela Iordache - PD-L si Cezar Preda - PD-L, fiecare depunandu-si insa candidatura in colegii diferite.
In circumscriptia Calarasi, in care optiunile electoratului se indreapta, in ordine, catre PNL si PD-L, pot fi intalnite mai multe nume cunoscute din lumea politica - Eugen Nicolaescu - PNL, Dan Motreanu - PNL, Aurelian Pavelescu - PNL, Doru Ioan Taracila - Alianta PSD+PC si Norica Nicolai - PNL, toti alegand colegii "usoare", fara rivali puternici.
Intr-un judet in care electoratul a optat in proportie de 40 la suta pentru candidatul PD-L la presedintia CJ, judetul Cluj, PD-L ii propune pe Mircia Giurgiu, Daniel Buda si Petru Calian Ioan Petran, PNL pe Horea Uioreanu, UDMR pe Eckstein Kovacs Peter, Alianta PSD+PC pe Vasile Puscas si PRM pe Gheorghe Funar. Toti acesti candidati doresc sa obtina mandate in colegii diferite.
In circumscriptia Constanta, unde PSD a intrunit majoritatea voturilor pentru presedintia CJ, candideaza alaturi de nume mai putin populare Manuela Mitrea - Alianta PSD-PC, Puiu Hasotti - PNL, in acelasi colegiu fiind inscris pe buletinele de vot si candidatul Gabriel Candidatu - PNG-CD. Nu au adversari de temut in colegiile lor Dorel Onaca - PD-L si Alexandru Mazare - Alianta PSD-PC.
In judetul Covasna, UDMR l-a propus pe Arpad Marton. Intr-un judet unde UDMR a primit peste 40% din voturile exprimate pentru presedintele CJ, celelalte partide au preferat sa trimita candidati din linia a doua.
In judetul Dambovita, candideaza fara rivali notabili Bogdan Cantaragiu - PD-L, fiind inregistrata si candidatura fotbalistului Laurentiu Reghecampf - PNG-CD.
Pentru a obtine mandate in circumscriptia Dolj, unde PD-L si PSD au avut fiecare 36% din voturi pentru presedintia CJ, candideaza in colegii diferite Mihai Voicu - PNL, Valeriu Zgonea - Alianta PSD+PC, avandu-l drept contracandidat pe Vergica Sovaiala - PD-L, Radu Berceanu - PD-L, Lia Olguta Vasilescu - Alianta PSD-PC si Mario Ovidiu Oprea - PNL.
Doctorul Irinel Popescu (PC) - Alianta PSD-PC va incerca sa castige un mandat intr-un colegiu in care candideaza si Viorel Lis - PRM. Acesta este judetul in care candideaza si liderul PSD, Mircea Geoana, avand contracandidati cvasinecunoscuti - Nicolae Giugea - PD-L, Elena Costea - PNL, Lidia Bacea - PRM si Gabriel Turcianu - PNG-CD.
In judetul Galati, unde electoratul PSD este mai numeros decat cel al altor partide, doresc sa obtina un loc in Legislativ Paul Dobre - PNL, Viorel Stefan - PSD-PC, Dan Nica - PSD-PC, Bogdan Ciuca (PC) - PSD+PC, Paul Pacuraru - PNL, Petru Lificiu - PD-L, fiecare alegand insa alt colegiu pe care sa il reprezinte in Parlament.
In judetul Giurgiu, majoritar PNL si PSD, se vor confrunta in acelasi colegiu deputatul Dragos Ujeniuc PNL si deputatul Madalin Voicu - Alianta PSD+PC. In schimb, deputatul Valentin Iliescu - PD-L si senatorul Ion Radoi - Alianta PSD-PC au ales colegii unde contracandidatii nu sunt atat de populari.
Intr-un fief al PSD, judetul Gorj, au fost trimisi sa candideze Ilie Morega - PNL, Pantelimon Manta - PNL, deputatul PRM Marcu Tudor si fostul deputat PRM Vasile Popeanga, propus de Alianta PSD+PC.
Cele mai multe sanse de a primi mandate in judetul Harghita le au candidatii UDMR, printre acestia numarandu-se liderul senatorilor Uniunii, Verestoy Attila, Attila Korodi, Hunor Kelemen si Istvan Antal. Celelalte partide au ales sa propuna electoratului nume mai putin cunoscute, singura exceptie fiind reprezentata de candidatul Aliantei PSD-PC Mircea Dusa.
Judetul Hunedoara, unde presedintia CJ este detinuta de un liberal, are mai multi candidati cu notorietate: Ioan Timis - PNL, Monica Iacob-Ridzi - PD-L, Viorel Arion - PD-L, Alin Simota - PNL, Adrian Paunescu - PSD-PC si Radu Rusanu - PNL, intr-un colegiu din circumscriptie depunandu-si candidatura si Mihai Leu (PC) - Alianta PSD-PC.
In judetul Ialomita se vor infrunta pentru locul in Parlament Dan Mircea Popescu - Alianta PSD-PC si senatorul Marius Marinescu - PD-L.
In judetul Iasi, PNL ii propune drept candidati pe Traian Dobre, Relu Fenechiu, Cristian Adomnitei, Varujan Vosganian, Dan Carlan, Radu Terinte si Lucian Simirad. Valer Dorneanu este cel mai cunoscut candidat propus de Alianta PSD+PC in acest judet.
Intr-unul dintre colegiile din circumscriptie candideaza doua rude ale presedintelui PNG-CD, Gheorghe Becali si Hristu Becali.
In circumscriptia Ilfov, printre candidatii cu sanse mari de a castiga un mandat se numara Gabriel Oprea - Alianta PSD-PC, Calin Popescu-Tariceanu - PNL, Anghel Iordanescu - Alianta PSD-PC.
Pentru colegii din judetul Maramures au optat Radu Stroe - PNL, Ion Corondan si interpreta de muzica populara Angela Buciu - PRM.
In judetul Mehedinti, unde optiunile electoratului se indreapta, in special, catre PSD si PNL, figureaza drept candidati Eugen Nicolicea - Alianta PSD+PC si Mihai Stanisoara - PD-L.
UDMR a ales sa propuna figuri marcante din organizatie pentru a fi alesi in circumscriptia Mures, Laszlo Borbely, Attila Kelemen, Gyorgy Frunda si Marko Bela. Un candidat care se bucura de popularitate si candideaza intr-un colegiu din acest judet este cantaretul Victor Socaciu - Alianta PSD-PC.
In judetul Neamt, unde PD-L a primit 44 la suta din voturile pentru presedintia CJ, candideaza Culita Tarata si Ioan Chelaru - Alianta PSD+PC, dar si Victor Surdu - Alianta PSD-PC.
Printre cei mai cunoscuti candidati din judetul Olt, unde optiunile in favoarea PSD si cele pentru PD-L sunt aproximativ egale, sunt Renica Diaconescu - Alianta PSD - PC, Dumitru Dragomir - PRM, Mircea Cosea - PD-L si Florin Iordache - PSD-PC, fiecare depunandu-si candidatura in alt colegiu.
In judetul Prahova, cu o coloratura politica similara judetului Olt, candideaza Gratiela Iordache - PNL, Marian Saniuta - Alianta PSD-PC, Adriana Saftoiu - PNL, Roberta Anastase - PD- L si Teodor Melescanu - PNL.
In colegiul in care doreste sa castige un mandat social-democratul Adrian Nastase mai candideaza Mircea Staicu - PD-L, Gheorghe Matei - PNL, Liviu Turcu - PNG-CD si Mariela Stan - PRM.
Cornel Stirbet - PD-L, Raluca Turcan - PD-L, Viorel Arcas - Alianta PSD-PC sunt cele mai cunoscuti oameni politici care asteapta votul alegatorilor in judetul Sibiu, unde presedintia CJ este detinuta de PD-L.
In judetul Suceava, unde optiunile electoratului inclina spre PD-L, candideaza Eugen Bejinariu - Alianta PSD-PC - si Orest Onofrei - PD-L.
In judetul Timis candideaza Valeriu Tabara si Gheorghe David - PD-L, Stefan Glavan, Maria Grapini si Ilie Sarbu - Alianta PSD-PC, toti alegand colegii fara contracandidati cu sanse.
In circumscriptia Vaslui, fief social-democrat, s-au inscris in competitia electorala din partea Aliantei PSD-PC Marian Sarbu, Doina Silistru si Aristide Roibu.
In judetul Valcea si-au depus candidatura, printre altii, Catalin Harnagea - PNL si arbitrul international de fotbal Ion Craciunescu - PD-L.
Printre cei mai cunoscuti candidati din judetul Vrancea se numara George Baesu, Angel Talvar, Cristian Sorin Dumitrescu, Miron Mitrea din partea Aliantei PSD-PC si Nini Sapunaru, propus de PNL.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO