Politică

Liberalii strang semnaturi pentru retragerea din Irak

Liberalii strang semnaturi pentru retragerea din Irak

Negasind sprijin in CSAT, liberalii spera sa-l gaseasca la populatie

07.07.2006, 19:24 22

Conducerea largita a PNL a adoptat, ieri dupa-amiaza, o rezolutie in care cer retragerea trupelor romanesti din Irak. Liberalii vor demara o campanie de strangere de semnaturi cu privire la retragere, dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul apararii Teodor Atanasiu au lansat aceasta tema in dezbatere publica saptamana trecuta. Un sondaj Gallup publicat ieri arata ca 62% dintre romani cer retragerea. Propunerea retragerii trupelor a fost respinsa de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, condus de presedintele Traian Basescu, dar si de un grup de lideri liberali care au contestat modul in care a fost prezentata aceasta tema de catre Tariceanu si Atanasiu.
Theodor Stolojan, Raluca Turcan, Mona Musca, Valeriu Stoica au semnat o scrisoare in care dezavueaza modul in care aceasta tema a fost lansata in dez-batere publica. Ei au fost avertizati aseara de conducerea liberala pentru aceste critici.
In timpul sedintei CSAT, ministrii liberali ai finantelor si externelor, Sebastian Vladescu si Razvan Ungureanu, au votat impotriva propunerii pre-mierului si urmau sa fie si ei sanctionati aseara pentru atitudinea lor. Delegatia Permanenta a dezbatut aseara si o scrisoare semnata de un grup de parlamentari liberali, document prin care se propune prelungirea protocolului Aliantei D.A. pana in 2013 si sustinerea unui candidat unic la presedintie, cu conditia ca PD sa dea dovada de solidaritate politica si sa sustina programul de guvernare al carui principal obiectiv este integrarea europeana la 1 ianuarie 2007. Initiativa a apartinut, potrivit unor surse liberale, premierului Calin Popescu-Tariceanu.
In acelasi timp insa persista controversele cu privire la ministrul apararii, unul dintre initiatorii pro-punerii retragerii trupelor romanesti din Irak. Atanasiu a recunoscut ieri existenta unui document secret al MApN care viza lobby-ul asupra parla-mentarilor, oamenilor de afaceri si reprezentantilor administratiei locale si centrale pentru sustinerea unor actiuni ale ministerului.
Despre existenta acestui document intern al MApN care ar fi presupus in fapt "urmarirea" acestor oameni s-a scris in mass-media in iunie 2005, iar tema a fost reluata la inceputul saptamanii, cand Atanasiu a fost audiat de comisiile de aparare din Senat si Camera Depu-tatilor pe tema retragerii trupelor roma-nesti din Irak. Potrivit presedintelui Comisiei de aparare din Camera, Mihai Stanisoara, o buna parte din informatiile privind urmarirea parlamentarilor si a oamenilor de afaceri, asa cum au fost ele prezentate de presa anul trecut, au fost confirmate. Dupa audierile din comisie, Atanasiu declarase ca nu stie absolut nimic despre existenta directivei interne. Ieri insa, ministrul a declarat ca documentul privind lobby-ul MApN cerea explicit sa se ia legatura cu diverse medii de influenta, de la oameni de afaceri si pana la administratiile locale si centrale, astfel incat Directia Generala de Informatii a Armatei sa aiba la timp "informatia relevanta", dar ca nu a pro-dus efecte. El a adaugat ca in circulara apar "foarte multe lucruri", dar ca, avand in vedere ca este vorba despre un document secretizat, nu poate cita pasaje din acesta. "Pot sa va spun ca se cerea in mod explicit sa se ia legatura cu diverse medii de influenta, de la oameni de afaceri si pana la administratiile locale si centrale, astfel incat sa avem la timp informatia relevanta pentru Di-rectia Generala de Informatii a Arma-tei", a mai spus Atanasiu. Documentul va ajunge la CSAT, a anuntat ieri Mihai Stanisoara (PD). El a mentionat ca documentul, clasificat "strict secret", a fost trimis la Parlament de DGIA. "Asteptam masurile pe care le va lua ministrul apararii, stiut fiind faptul ca dansul a declarat cu doua zile in urma ca nu cunoaste acest document, iar ieri a afirmat contrariul. Lucrurile sunt intr-o nebuloasa continua in acest minister", a adaugat Stanisoara. Miercuri seara, ministrul apararii a fost vizitat la sediul ministerului de catre presedintele Traian Basescu. Atanasiu a declarat ca a discutat cu presedintele Basescu despre problemele ministerului si propunerea de retragere a trupelor din Irak si a sustinut ca nu i-a fost solicitata demisia. Potrivit unui comunicat al Presedintiei, presedintele si ministrul apararii au discutat despre nivelul de restructurare si de compatibilizare al armatei romane cu structurile NATO, in avanpremiera unei discutii pe aceasta tema care va avea loc in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.


Stoica cere capul lui Tariceanu
Fostul lider PNL Valeriu Stoica i-a cerut demisia ieri lui Calin Popescu- Tariceanu, dupa ce acesta a afirmat ca nu-i cunoaste pe semnatarii documentului care au avut o alta opinie decat a sa in privinta retragerii din Irak. "Sunt un pic ingrijorat de starea sanatatii domnului Tariceanu. De ce? Pentru ca am constatat simptomele a doua boli foarte grave. Prima boala se cheama amnezie", a spus Stoica. In opinia sa, aceasta ar insemna ca Tariceanu nu-l cunoaste pe Theodor Stolojan, cel care, atunci cand s-a retras, l-a desemnat pe Tariceanu presedinte interimar al partidului. Stoica a mai afirmat ca o a doua boala pe care a constatat-o si care il ingrijoreaza, de asemenea, in privinta sanatatii lui Tariceanu se refera la faptul ca, ori de cate ori se avanseaza un proiect pentru PNL, dar care nu vine din interiorul conducerii partidului, reactia este "de amenintare, de excludere, de sanctionare". Lui Stoica i-a replicat unul dintre apropiatii lui Tariceanu, Bogdan Olteanu, care a declarat ca fostul lider al partidului, Valeriu Stoica, este "frustrat" pentru ca liberalii nu mai sunt interesati de persoana sa si pentru ca rateaza participarea la guvernare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO