Politică

Liberalii promit 1.400 km de autostrada in urmatorii patru ani

28.09.2008, 19:20 48

Liberalii au lansat la finele saptamanii in dezbatere publica viitorul program de guvernare al PNL, prezentand pe domenii propunerile pentru urmatorii patru ani de guvernare.

Potrivit ministrului de finante Varujan Vosganian, sub o eventuala guvernare liberala viitoare PIB-ul Romaniei va ajunge la 240-250 de miliarde de euro in 2012, iar pe cap de locuitor la aproape 12.000 de euro.
"Salariul mediu brut era 200 de euro in 2004, iar acum este peste 450 de euro si in 2012 va fi de peste 800 de euro. Pensia medie a fost de 57 de euro in 2004, va ajunge la 180 de euro in decembrie 2008 si va atinge aproape 400 de euro in 2012. Aceasta este Romania pe care noi o prefiguram pentru romani", a apreciat Vosganian, mentionand ca liberalii au de gand sa atraga in perioada urmatoare peste 100 de miliarde de euro in economie.
Pe domeniul transporturilor, ministrul Ludovic Orban a afirmat ca programul liberal de guvernare prevede realizarea a aproape 1.400 km de autostrada si a peste 700 km de drumuri expres in urmatorii patru ani.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu, care candideaza din partea PNL pentru un nou mandat in fruntea guvernului, a sustinut ca Romania este perfect capabila sa absoarba fondurile europene - o trimitere probabila la o afirmatie a presedintelui Traian Basescu de saptamana trecuta, care sustine contrariul: "Imi dau seama ca suntem cu totii prizonierii unor clisee. Unul dintre cliseele la care ma refer este acesta cu fondurile europene, dupa cum celalalt e cel cu 'Romania e o tara corupta'".
Premierul a avut o pozitie critica fata de o alta remarca a sefului statului facuta saptamana trecuta intr-un discurs in fata Parlamentului, anume ca va colabora cu orice guvern viitor care nu este legat de "grupuri de interese".
Trebuie lasata la o parte din dezbaterea publica si politica "tampenia" cu grupurile de interese, intrucat in toata lumea exista grupuri de interese, potrivit premierului: "Trebuie sa lasam de-o parte aceasta tampenie imensa cu grupurile de interese. Peste tot exista grupuri de interese, in toata lumea. Mediul de afaceri reprezinta un grup de interese, cei care lucreaza in media sunt un alt grup de interese, cei care sunt in arta reprezinta un alt grup de interese, profesorii sunt un alt grup de interese. Problema este ca aceste grupuri pot sa actioneze intr-o maniera care astazi este comun acceptata peste tot in lumea democratica, acceptand evident regulile jocului democratic".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO