Politică

Liberalii ii ameninta pe democrati cu CNSAS

Liberalii ii ameninta pe democrati cu CNSAS

Iorgulescu (PNL): Am inteles ca domniile lor (PD) nu au demnitari care sa fi colaborat cu fosta Securitate. Probabil ca sunt un partid de virgine, de domnisoare de pension

07.08.2006, 19:25 16

PNL isi ironizeaza partenerii din Alianta pentru ca nu
le-au urmat exemplul de a-si verifica dosarele la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Democratii au probabil "un partid de virgine", a afirmat ieri ministrul liberal al culturii Adrian Iorgulescu, in replica la declaratia vicepresedintelui PD Ioan Oltean: "Noi nu avem securisti in partid!".
"Cred ca e regretabil ca colegii nostri de alianta au refuzat sa ne imite gestul de transparenta si de sinceritate. Am inteles ca domniile lor nu au demnitari care sa fi colaborat cu fosta Securitate. Probabil ca sunt un partid de virgine, de domnisoare de pension, poate de calugari, de anahoreti, de oameni care, in orice caz, au avut in trecut o conduita nepatata. Fara pata si prihana", a spus Iorgulescu.
Ministrul culturii, membru in BPC al PNL, a adaugat ca este dreptul democratilor sa faca acest lucru, aratand, de asemenea, ca liberalii spera ca gestul PNL sa fie urmat si de alte partide parlamentare, pentru ca numai asa se poate face mai multa curatenie in viata politica si publica.
Dosarele membrilor Guvernului si ale parlamentarilor au mai fost verificate de CNSAS in urma cu aproare doi ani, inainte de alegerile legislative. De atunci inca, mai multe transe de dosare ale Securitatii din arhivele SRI, SIE si MApN au fost desecretizate si trimise in custodia Consiliului.
Ca au existat diferente intre momentul 2004 si prezent o dovedeste cazul presedintelui PC Dan Voiculescu, care a primit din partea CNSAS verdictul ca a facut politie politica in urma cu doua luni, dupa ce dosarul sau a fost desecretizat. In urma cu doi ani, el fusese socotit printre cei "nepatati" de colaborarea cu fosta Securitate.
De noua judecata nu vor scapa insa nici democratii si nici ceilalti reprezentanti ai partidelor politice, a avertizat purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian. El a spus ca liberalii insista pe recomandarea catre celelalte partide parlamentare de a urma exemplul PNL, deoarece verificarea se poate face nu numai din proprie initiativa, ci si la solicitarea unor cetateni. "Ar fi regretabil ca acest efort de transparentizare a clasei politice sa se faca impotriva vointei unora dintre partidele parlamentare. Ar fi bine ca toate partidele sa fie parte la efortul de reforma morala in politica", a continuat el.
Adrian Iorgulescu a mai aratat ca, in opinia sa, este foarte important nu numai sa se stabileasca cine a colaborat, dintre liderii partidelor, cu organele fostei Securitati, ci, dupa ce vom afla aceste rezultate, sa se gaseasca modalitatile de a-i indeparta pe acei oameni din campul politicii, nu neaparat ca un act represiv, ci ca unul de morala.
Potrivit presedintelui PIN, Cozmin Gusa, "cel putin doi fosti premieri", ministri, precum si membri din conducerea UDMR vor fi "loviti", pana in toamna, de dezvaluirile CNSAS, care vor confirma colaborarea lor cu fosta politie politica. "In perioada urmatoare cred ca vor aparea deja informatii. Dupa cunostintele mele, sunt cel putin doi fosti prim-ministri care vor fi loviti de catre aceste dezvaluiri ale CNSAS pe baza noilor dosare pe care le CNSAS", a spus ieri Gusa.
Intrebat daca cei "loviti" de deciziile CNSAS ar putea fi actualul consilier prezidential PNL Theodor Stolojan si fostul prim-ministru PSD Adrian Nastase, presedintele PIN a replicat ca "si Nicolae Vacaroiu a fost prim-ministru". El a refuzat sa precizeze numele acestora, dar a spus ca unii dintre ei sunt parlamentari in acest moment si au calitatea de a fi verificati. "Din informatiile pe care le am, se pare ca mare parte din conducerea UDMR, incepand de la nivelul cel mai de sus, va fi lovita de aceste dezvaluiri de la CNSAS legate de colaborarea cu fosta Securitate, precum si cativa dintre actualii ministri", a declarat Cozmin Gusa.
In plus, Gusa a mai apreciat ca "ofensiva" din ultima vreme a CNSAS impotriva jurnalistilor si a conducatorilor Bisericii Ortodoxe din Romania este "o manipulare din partea politicienilor care se simt vizati de activitatea CNSAS si o deturnare a activitatii Colegiului".
Reprezentantii mass-media si preotii ortodocsi ar putea fi verificati de CNSAS, potrivit liderului PIN, dar numai dupa ce a fost "analizata si purificata" clasa politica.
Liderul PIN a reiterat ca, in ianuarie 2005, a primit informatii potrivit carora peste o suta de parlamentari au fost colaboratori ai fostei Securitati. El a refuzat sa precizeze sursa acestor informatii sau nume din aceste liste, dar a spus ca aceleasi date au ajuns si la presedintele Traian Basescu.

Patriciu, la judecata filialei pentru declaratiile proPSD
Liberalii nu se pronunta in privinta aliantei cu PSD, deoarece este o tema "ingropata" a afirmat ieri purtatorul de cuvant al partidului, Varujan Vosganian. Intrebat despre declaratiile recente ale omului de afaceri liberal Dinu Patriciu privind o eventuala colaborare PNL-PSD, Varujan Vosganian a aratat ca, in opinia PNL, "fondul problemei nu mai este de mult in actualitate". El a explicat ca liberalii au solutionat aceasta problema, "clar", inca din anul 2003, atunci cand s-a luat decizia de a se face alianta cu PD. Vosganian spune ca Patriciu ar putea fi sanctionat de filialal Prahova, unde este membru, dar nu a exclus ca declaratiile acestuia sa fie puse in discutie si la nivel central. "Eu cred ca, atata vreme cat ne vom asuma importanta Aliantei Dreptate si Adevar, ambele partide - PNL si PD - vor da un raspuns transant la aceasta intrebare. Cata vreme Alianta va exista, va fi cea mai buna garantie ca PNL si PD vor continua aceasta conduita de a nu colabora in plan guvernamental cu PSD", a mai spus Varujan Vosganian. Totodata, referitor la finantarea campaniei PSD de catre firme la care Patriciu era actionar, Varujan Vosganian a mentionat ca liberalii nu si-au intrebat la acel moment colegii daca intentioneaza sa faca finantari la alte partide. El a mai apreciat ca oamenii care au implicare politica trebuie sa respecte spiritul de echipa. Totodata, Vosganian a spus ca argumentatia lui Patriciu in favoarea finantarii PSD - "pentru echibrarea spectrului politic"- nu i se pare temeinica, avand in vedere ca PSD era puternic la acel moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO